Blynų skonis geras, bet jie ne purūs, o guminiai
Priežasčių, kodėl taip nutiko, gali būti ne viena. Kokios jos?
Visų pirma, galėjot pernelyg ilgai ir intensyviai maišyti tešlą, dėl tokio maišymo blynai ir įgavo gumiškumo (pamenat, panašiai, kaip keksiukai – jei permaišyt jų tešlą, keksiukai bus kieti). Jei norite purių blynų, maišykite švelniai ir tik tiek, kad neliktų sausų ingredientų. Tada iškart sustokite.
Antra priežastis gali būti, jog tešloje yra per daug kiaušinių, kurių tryniai ir gali lemti, jog blynai nėra purūs. Skaičiuojama, jog stiklinei miltų turėtų tekti 1 didelis kiaušinis.
Restorano archyvo nuotr. /Blynų ingredientai
Pagaliau, blynai galėjo tapti guminiais, jei juos kepant vis paspausdavote juos mentele, galbūt galvodami, kad jie geriau apskrus. Nedarykite taip! Tiesiog šaukštu pilate truputį tešlos į aliejumi ar sviestu pateptą keptuvę, palaukiate, kol viršutinėje pusėje pasirodo burbuliukai, krašteliai ima sausėti, tada vienu judesiu pakišate mentelę po blynu ir staigiu judesiu apverčiate. Jokių plekšnojimų ir spaudinėjimų nereikia.
Blynai turėjo iškilti, bet jie visiškai plokšti
Jei kepate blynus, kurių sudėtyje yra kepimo miltelių – galbūt jie pasenę ar naudojate mažiau, nei nurodoma recepte? Nesėkmė lengvai gali ištikti ir kepant mielinius blynus – jie nebus purūs, jei mielių bus per mažai arba per ilgai kildinsite tešlą, ji perrūgs ir kepami blynai nekils.
Blynai taip pat gali nekilti ir dėl to, jog tešla yra tokia skysta, jog bet koks kildiklis nepajėgia jos iškelti. Pabandykite į tešlą įberti dar truputį miltų ir taip ją sutirštinti. Bandykite dabar, galbūt blynai pagaliau iškils.
Vida Press nuotr./Blyneliai
Blynų skonis visai neįdomus, tiesiog miltai ir vanduo...
Nepamirškite žiupsnio druskos, tai natūralus skonio stipriklis.
Blynus dažniausiai skaninam įvairiais priedais, tačiau labiau, kad papildytume jų skonį, o ne jį sukurtime – patys blynai turi būti skanūs. Visų pirma, nepamirškite žiupsnio druskos, tai natūralus skonio stipriklis.
Saikingas saldumas irgi neprošal – gal šiek tiek cukraus, gal klevų sirupo, o gal vieną ar porą kiaušinių pakeiskite iki tyrelės sutrintu bananu. Galite blynus paskaninti ir cinamonu, nutarkuota citrinos ar apelsino žievele, vanile... Įprastą karvės pieną galite keisti augaliniu, kuris taip pat turi savito skonio, o dalį kvietinių miltų galite keisti kitokiais – avižų, kokosų, ryžių, migdolų, grikių.
Vos tik bandot blyną apversti, jis beviltiškai plyšta
Priežasčių gali būti ne viena. Galbūt eksperimentavote su miltais ir dabar tešloje dominuoja begliuteniai, todėl tešla „nesusiriša“, blynai plyšta.
Kita versija, galbūt blynus norite apversti per anksti, kol jie dar nesutvirtėjo. Kaip jau minėta anksčiau, sulaukite, kol blyno paviršiuje ims formuotis burbuliukai, tai reiškia, jog ne tik apkepė apačia, bet ėmė kepti ir viršutinė pusė.
Tai gali būti susiję ir su keptuvės įkaitimu. Jei ji yra per silpnai įkaitinta, nesusidaro plutelė ir verčiant blynas dryksta. Tačiau, aišku, persistengti irgi neverta, nes blynai degs išorėje, o vidus neiškeps.
Shutterstock nuotr./Blynai
Blynai visada beviltiškai pridega
Visų pirma, atkreipkite dėmesį, ant ko blynus kepate, pavyzdžiui, grynas sviestas ima degti labai greitai. Geriau naudoti lydytą sviestą ar aukštą kaitinimo temperatūrą atlaikantį aliejų, taukus.
Keptuvės neįkaitinkite iki didžiausios kaitros, tiesą sakant, kuo blynai storesni, tuo žemesnė turėtų būti temperatūra, nes jums reikia, kad spėtų iškepti vidus, kol išorė dar nesudegė. Labai pravartu nedideliems blynams kepti naudoti storadugnę, tarkim, ketaus keptuvę, kurios dugnas geriau paskirsto šilumą. Tik lietiniams tinka plonadugnės keptuvytės – jie plonyčiai, tad nėra baimės, jog vidus neiškeps. Ir, žinoma, nepalikite kepančių blynų be priežiūros – nuolat juos stebėkite ir imkitės veiksmų, vos tik prireiks.
Patarimus perskaitėte, o dabar metas išsirinkti receptą:
Kaip gaminti
- Kiaušinius išplakite su cukrumi.
- Įpilkite pieną, aliejų, grietinę, vanilę, druską, cinamoną, kepimo miltelius ir vėl gerai viską suplakite.
- Miltus dėkite po truputį – jų reikia tiek, kad tešla pasidarytų grietinės tirštumo.
- Kuo plonesnėmis skiltelėmis įpjaustykite obuolius.
- Keptuvę įkaitinkite, nustatykite vidutinę ugnį/kaitrą ir šaukštu formuokite blynelius.
- Kai ant viršaus susidaro burbuliukai, blynus apverskite ir dar pakepkite kelias minutes.
- Kadangi į tešlą pylėme aliejaus, papildomų riebalų keptuvei patepti nereikia, blyneliai nesvyla.
Receptas iš: g-blogas.lt
Suskleisti
Ingredientai
Actas:
1.00 arbat. š. (obuolių)
Kiaušiniai:
2.00 vnt. (tryniai ir baltymai atskirai)
Kaip gaminti
- Sumaišykite tirpintą sviestą, migdolų pieną, actą ir kiaušinių trynius.
- Atskirai sumaišykite sausus ingredientus – miltus, cukrų, kepimo miltelius, kokoso drožles ir druską.
- Iki standumo suplakite kiaušinių baltymus. Sutrinkite bananą ir visus ingredientus gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir kepkite blynus tol, kol jie įgaus auksinį atspalvį.
- Patiekite su sirupu arba džemu.
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
4.00 vnt. (tryniai ir baltymai atskirai)
Sviestas:
4.00 arbat. š. (tirpinto ir dar šiek tiek kepimui)
Kaip gaminti
- Dideliame dubenyje sumaišykite pieną ir miltus. Tuomet sudėkite kiaušinių trynius, suberkite cukrų, druską, pilkite citrinos sultis ir tirpintą sviestą.
- Kiaušinio baltymus išsukite iki standumo ir suberkite razinas. Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
- Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto, dėkite po šaukštą blynų tešlos ir apkepkite iš abiejų pusių, kol blynai įgaus auksinį atspalvį.
- Galima patiekti su karamelės padažu bei ledais.
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
4.00 vnt. (tryniai atskirti nuo baltymų)
Citrinos:
2.00 valg. š. (nutarkuotos ekologiškos žievelės)
Miltai:
210.00 g (geriausiai, viso grūdo speltų)
Aliejus:
1.00 valg. š. (keptuvei patepti)
Kaip gaminti
1. Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius, cukrų, druską, kefyrą, vanilę, citrinos žievelę, chia sėklas, miltus ir kepimo miltelius ir išsukite tešlą.
2. Kiaušinių baltymus išplakite iki stangrių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
3. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu pagrindu ant vidutinės ugnies, patepkite dugną aliejumi, dėkite po kaupiną šaukštą tešlos ir kepkite iš abiejų pusių apie 3–4 minutes, arba kol blynai visiškai iškeps.
4. Patiekite su jogurtu, medumi, pabarstę granola, pagardinę keliais lašais citrinos sulčių.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi ir druska.
2. Kitame dubenyje išplakite pieną, kiaušinius ir jogurtą, taip pat – ištirpintą sviestą. Į mišinį palengva berkite miltus, ir būtinai nuolat maišykite.
3. Blynus kepkite tirpintame svieste, o patiekti tiks pačių mėgstamiausi ingredientai – medus, uogos ar kiti.
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
100.00 g (Goudos; galima ir nenaudoti)
Kaip gaminti
1. Šių blynų tešlą pravartu ruošti naudojant elektrinį plaktuvą, nes tešla turi būti labai glotni ir vientisa, jei tokio neturite, tiks ir šakutė, tačiau darbuokitės ja intensyviai. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, kiaušinius, pieną, vandenį, lydytą sviestą ir cukrų. Labai gerai išplakite, kad nebūtų jokių gumuliukų. Leiskite tešlai pastovėti bent valandą (arba uždenkite ir dėkite nakčiai į šaldytuvą).
2. Maždaug 10 min. prieš kepant blynus į tešlą suberkite ir kepimo miltelius, labai gerai išmaišykite.
3. Įkaitinkite didelę blynams kepti skirtą keptuvę ant vidutinės ugnies, patepkite trupučiu aliejaus ir samčiu pilkite tešlos, sukiokite keptuvę, kol tešla pasiskirstys per visą dugną, ir dėkite kepti.
4. Kai viena pusė apkeps, apverskite blyną ir ant viršutinės pusės užberkite šiek tiek goudos sūrio (jei nenorite sūrio, galite šio žingsnio ir atsisakyti. Valgykite blynus karštus, su mėgstamais priedais (jei nenaudojate sūrio).
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Erdviame dubenyje šakute kruopščiai, iki tyrės sutrinkite bananus.
2. Į bananų tyrę muškite kiaušinius, paplakite, kol susimaišys, tada berkite miltus ir vėl išmaišykite, kad neliktų sausų.
3. Keptuvėje vidutinėje kaitroje įkaitinkite aliejų, o tada pilkite po šaukštą pagamintos tešlos, po minutės kitos apverskite ir taip iškepkite visus blynelius (geriausia formuoti nedidelius blynelius, nes būtent tokius bus lengviau apversti).
Pastaba: jei mėgstate saldesnius blynelius, galite įpilti į tešlą šaukštelį agavų ar klevų sirupo. O jei norite kiek ryškesnio skonio, įberkite žiupsnį druskos.
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
130.00 g (60 - „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“ ir 70 - „Farinas“)
Soda:
1.00 arbat. š. (valgomosios)
Kava:
100.00 ml (atvėsusios, plikytos)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Aliejus:
10.00 ml (kepimui, tinka ir sviestas)
Kaip gaminti
- Suberkite miltus, cukrų „Demerara“, kepimo miltelius, sodą, druską ir prieskonius į dubenį.
- Suplakite vandenį, cukrų „Farinas“, kavą, kiaušinius, sviestą ir citrinų sultis.
- Supilkite sausus produktus ir gerai išplakite.
- Palikite 15 minučių (mišinys sutirštės). Ištepkite keptuvę aliejumi ar sviestu, pilkite nedidelį kiekį mišinio ir kepkite blynus.
- Kepkite ant vidutinės ugnies kiekvieną pusę 1–2 minutes arba kol pagels. P
- atarimas: tiekite su šviesiu sirupu ir trupučiu plaktos grietinėlės.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti