Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 patiekalai iš rudens gėrybių: tiks valgyti iškart ir skanauti žiemą

Vasara jau nutolo, tačiau rudenį vis dar galime džiaugtis šviežių daržovių derliumi. Ir nors orai palaipsniui vėsta, tai tik įkvepia gaminti naujus, rudeniškesnius patiekalus bei, žinoma, pasirūpinti atsargomis tam metui, kai šviežios gėrybės išseks.
Užkonservotos gėrybės
Užkonservotos gėrybės / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai pataria, ką gaminti su užderėjusiomis gėrybėmis, kad nieko netektų išmesti.

Obuoliai – ne tik pyragams

Obuoliai – vieni populiariausių bei universaliausių lietuviškų sodo vaisų. Jais mėgautis galima ištisus metus, tačiau būtent rudenį jų derlius būna gausiausias.

„Rudenį dažnas griebiasi už galvos nežinodamas, ką daryti su gausiu obuolių derliumi. Obuoliai gali būti valgomi žali, kepami, verdami, konservuojami ar džiovinami. Visgi rudenį geriausia iš jų gaminti įvairius pagardus žiemai, konservuoti ir kepti kvapnius pyragus“, – sako V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Obuolių pyragas
Vida Press nuotr./Obuolių pyragas

Ruošiant įvairius patiekalus obuoliai dažniausiai yra nulupami, o jų žievelė – išmetama, tačiau V.Juodkazienės teigimu, tai nėra gera praktika. Anot maisto ekspertės, obuolių žievelė gali praversti daugybėje kitų patiekalų, pavyzdžiui, gaminant tirštąjį kokteilį.

„Obuolių žievelėse yra daug skaidulų, todėl labai nerekomenduočiau jų išmesti, jei kepate pyragą ar gaminate kitą patiekalą. Vienas iš geriausių būdų panaudoti obuolių žieveles – dėti jų į tirštuosius kokteilius. Užšaldykite žieveles mažomis porcijomis ir kas kartą gamindami kokteilį, įmeskite jų į kokteilių trintuvą. Žievelės taip pat puikiai paskanins avižinių dribsnių košę“, – pataria maisto ekspertė.

Nuo paprastos mišrainės iki gurmaniško pagardo

„Kopūstai, bulvės, morkos – taip pat dažnai rudenį linksniuojamos daržovės. Iš jų, kaip ir iš obuolių, galima pasigaminti daugybę patiekalų, tereikia įjungti fantaziją ir leisti sau šiek tiek paeksperimentuoti. Įprasta žiemai gaminti įvairias daržovių mišraines ir salotas, kurias paskui galima derinti su mėsos patiekalais, tačiau taip pat galima pasigaminti ir ką nors originaliau, pavyzdžiui, lietuviams dar mažai girdėtą kišą – pikantišką prancūzišką patiekalą, kurį įprastai sudaro tešlos pagrindas, dažniausiai įdarytas kiaušiniais, pienu, sūriu ir daržovėmis“, – sako maisto ekspertė ir siūlo išbandyti kelis rudeniškus receptus.

Daržovių ir sūrio kišas be tešlos

Ingredientai:

  • 2 skiltelės česnako;
  • 200 g špinatų;
  • 6 kiaušiniai;
  • 150 ml pieno;
  • 150 ml grietinėlės;
  • 200 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 1 cukinija;
  • 100 g feta sūrio;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, įtarkuokite česnaką ir jį šiek tiek apkepinkite. Tuomet suberkite špinatus ir dar šiek tiek pakepinkite.

2. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę, druską ir pipirus.

3. Į kiaušinių masę sudėkite apkepintus špinatus su česnakais, pusę kiekio fermentinio ir kietojo sūrio. Viską gerai išmaišykite.

4. Ištepkite kepimo skardą sviestu ir į ją supilkite kiaušinių masę. Ant viršaus išdėliokite plonai pjaustytus cukinijos griežinėlius ir užtrupinkite fetos sūrį. Viską šiek tiek prispauskite ir tuomet pabarstykite likusia puse fermentinio sūrio.

5. Kišą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Išėmus iš orkaitės, kišui leiskite atvėsti ir šiek tiek pastovėti.

123RF.com nuotr./Kišas su špinatais
123RF.com nuotr./Kišas su špinatais

Pikantiškas pomidorų džemas žiemai

Ingredientai:

  • 1,5 kg pomidorų;
  • 500 g cukraus;
  • 6 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 arbat. džiovintų bazilikų;
  • 1 arbat. šaukšt. šviežiai tarkuoto imbiero;
  • ½ arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite jų odelę. Tuomet išimkite kietus viduriukus ir pomidorus susmulkinkite.

2. Susmulkintus pomidorus ir likusius ingredientus sudėkite į puodą ir virkite ant didesnės ugnies, kol pradės burbuliuoti. Tuomet sumažinkite ugnį ir vis pamaišydami virkite apie valandą, kol sutirštės.

3. Paruoštą džemą supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.

4. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

 Strelkabelka nuotr./Pomidorų džemas
Strelkabelka nuotr./Pomidorų džemas

Cukinijų mišrainė su ananasais

Ingredientai:

  • 2 kg cukinijų;
  • 500 g morkų;
  • 500 g saldžiųjų paprikų;
  • 500 ml konservuotų ananasų;
  • 0,5 l pomidorų padažo;
  • 150 ml aliejaus;
  • 150 ml acto;
  • 100 g cukraus;
  • druskos (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Nulupkite cukinijų žievelę. Jei ji nėra stora – galite jos ir nelupti. Tuomet cukinijas ir paprikas supjaustykite kubeliais, o morkas sutarkuokite stambia tarka.

2. Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi, druska ir aliejumi, suverskite konservuotus ananasus su visu skysčiu. Viską užvirinkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite apie pusvalandį. Tuomet sudėkite pomidorų padažą, supilkite actą ir virkite dar apie 15 min.

3. Karštą mišrainę supilstykite į sterilius stiklainius, sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti.

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Gardžioji cukinijų mišrainė
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Gardžioji cukinijų mišrainė

Obuolių čatnis žiemai

Ingredientai:

  • 600 g obuolių;
  • 400 g rudojo cukraus;
  • 300 ml obuolių acto;
  • 300 g razinų;
  • 3 mėlynieji svogūnai;
  • 2 valg. šaukšt. cinamono;
  • 2 lauro lapai;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Į puodą suberkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus obuolius, kubeliais supjaustytus svogūnus, nuplautas razinas, cukrų, lauro lapus, pipirus ir maltą cinamoną. Galiausiai pilkite obuolių actą.

2. Viską išmaišykite ir virkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies vis pamaišydami, kol padažas sutirštės. Paragaukite, ar patinka skonis ir ar netrūksta rūgštelės. Jeigu norite kažko daugiau – pridėkite savo nuožiūra. Baigdami virti pridėkite lauro lapus ir pipiro grūdelius.

3. Gautą pagardą supilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Apverskite stiklainius dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.

Astos Černės nuotr./Obuolių čatnis
Astos Černės nuotr./Obuolių čatnis

Morkų marmeladas su imbieru

Ingredientai:

  • 1 kg morkų;
  • 800 g cukraus;
  • 500 g rūgščių obuolių;
  • 2 citrinos;
  • 2 apelsinai;
  • 50 g imbiero šaknies.

Gaminimas:

1. Nuskustas morkas ir obuolius smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Imbiero šaknį nulupkite ir smulkiai sukapokite. Išspauskite citrinų ir apelsinų sultis, o jų žieveles sutarkuokite.

2. Visus paruoštus ingredientus sumaišykite, suberkite cukrų ir virkite tol, kol sutirštės.

3. Paruoštą marmeladą sukrėskite į švarius ir iškaitinus stiklainius ir palikite pastovėti.

Astos Černės nuotr./Morkų džemas
Astos Černės nuotr./Morkų džemas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai