Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad obuolių, varškės, ar lietuviškų grybų kvapas visuomet nostalgiškai primena močiutės eksperimentus virtuvėje. Maisto gaminimo ekspertė dalijasi 5 originaliais naminių pyragų receptais.
Trisluoksnis močiutės obuolių pyragas
„Yra daugybė būdų pasigaminti obuolių pyragą, tačiau pastebėjau, kad žmonėms labiausiai patinka trijų sluoksnių trupininis obuolių pyragas, kurį dar vaikystėje dažnas išmoko kepti iš savo močiutės. Pirmą jo sluoksnį sudaro vientisa sviestinė tešla, viduryje – obuoliai, maišyti su cinamonu ir citrinos sultimis, o viršuje – traškūs sviestinės tešlos ir avižų trupiniai,“ – sako V.Juodkazienė.
Ingredientai:
tešlai:
- 2,5 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų;
- 4 valg. šaukšt. cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 6 valg. šaukšt. šalto vandens;
- 0,5 stiklinės avižinių dribsnių.
obuolių įdarui:
- 6 vidutinio dydžio saldžiarūgščiai obuoliai;
- 3/4 stiklinės cukraus;
- 2 valg. šaukšt. pilno grūdo miltų;
- 3/4 arbat. šaukšt. šviežiai malto cinamono;
- 1/8 arbat. šaukšt. šviežiai malto muskato;
- 1 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite tešlą, nes ją reikės palaikyti šaldytuve. Elektriniame maišytuve sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite sviestą ir išsukite. Vis pamaišydami, po truputį pilkite šaltą vandenį. Kai masė taps vientisesnė, sulipdykite ją į rutulį ir padalinkite į dvi dalis – viena bus skirta pagrindui, kita – trupiniams. Suvyniokite tešlos rutulius į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent kelioms valandoms.
2. Per tą laiką paruoškite obuolių įdarą. Nulupkite, išvalykite ir plonais griežinėliais supjaustykite obuolius. Skilteles sudėkite į didelį dubenį, į kurį supilkite likusius įdaro ingredientus – cukrų, miltus, cinamoną, muskatą ir citrinos sultis. Gerai išmaišykite.
3. Kai įdaras bus paruoštas, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir ištraukite tešlą iš šaldytuvo. Vieną tešlos rutulį atsargiai išminkykite į tešlos lakštą – juo padenkite kepimo indą. Kitą tešlos dalį sutarkuokite ir sumaišykite su avižiniais dribsniais.
4. Ant pirmojo tešlos sluoksnio užpilkite obuolių įdarą ir ant viršaus užberkite trupinius. Trisluoksnį pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol trupiniai apskrus, o pagrindas bus visiškai iškepęs.
5. Patiekite su ledais arba grietinėle.
Pyragas iš lietuviškų grybų
Pyragą valgome ne tik desertui – jį galime patiekti ir pietums, ir vakarienei. Pasak maisto ekspertės V.Juodkazienės, namai pakvips lietuviško miško gėrybėmis, jeigu išbandysite pyrago, įdaryto grybais, receptą: „Pyragas su lietuviškais grybais – puikus būdas sočiai ir skaniai pavalgyti bei nustebinti ne tik namiškius, bet ir svečius. Šis pyragas bus dar gardesnis, jeigu naudosite grybus, kuriuos pririnkote patys, vaikščiodami po lietuviškus miškus su savo šeima ar draugais“.
Ingredientai:
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 280 g mėgstamų lietuviškų grybų;
- 1 didelis susmulkintas svogūnas;
- 4 griežinėlių susmulkintos šoninės
- 3/4 stiklinės grietinės;
- 1 stiklinė tarkuoto fermentinio sūrio;
- 450 g atšaldytos sluoksniuotos tešlos;
- 1 plaktas kiaušinis;
- šviežiai smulkintų krapų;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
2. Didelėje keptuvėje iki vidutinės kaitros įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite smulkintus grybus, svogūnus ir šoninę bei kepkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės.
3. Sumažinkite kaitrą, sudėkite grietinę ir šviežiai smulkintus krapus. Pamaišykite ir troškinkite dar apie 10 minučių.
4. Nukelkite nuo keptuvės ir įmaišykite sūrį.
5. Paimkite sluoksniuotos tešlos lakštus ir išklokite jais aliejumi pateptą kepimo indą. Ant viršaus supilkite grybų įdarą. Viršų užklokite dar vienu sluoksniu tešlos ir šakute įpjaukite viršutinį sluoksnį, kad išeitų karštis.
