5 patiekalai šventėms su burokėliais: baršteliai, derinys su silke, mišrainės

Burokėliai – viena lietuviškiausių daržovių, mėgstama ir žiemą, ir vasarą. Pasikvieskime juos ir ant šventinio stalo, juolab kad salsvas, švelniai žemiškas jų skonis dera su labai daug kuo. Šįsyk dalinamės puikių, nesudėtingų receptų penketuku.
Silkė su burokėliais
Silkė su burokėliais / Vida Press nuotr.

Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“

Ingredientai:

  • 3 burokėliai;
  • 1 riekė ruginės duonos;
  • 1 l daržovių sultinio;
  • 1 stiklinė rūgščių vaisių sulčių;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • 1 petražolės šaknis;
  • 2 laurų lapai;
  • 6 džiovinti baravykai;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1,5 stiklinės miltų;
  • druskos;
  • vandens.

Gaminimas:

1. Burokėlius užraukite prieš kelias dienas: nuluptus sudėkite į stiklainį su riekele ruginės duonos ir užpylę vandeniu laikykite šiltai. Tada ištraukite, supjaustykite kubeliais, užpilkite raudonųjų serbentų, citrinų, ar kitokiomis rūgščiomis sultimis ir apie 1 val. pamarinuokite.

2. Grybus užpilkite šaltu vandeniu, 2–3 val. pamirkykite, išimkite, nuplaukite, o skystį, kurioje mirko grybai, palikite nusistoti ir dalį viršaus nupilkite.

3. Grybus su svogūnu pakepinkite aliejuje, sumalkite ir pasūdykite.

4. Grybų skystį užvirkite, sudėkite smulkintą morką, petražolės šaknį, sumeskite laurų lapus, supilkite daržovių sultinį, nuo marinuotų burokėlių likusį skystį ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Tada sukrėskite aliejuje pakepintus marinuotus burokėlius ir dar 10 min. pavirkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.

5. Iš miltų, vandens ir druskos paruoškite tąsią, bet nekietą tešlą, ją labai plonai iškočiokite, supjaustykite kvadratėliais, ant kiekvieno dėkite džiovintų grybų įdaro, sulenkite trikampiu, užspauskite kraštus, kad neištekėtų įdaras, ir formuokite pasagėlės formos „ausytes“. Šias ausytes 3 min. virkite dideliame kiekyje vandens, o tada sudėkite į barščius.

Fotolia nuotr./Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“
Fotolia nuotr./Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“

Silkė su burokėliais ir bulvėmis

Ingredientai:

  • 200 g silkės, silpnai sūdytos;
  • 300 g virtų burokėlių;
  • 2 bulvės;
  • 2 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių;
  • 0,5 vnt. raudonojo svogūno;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. balzaminio acto.

Gaminimas:

1. Silkę supjaustykite kuo smulkiau, ant jos įspauskite citrinos sulčių, pabarstykite mėgstamų žolelių. Viską sumaišykite ir palikite pastovėti, kol paruošite kitus ingredientus. Jei norite dar išraiškingesnio skonio, galite įpjaustyti nedidelį kiekį raugintų agurkų.

2. Bulves supjaustykite smulkiais kubeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Jei turite, bulvėms pagardinti labai tiks rozmarino šakelė.

3. Burokėlius supjaustykite kubeliais, sumaišykite su garstyčiomis, šiek tiek citrinos sulčių ir pipirais.

4. Iškepus bulvėms, viską sudėkite į formelę sluoksniuodami: bulvės, burokėliai, silkė. Patiekite su balzaminiu actu ir smulkintu mėlynuoju svogūnu.

Asmeninio albumo nuotr. /Silkė su burokėliais ir bulvėmis
Asmeninio albumo nuotr. /Silkė su burokėliais ir bulvėmis

Burokėlių, obuolių ir kaliaropių mišrainė

Ingredientai:

  • 1 poras;
  • 2 saldžiarūgščiai obuoliai;
  • 2 vidutinio dydžio burokėliai;
  • 1 vidutinio dydžio kaliaropė;
  • 2 žiupsneliai druskos;
  • 2 žiupsneliai juodųjų pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. neutralaus skonio aliejaus;
  • 1 citrinos sultys.

Gaminimas:

1. Kaliaropes ir burokėlius išvirkite.

2. Obuolį supjaustykite kubeliais, porą susmulkinkite.

3. Viską sudėkite į dubenį, pašlakstykite citrinos sultimis, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Užpilkite aliejaus ir viską gerai išmaišykite.

Fotolia nuotr./Burokėlių mišrainė
Fotolia nuotr./Burokėlių mišrainė

Troškinti burokėliai su džiovintais grybais

Ingredientai:

  • 3 virti burokėliai;
  • sauja džiovintų baravykų;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 0,5 nubraukto šaukštelio druskos;
  • 2 laurų lapai;
  • 1 žiupsnelis maltų juodiejų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. mairūno;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus.

Gaminimas:

1. Kiekvieną nuluptą perpjaukite pusiau, išskobkite, kad liktų „laivelis“. Likusią vidinę dalį sutarkuokite.

2. Svogūnus pakepinkite aliejuje, supilkite tarkuotus burokėlius, pasūdykite, pagardinkite druska, pipirais, mairūnais.

3. Suberkite pasūdytame vandenyje su pipirais ir lauro lapeliais išvirtus baravykus. Išmaišykite ir troškinkite keptuvėje apie 10 min.

4. Į burokėlių laivelius dėkite įdaro, papuoškite krapais.

Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis

Ingredientai:

  • 2 virti burokėliai;
  • 100 g džiovintų slyvų, iš anksto pamirkytų;
  • 50 g graikinių riešutų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 4 valg. šaukšt. aliejaus (moliūgų sėklų ar saulėgrąžų);
  • 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 1 žiupsnelis druskos;
  • 1 žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Burokėlius stambiai sutarkuokite. Slyvas pasmulkinkite.

2. Į dubenį berkite burokėlius, slyvas, smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trintą česnaką, pasūdykite.

3. Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų