„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

5 nuostabūs kalėdiniai skanėstai iš skirtingų Europos šalių: nuo štoleno iki pudingo

Ant Kalėdų stalo būtinai turi įsitaisyti koks nors saldus kepinys – gal keksas, gal mielinis pyragas, gal medaus tortas, o gal skruzdėlynas... Jei savo giminėje (dar) neturite tradicinio kepinio, galima eksperimentuoti. O mes šįkart kviečiame tą daryti pasidairant į kitas Europos šalis. Ten apstu nuostabių kalėdinių kepinių, kodėl gi vieno kito jų neišbandžius?
Kalėdiniai kepiniai
Kalėdiniai kepiniai / Vida Press nuotr.

Lenkija: kalėdinis džiovintų vaisių keksas

Ingredientai:

  • 500 g įvairių džiovintų uogų, vaisių ir riešutų (razinų, slyvų, spanguolių lazdynų riešutų, migdolų ir pan.);
  • 225 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 5 kiaušiniai, tryniai atskirti nuo baltymų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 2 stiklinės miltų;
  • 1 arbat. šaukšt, vanilės ekstrakto;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kekso kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.

2. Pasmulkinkite didesnius džiovintus vaisius ir riešutus.

3. Dubenyje išsukite minkštą sviestą su cukrumi, kol taps balkšva puria mase. Po vieną supilkite trynius nepaliaudami maišyti. Supilkite vanilę, tada po truputį ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Galiausiai suberkite riešutų ir vaisių miksą bei atsargiai išmaišykite.

4. Kiaušinių baltymus išplakite su druska iki standžių putų. Šias putas atsargiai sudėkite į tešlą ir stengdamiesi jų nesubliūškinti įmaišykite.

5. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite kepti. Praėjus pirmoms 20 kepimo minučių, sumažinkite kaitrą iki 160 °C ir kepkite dar 30–40 min. Jei pernelyg stipriai skrunda viršus, pridenkite folija.

6. Iš orkaitės ištrauktą keksą visiškai atvėsinkite, tik tada galima jį pjaustyti ir ragauti. Atvėsusį nepamirškite pabarsyti cukraus pudra.

Vida Press nuotr./Kalėdinis keksas
Vida Press nuotr./Kalėdinis keksas

Vokietija: kvapnusis štolenas

Ingredientai:

  • 4 stiklinės miltų;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 7 g sausų mielių;
  • 300 g sviesto, minkšto (200 g tešlai ir 100 g aptepti);
  • 100 g cukraus;
  • 1 žiupsnis druskos;
  • 200 g migdolų;
  • 100 g cukatų:
  • 300 g razinų;
  • 50 ml brendžio ar romo;
  • 1 citrina;
  • 1 žiupsnis cinamono;
  • 1 žiupsnis vanilės;
  • 1 žiupsnis kardamono;
  • 1 žiupsnelis vanilės;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Džiovintus vaisius nuplaukite ir pamirkykite brendyje per naktį.

2. Šiltame piene ištirpinkite mieles, pridėkite šaukštą cukraus ir dalį persijotų miltų. Pusvalandį palaikykite šiltai.

3. Persijokite likusius miltus, sudėkite minkštą sviestą, cukrų, druską ir užmaišykite tešlą. Minkykite tol, kol nelips prie rankų, ir palikite pakilti.

4. Supjaustykite migdolus, cukatus, nutarkuokite citrinos odelę ir išspauskite jos sultis. Viską sudėkite į tešlą ir dar leiskite pastovėti.

5. Iš tešlos suformuokite du pailgus kepalėlius, dėkite juos į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir dar leiskite pusvalandį pakilti.

6. Kepkite apie valandą – iš pradžių 200 laipsnių, paskui – 170 laipsnių temperatūroje.

7. Iškepusius pyragus gausiai patepkite sviestu ir pabarstykite cukraus pudra. Tokį pyragą, suvyniotą į pergamentinį popierių, šaltai galima laikyti 2–3 savaites.

Vida Press nuotr./Štolenas
Vida Press nuotr./Štolenas

Prancūzija: kalėdinis vyniotinis

Ingredientai:

  • 10 kiaušinių (4 pilni tešlai ir 6 tryniai kremui);
  • 100 g miltų;
  • 2 valg. šaukšt. krakmolo;
  • 150 g miltelinio cukraus;
  • 100 g cukraus;
  • 150 g šokolado;
  • 200 g sviesto;
  • 2 arbat. šaukšt. tirpios kavos granulių;
  • 4 arbat. šaukšt. romo;
  • 2 valg. šaukšt. migdolų, susmulkintų.

Gaminimas:

1. Tešlai kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su 100 g miltelinio cukraus, suberkite išsijotus miltus, sumaišytus su krakmolu, viską gerai sumaišykite.

2. Baltymus išplakite, suberkite likusį miltelinį cukrų, atsargiai įmaišykite į tešlą.

3. Išteptą riebalais formą pabarstykite miltais ir supilkite biskvito tešlą. Kepkite ją 10–15 min. 180 laipsnių temperatūroje.

4. Iškeptą biskvitą paguldykite ant kepimo popieriaus ir pridenkite rankšluostėliu. Atvėsinkite.

5. Gaminkite kremą: šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje, suberkite kavos miltelius. Trynius išsukite su cukrumi. Šiltą šokoladą sumaišykite su sviestu ir kiaušinių tryniais, supilkite romą arba brendį.

6. Biskvitą plonai aptepkite kremu ir pabarstykite smulkintais migdolais. Suvyniokite jį į ritinėlį, įsukite į foliją ir 30 min. padėkite į šaldytuvą.

Vida Press nuotr./Kalėdinis vyniotinis
Vida Press nuotr./Kalėdinis vyniotinis

Italija: purusis panettone

Ingredientai:

  • 850 g miltų;
  • 300 ml vandens;
  • 180 g sviesto;
  • 180 g cukraus;
  • 150 g razinų;
  • 70 g cukatų;
  • 25 g mielių;
  • 1 kiaušinis;
  • 4 kiaušinių tryniai;
  • 1 žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Mieles išleiskite šiltame vandenyje, įberkite 100 g miltų, sumaišykite, uždenkite indą ir palikite šiltai 3 valandoms. Paskui įpilkite šiek tiek šilto vandens, suberkite dar 100 g miltų, leiskite pastovėti 2 valandas.

2. Likusius miltus supilkite į kauburėlį su įduba, ten supilkite 140 g ištirpinto sviesto, cukraus, trynius, kiaušinį, pabarstykite druska ir suminkykite. Paskui sumaišykite šią tešlą su iškildinta tešla, sudėkite džiovintus vaisius, vėl išminkykite.

3. Tešlą sudėkite į gilią apvalią formą, prieš tai išteptą sviestu, ir palikite kilti 4 valandas. Tešlos turėtų padvigubėti.

4. Tešlą perbraukite skersai ir išilgai, tarsi darydama kryžiaus ženklą, ir centre įspauskite likusį sviesto gabalėlį. Kepkite 45 min. 220 °C temperatūroje.

Vida Press nuotr./Panettone
Vida Press nuotr./Panettone

Anglija: drėgnas pudingas

Ingredientai:

  • 1 stiklinė miltų;
  • 1 stiklinė maltų džiūvėsėlių;
  • 175 g sviesto;
  • 2 kiaušiniai;
  • 300 g razinų (100 g šviesių ir 200 g tamsių);
  • 1citrina (sultys ir 1 valg. šaukšt. nutarkuotos žievelės);
  • 1 apelsinaas (2 valg. šaukšt. žievelės ir 4 valg. šaukšt. sulčių);
  • 150 g cukruotų vyšnių;
  • 50 g migdolų;
  • 50 g graikinių riešutų;
  • 1 valg. šaukšt. cinamono;
  • 1 valg. šaukš. maltų gvazdikėlių;
  • 100 ml brendžio.

Gaminimas:

1. Iš vakaro džiovintus vaisius ir riešutus nuplaukite ir supjaustykite.

2. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis, sumalkite, jei reikia, prieskonius. Viską sumaišykite su vaisiais ir riešutais, užpilkite brendžiu ir palikite per naktį.

3. Sumaišykite džiūvėsėlius ir miltus, sudėkite sviestą. O masę ištrinkite, kad susidarytų riebūs trupiniai.

4. Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, sumaišykite, sudėkite mirkytus vaisius ir riešutus. Viską išmaišykite ir supilkite į sviestu suteptą kekso formą ar kelias formas. Viršų gerai uždenkite folija ir apriškite.

5. Toks pudingas gaminamas garuose gana ilgai, net 4–6 val., paskui atvėsinamas ir, suvyniotas į foliją, laikomas 2–3 savaites. Prieš patiekiant, vėl atšildomas garuose.

Vida Press nuotr./Kalėdinis pudingas
Vida Press nuotr./Kalėdinis pudingas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“