Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

5 originalių košių receptai: skaniname ir faršu, ir riešutais

Kad valgyti košę yra sveika žino, ko gero, kiekvienas. Visgi tik retas galėtų pasakyti, kad košę valgo reguliariai – dažnai ji atrodo neskani ar tiesiog idėjų, kaip košę paruošti originaliau, pritrūksta.
Pusryčių košė
Pusryčių košė / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pranešime žiniasklaidai dalijasi 5 originaliais košių receptais, įtiksiančiais kiekvieno skoniui.

Ryžių plovas su vaisiais

Ingredientai:

  • 400 g ryžių;
  • 100 ml liesos grietinėlės;
  • 1 žiupsnelis cukraus;
  • 20 g migdolų drožlių;
  • 20 g razinų;
  • 20 g džiovintų slyvų;
  • 20 g džiovintų persikų;
  • 1 valg. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

1. Ryžius pakepinkite svieste, o kai šie gražiai apskrus, supilkite grietinėlę. Viską gerai išmaišykite ir virkite apie 20 minučių. Jei skysčio pasirodys per mažai, galite įpilti daugiau grietinėlės ar vandens.

2. Atskiroje keptuvėje be jokių riebalų pakepkite migdolų drožles, suberkite vandenyje mirkytas razinas, smulkintas džiovintas slyvas ir persikus. Suberkite cukrų ir pakaitinę sumaišykite su ryžiais. Jeigu trūksta saldumo – galite pasaldinti medumi.

Fotolia nuotr./Vaisinis ryžių plovas
Fotolia nuotr./Vaisinis ryžių plovas

Bolivinių balandų ir daržovių košė

Ši košė puikiai tiks ne tik pusryčių, bet ir vakarienės stalui, mat yra soti ir maistinga.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės bolivinių baladų (kynvos) kruopų;
  • 4 stiklinės natūralaus daržovių sultinio;
  • 180 g konservuotų avinžirnių;
  • 1 poras;
  • 3 pomidorai;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 30 g parmezano sūrio;
  • žiupsnelis džiovintų raudonėlių;
  • 2 valg. šaukš. sviesto;
  • žiupsnelis druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus, daržovėms kepti.

Gaminimas:

1. Košę gaminti pradėkite nuo kruopų paruošimo – jas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį ir uždengtame puode troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių. Vėliau nukelkite jas nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 minučių laikykite uždengtame puode.

2. Nuvalykite ir supjaustykite česnako skilteles ir porą, pakepinkite aliejuje ir sudėkite į dubenį.

3. Atskiroje keptuvėje apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – kepkite tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, tačiau neleiskite jiems ištižti.

4. Galiausiai, išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską gerai išmaišykite, pagardinkite raudonėliais, sudėkite nuvarvintus konservuotus avinžirnius. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę patiekite dubenėliuose.

Fotolia nuotr./Bolivinių balandų ir daržovių košė
Fotolia nuotr./Bolivinių balandų ir daržovių košė

Žirnių košė su faršu

Tai išties sotus derinys, o šis patiekalas patiks net ir tiems, kurie košę valgo labai retai.

Ingredientai:

  • 1 stiklinė žirnių;
  • 400-500 g kiaulienos faršo;
  • 2 svogūnai;
  • 2 bulvės;
  • 1 morka;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 žiupsnelis druskos;
  • pipirų;
  • maltų čiobrelių;
  • aštrių maltos mėsos prieskonių;
  • 20 g smulkintų prieskoninių žalumynų.

Gaminimas:

1. Žirnius užmerkite bent kelioms valandoms, nors geriausia palikti mirkti per naktį. Išmirkytus išvirkite sūdytame vandenyje, tik svarbu nepervirti, jie turi būti kietoki.

2. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir suberkite į indą su pravėsusiais žirniais.

3. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi sumaišykite smulkintus svogūnus, faršą ir kelias minutes apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska.

4. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite.

5. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

6. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.

Vida Press nuotr./Maistas
Vida Press nuotr./Maistas

Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis

Idant moliūgai virtuvėse neužsibūtų per ilgai, juos taip pat galima panaudoti gaminant košę – maisto gaminimo ekspertas sufleruoja košės su moliūgais, bulvėmis ir bolivine balanda idėją.

Ingredientai:

  • 6 bulvės;
  • 200 g moliūgų;
  • 2 valg. šaukšt. bolivinių balandų (kynvos) kruopų;
  • 100 g grietinėlės;
  • 4 valg. šaukšt. tarkuoto parmezano sūrio;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis tarkuoto muskato.

Gaminimas:

1. Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite didesniais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite arba palikite mirkti per naktį.

2. Viską sumeskite į verdantį vandenį ir virkite, kol suminkštės.

3. Nusunkite išvirusias daržoves, įpilkite grietinėlės, įberkite muskato, pasūdykite ir sutrinkite į košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedaug virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.

4. Pabaigai suberkite tarkuotą parmezaną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais.

Fotolia nuotr./Košė su moliūgais
Fotolia nuotr./Košė su moliūgais

Perlinių kruopų košė su riešutais

Ši košė galėtų vadintis tikra klasika, tačiau išskirtine ją paverčia riešutai.

Ingredientai:

  • 200 g perlinių kruopų;
  • 3 stiklinės pieno;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 100 g žemės ar lazdyno riešutų;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Gerai nuplaukite ir išbrinkinkite kruopas, suberkite jas į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite tol, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Tam, kad paruoštumėte padažą, smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste, po kelių minučių suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

„Scanpix“ nuotr./Perlinių kruopų košė
„Scanpix“ nuotr./Perlinių kruopų košė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos