Bičių duonelė
Kas tai: Bičių duonelė Lietuvoje, kur medus ir bičių produktai pažįstami ir aktyviai naudojami, nėra naujiena, tačiau kai kuriose Europos valstybėse ir JAV masiniam valgytojui – taip. Bičių duonelė tai bičių pasiruoštos atsargos žiemai, kurias sudaro žiedadulkės, medus ir lipdantis elementas – bičių seilės.
Nauda: duonelę sudarančiose žiedadulkėse daug baltymų, augalinių riebalų įvairių vitaminų (A, D, B grupės), kalcio, fosforo ir kt. Ji naudinga sergantiems mažakraujyste, cukriniu diabetu, virškinamojo trakto, žarnyno ligomis. Pagal kalorijas bičių duonelė prilyginama miltams ar ryžiams.
Kaip vartoti: bičių duonelę, kaip itin naudingą maisto priedą, dar tik atradę sveikuoliai entuziastingai kviečia barstyti jos kone ant visko ir vartoti nuolatos, tačiau specialistai rekomenduoja per dieną neviršyti 15 g normos ir pavartojus mėnesį, padaryti poros mėnesių pertrauką. Galite berti ant salotų, kelis duonelės gabalėlius užbarstyti ant rytinės košės ar suplakti kartu su vaisiais į kokteilį (dar žinomą kaip glotnutis).
Kur įsigyti: specializuotose bičių produktais prekiaujančiose parduotuvėse, kai kuriose vaistinėse.
Maistinės mielės
Kas tai: tai mielės, kurios nėra aktyvios – priešingai nuo aktyvių grybelinių mielių candida albicans, kurios naudojamos kildinant tešlą. Paprastai jos būna išaugintos švarioje saldžioje terpėje. Šį specifinio skonio maisto priedą aktyviai savo mityboje naudoja veganai.
Nauda: maistinėse mielėse gausu B grupės vitaminų, taip pat cinko, geležies, folio rūgšties.
Kaip vartoti: galima berti į troškinius, sriubas, ant omleto ar salotų. Tiesa, jei nenorite, kad žūtų vitaminai, nereikėtų maisto su šiuo priedu užvirinti, berkite į jau paruoštą patiekalą.
Kur įsigyti: teiraukitės sveikais, ekologiškais produktais prekiaujančiose parduotuvėse.
Skaldytos kakavos pupelės
Kas tai: paprastai tariant, tai kakavos pupelių subproduktas, kuris yra susmulkintas ir traškus, tinkamas vartoti kaip maisto priedas.
Nauda: Šiame produkte mažai cukrų (tinka tiems, kam reikia šokolado skonio ir kvapo, bet norisi išvengti cukraus), tačiau daug skaidulinių medžiagų, baltymų. Tinka besimaitinantiems žaliavalgiškai.
Kaip vartoti: griežtų rekomendacijų nėra, viskas priklauso nuo jūsų fantazijos – galite užbarstyti ant košės, sausų pusryčių, granolos, salotų, berti į keksiukų ar sausainių tešlą vietoj šokolado, kokteilius.
Kur įsigyti: teiraukitės sveikais, ekologiškais produktais prekiaujančiose parduotuvėse.
Jūros daržovės Dulse
Kas tai: šis Lietuvoje dar ne itin plačiai atrastas maisto pagardas – tai džiovintos tam tikros rūšies jūros žolės (palmaria palmata), kurioms būdinga ryškiai raudona ar tamsesnė purpurinė spalva.
Nauda: turi daug skaidulinių medžiagų, jodo, geležies, magnio, kalcio, taip pat baltymų, mažai cukrų ir riebalų. Tiesa, dėl didelės jodo koncentracijos rekomenduojama vartoti saikingai – per savaitę suaugusiems iki 5 g, mažiems vaikams – iki 1,5 g.
Kaip vartoti: išėmus iš pakuotės reikėtų nuplauti ir porą minučių pamirkyti šaltame vandenyje, o tada smulkinti ir dėti į sriubas, salotas ar kitus nesaldžius patiekalus.
Kur įsigyti: teiraukitės sveikais, ekologiškais produktais prekiaujančiose parduotuvėse.
Lukštentos kanapių sėklos
Kas tai: lukštentos kanapių sėklos, dažnai dar įvardijamos kaip supermaistas, tai mechaniniu būdu nuo lukšto atskirti sėklų branduoliai. Šių kreminės tekstūros sėklų skonis šiek tiek primena riešutus.
Nauda: sėklose gausu vitaminų, mineralų, polinesočiųjų rūgščių omega-6 ir omega-3. Skaičiuojama, kad apie 30 proc. sėklų sudaro baltymai, todėl jas mėgsta sportininkai ar propaguojantieji vegetarišką, veganišką mitybą.
Kaip vartoti: galima vartoti taip pat plačiai, kaip ir riešutus – košių, jogurto, granolos gardinimui, gaminant energijos suteikiančius batonėlius ar rutuliukus, verta įbertį į sriubą, salotas ar troškinius. Išbandykite ir nutarkite, kaip jums skaniausia.
Kur įsigyti: didesniuose prekybos centruose, taip pat sveikais, ekologiškais produktais prekiaujančiose parduotuvėse.