6. Viršų aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite apie 40 minučių, kol apskrus.
7. Patiekite šiltą arbą valgykite šaltą.
Marmurinis pyragas su kakava
Ingredientai:
- 2 stiklinės miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 stiklinė cukraus;
- 0,5 stiklinės minkšto sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 stiklinė pieno;
- 2 valg. šaukšt. nesaldintos kakavos miltelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
2. Vidutinio dydžio kepimo indą ištepkite riebalais ir šiek tiek pabarstykite miltais.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų, sviestą, kiaušinius, vanilę ir pieną. Maišykite tol, kol masė taps vientisa.
4. Tešlą supilkite į kepimo skardą, prieš tai jos atsidėję 3/4 stiklinės. Į mažesnę tešlos dalį įmaišykite kakavą.
5. Tamsią tešlos masę pilkite ant šviesios, kad susidarytų raštas.
6. Pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį. Kepimo pabaigoje tešlos konsistenciją patikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištraukus iš pyrago jis sausas, pyragas iškepė.
7. Skanaukite su kava ar stikline šalto pieno.
Naminiai varškės pyragai
„Varškė – ingredientas, kuris puikiai dera su įvairiausiais priedais. Obuoliai, kakava, kriaušės, daržovės, džiovinti vaisiai, riešutai bei daugybė kitų ingredientų gali suteikti išskirtinį skonį jūsų gaminamam varškės pyragui,“ – sako maisto ekspertė. V.Juodkazienė savo receptų lentynoje turi sukaupusi daugybę varškės pyragų receptų, iš kurių skaitytojams pateikia porą mėgstamiausių.
Varškės pyragas su razinomis
Ingredientai:
- 10 sausainių „Gaidelis“;
- 50 g tirpinto sviesto;
- 500 g varškės;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- 120 g cukraus;
- 5 lašeliai vanilės ekstrakto;
- 2 dideli kiaušiniai;
- 1 kiaušinio trynio
- 300 ml grietinės;
- 150 g razinų;
- 2 valg. šaukšt. cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Sviestu arba aliejumi ištepkite apvalią kepimo formą, geriausia, su nuimamais kraštais.
3. Elektriniame maišytuve išsukite sausainius arba sutrupinkite juos sandariame plastikiniame maišelyje. Trupinius suberkite į švarų, platų dubenį ir įmaišykite sviestą.
4. Masę sudėkite į kepimo indo dugną, suspauskite trupinius į vieną tolygų blyną, tuomet kepkite jį orkaitėje apie 5 minutes.
5. Kol sausainių pagrindas kepa, gerai išsukite smulkiai pertrintą varškę su miltais, cukrumi, vanile, dviem kiaušiniais, kiaušinio tryniu ir 150 ml grietinės. Maišykite tol, kol masė taps puri. Į visą masę suberkite razinas.
6. Paruoštą varškės mišinį supilkite ant apkepto sausainių pagrindo ir visą pyragą dar kartą pašaukite į orkaitę – šį kartą pusvalandžiui.
7. Kol pyragas kepa, paimkite likusią dalį grietinės ir išsukite ją su cukraus pudra. Masę aptepkite ant pyrago viršaus ir šonų bei dar kartą pašaukite į orkaitę, maždaug 10 minučių.
Ukrainietiškas obuolių ir varškės pyragas
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
- 2 stiklinės cukraus;
- 1,5 stiklinės miltų;
- 2 kg obuolių;
- 250 g margarino;
- 125 ml grietinės;
- 250 g varškės;
- 1 kiaušinio baltymas;
- cukraus pudros;
- citrinos sulčių;
- aliejaus.
Gaminimas:
1. Varškę išsukite su cukrumi ir grietine. Sudėkite valgomąją sodą, suberkite cukrų ir supilkite kiaušinio baltymą. Sudėkite margariną. Viską išmaišykite, palengva sijodami ir miltus. Miltus berkite tol, kol tešla išlieka pakankamai minkšta.
2. Tuomet palikite tešlą pastovėti pusvalandžiui, o per tą laiką nulupkite ir išvalykite obuolius. Supjaustykite juos smulkiais gabalėliais. Obuolius sudėkite į dubenį ir apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Miltais pabarstykite stalviršį, paimkite tešlą ir padalinkite ją į dvi dalis.
4. Kvadratinę kepimo skardą patepkite aliejumi, ją išklokite pirma tešlos dalimi ir ant viršaus sudėkite obuolius. Tuomet viršaus užklokite antrą tešlos sluoksnį, o jo viršų patepkite kiaušinio baltymu.
5. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie valandą. Kuomet pyragas apskrus, ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
6. Viršų pabarstykite cukraus pudra. Skanaukite prie puodelio juodos arbatos.