Ir jeigu jums kyla klausimas, ar išvis įmanoma sugadinti salotas, atsakysime – tikrai taip. Štai dažniausiai pasitaikančios klaidos.
Tik nuplautus ingredientus išmaišote dubenyje
Ne veltui buvo išrastos salotų džiovyklės, padedančios pašalinti vandens perteklių. Kitu atveju salotos atrodys nepatraukliai, praras skonį, bus pavandenijusios, sutęžusios. Jeigu virtuvėje nerasite salotų džiovyklei vietos, tuomet pabandykite daržoves nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Svarbiausia – padažas
Ne visai taip. Patarsime – pirmiausia salotas pagardinkite mėgstamais prieskoniais, o tik tada apšlakstykite padažu. Tiesa, padažą geriau gaminti patiems, o ne naudoti pirktinį, kadangi pastarajame atrasite pernelyg daug netinkamų maisto priedų, cukraus, druskos. O juk salotos turėtų būti sveikos, ar ne?
Taip pat skaitykite: 6 priedai salotoms, kurie padės sulieknėti
Salotoms tiks bet koks padažas
Tikrai ne. Juk padažas turi ne užgožti, o pabrėžti produktų skonį. Todėl venkite pernelyg riebių padažų ir jų verčiau nepadauginkite. Kai salotos skęsta sunkiame ir tirštame majonezo padaže, kažin ar galime tai vadinti sveika mityba.
Kitas dalykas atkreipkite dėmesį į salotų ingredientus ir derinius, pavyzdžiui, tai, kas tinka „Cezario“ salotoms, nebūtinai tiks paprastoms daržovių salotoms, tarkime, su gražgarstėmis. Taigi, neįpraskite vienu padažu šlakstyti visų įmanomų salotų. Sakoma, kad geriausia sunkesnius ingredientus derinti su sunkesniais, o lengvesnius – su lengvesniais padažais.
Visus ingredientus išmaišote vienu kartu
Kai kuriuos produktus reikia į salotas įmaišyti tik pačioje gaminimo proceso pabaigoje ar tik prieš patiekiant ant stalo. Pavyzdžiui, pupelės, pomidorai, žirniai ar riešutai bei kiti sunkesni ingredientai atsiranda salotų dugne. Todėl juos stenkitės įmaišyti tik prieš valgant, tarkime, riešutais ar sėklomis galite apibarstatyti salotas ir daugiau nemaišyti. Tas pats galioja ir įvairiems traškiems ingredientams, tačiau čia iškyla kita bėda. Traškios salotos – daugiau kalorijų. Tikrai taip: įvairūs priedai, kaip duonos traškučiai, skrebučiai ir panašiai, prideda sotumo, tačiau ne sveikumo jūsų mitybai. Verčiau juos keisti riešutais ar sėklomis.
Taip pat skaitykite: Kokie produktai sukelia galvos skausmą
Visada renkatės tuos pačius produktus
Pavyzdžiui, tą patį kopūstą, pomidorus ar alyvuoges. Visų pirma, salotų rūšių – gyva galybė, todėl maišykite, derinkite, ragaukite, atraskite ir išbandykite to, ko anksčiau neragavote. Kartais itin skirtingi ingredientai visiškai „nesuskamba“, tačiau eksperimentuojant galima atrasti netikėtų skonių derinių. Tuo labiau, būtinai atsižvelkite į sezoniškumą!
Pridedame įdomesnių salotų sąrašą:
1. Greipfrutą perpjaukite per pusę. Išskobkite minkštimą taip, kad žievė liktų nepažeista – į ją bus dedamos salotos.
2. Nuo greipfruto minkštimo nulupkite visas odeles, kad liktų tik minkštimas. Susmulkinkite gabalėliais.
3. Gerai prinokusius avokadus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
4. Smulkintus greipfrutus ir avokadus sukrėskite į dubenėlį, pasūdykite, užberkite pipirų, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu, trintu česnaku, gerai išmaišykite ir palikite 5–10 minučių.
5. Krevetes patroškinkite garuose, nulupkite lukštus.
6. Į du greipfruto žievės „dubenėlius“ po lygiai padalykite paruoštą greipfrutų ir avokadų masę, ant viršaus uždėkite dar neatvėsusių krevečių.
7. Šias salotas galite tiekti su skrebučiais arba prancūziškuoju batonu su žalėsiais. Krevetes galite ne troškinti garuose, o paskrudinti keptuvėje.
1. Cukinijas labai plonai supjaustykite šiaudeliais.
2. Paruoškite marinatą: aitriąją papriką išvalykite, susmulkinkite. Česnakus nulupkite, sukapokite ir sumaišykite su citrinų sultimis, aliejumi ir išlydytu medumi. Marinatą pasūdykite, pagardinkite rozmarinais.
3. Cukinijų juosteles užpilkite marinatu ir per naktį palikite šaldytuve.
4. Porą nuplaukite, supjaustykite plonais griežinėliais ir truputį pamaigykite rankomis, kad išsiskirtų sulčių.
5. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite šiaudeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, ir suberkite į indą su porais.
6. Galiausiai sudėkite gerai nuvarvintas marinuotas cukinijas, suberkite druską, cukrų, apšlakstykite citrinos ir apelsino sultimis, suberkite rankomis (jie nepajuos) plėšytus bazilikų lapelius ir gerai išmaišykite.
7. Valgykite su baltos duonos skrebučiais.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
2. Kiaušinius išvirkite, atvėsinkite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, dėkite ant salotų.
3. Pomidorus perjaukite per pusę, po lygiai išdėliokite lėkštėse.
4. Paruoškite sūrio rutuliukus: visus sūrius iki vientisos masės išmaišykite nedideliame dubenėlyje, išspauskite česnakus ir pagardinkite žolelėmis.
5. Drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus ir dėkite ant salotų, ant viršaus berkite pipirnių daigų, salotas pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir apliekite iš nurodytų ingredientų paruoštu padažu.
1. Špinatų lapelius perrinkite, kotelius nuskabykite, lapelius nuplaukite, nusausinkite specialioje salotų džiovykloje, o jei tokios neturite – ant virtuvinio rankšluosčio. Sudėkite į sandarų indą ir valandai pastatykite į šaldytuvą, kad lapeliai būtų traškesni. Išimtus lapelius išdėliokite lėkštėje.
2. Spanguoles išmirkykite karštame vandenyje, nusausinkite, berkite ant špinatų. Ten pat berkite riešutus ir šakute trupintą sūrį.
3. Paruoškite padažą: česnakus nulupkite, susmulkinkite, sumaišykite su medumi, aliejumi, citrinų sultimis, saldžiosios paprikos gabalėliais ir prieskoniais. Padažą palikite 15 min., kad susimaišytų prieskoniai, tada pilkite ant salotų.
4. Tiekite su orkaitėje ar keptuvėje pašildyta itališkos tamsios duonos riekele.
1. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Šparagines pupeles atšildykite, perpjaukite į 2–3 dalis ir trumpai apkepkite aliejuje, tada sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
3. Pomidorus nuplaukite, perpjaukite per pusę. Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
4. Nuo tuno nupilkite sultis.
5. Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
6. Ant viršaus dėkite bulves, pomidorų puseles, atvėsintas šparagines pupeles, kiaušinio ketvirčius, krėskite tuną, berkite alyvuoges ir kaparėlius, svogūnų žiedus.
7. Salotas pagardinkite pipirais, pasūdykite, apliekite aliejaus ir balzaminio acto užpilu (3 dalys aliejaus, viena acto).
1. Iš aliejaus, citrinų sulčių, raudonėlių, garstyčių, smulkintų česnakų ir klevų sirupo užmaišykite marinatą.
2. Nuplautas, nusausintas ir plonyčiais griežinėliais supjaustytas cukinijas ir agurkus sudėkite į plokščią indą, užpilkite paruoštu marinatu ir bent valandą pamarinuokite.
3. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės. Išimtas išdėliokite lėkštėse.
4. Ant salotų dėkite marinuotų cukinijų ir agurkų, nuluptų, skiltelėmis pjaustytų ir citrinų sultimis apšlakstytų avokadų, berkite nuvarvintų kaparių.
5. Galiausiai ant salotų išdėliokite kubeliais pjaustytą arba šakute trupintą fetos tipo sūrį.
6. Salotas apliekite paruoštu marinatu, kuriame laikėte cukinijas ir agurkus, ir užberkite smulkintų krapų.
1. Nulupkite svogūną, supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Vyšninius pomidorus supjaustykite puselėmis, agurkus – griežinėliais, saulėje džiovintus pomidorus – juostelėmis.
2. Nuplaukite ir nuvarvinkite salotas.
3. Supilkite į dubenį alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir medų, pasūdykite, pagardinkite pipirais, plakite šluotele, kol ištirps medus.
4. Užpilkite padažą ant salotų, sudėkite svogūnus, agurkus, džiovintus ir šviežius pomidorus, atsargiai išmaišykite. Tiekite prie keptos mėsos arba valgykite vienas su šviežia balta bandele.
Kulinaro patarimas. Jei ruošiatės iškylauti toli nuo namų, paruoštą padažą salotoms supilkite į nedidelį stiklainį, supjaustytas daržoves sudėkite į sandarų indą. Prieš tiekdama salotas, sudėkite daržoves į plastikinį maišelį, supilkite padažą, papurtykite ir iškrėskite atgal į indą.
1. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, suberkite į sandarų indą ir dviem valandoms padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės.
2. Kriaušę nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
3. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
4. Salotas išdėliokite į kelis dubenėlius, ant viršaus dėkite kriaušių ir sūrio gabalėlių, berkite riešutus. Salotas pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu, paruoštu iš citrinų sulčių, aliejaus, žiupsnelio cukraus ir pipirų.
- Neluptas bulves gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Perpjaukite pusiau vyšninius pomidorus.
- Marinuotus agurkus supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutarkuokite stambia trintuve. Jei agurkų žievelė kietoka, ją nulupkite. Sudėkite agurkus į sietelį, kad nusivarvėtų.
- Sumaišykite jogurtą su grietine, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite į padažą marinuotus agurkus.
- Sukrėskite padažą ant bulvių, sudėkite pomidorų puseles ir atsargiai išmaišykite. Prieš patiekiant salotas palaikykite šaltai. Bulvių salotas galima valgyti vienas arba patiekti kaip garnyrą prie šaltos mėsos ar žuvies patiekalų.
Kulinaro patarimas: bulvių salotas galite maišyti ir su majonezu, pagardinti šaukšteliu tarkuotų krienų, kapotų krapų ar svogūnų laiškų.
1. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite įkaitintame aliejuje, kol sukietės ir šiek tiek apskrus.
2. Ant viršaus išspauskite česnako skiltelę, pamaišykite.
3. Skrudintą duoną atvėsinkite. Išvirkite kiaušinius.
4. Atskirame dubenėlyje paruoškite padažą: sudėkite smulkiai pjaustytą ančiuvių filė, išspauskite česnaką, supilkite citrinų sultis, plakdama plona srovele supilkite aliejų, padažą pagardinkite druska ir pipirais.
5. Salotas nuplaukite, suplėšykite ir sudėkite į lėkštes.
6. Apšlakstykite padažu, užberkite skrudintos duonos, atsargiai pamaišykite, sudėkite į keturias dalis pjaustytus kiaušinius, užbarstykite tarkuoto sūrio.
1. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite, kietesnę odelę nulupkite ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.
2. Melioną perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir paprastu arba specialiu ledų šaukšteliu išskobkite minkštimo rutuliukus.
3. Kriaušes nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais.
4. Viską sumaišykite, suberkite riešutus, susmulkintus krapus ir apšlakstykite padažu, išsuktu iš jogurto, medaus, citrinų sulčių ir prieskonių.
1. Baklažaną kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie 25 min. Po to atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite stambiais griežinėliais.
2. Baklažano griežinėlius išdėliokite lėkštėje ant stambiai suplėšytų aisbergo salotos lapų.
3. Ant baklažanų dėkite virtų putpelių kiaušinių puseles, žiedais pjaustytą mėlyną svogūną, keptas tigrines krevetes, žiedais pjaustytą čili pipirą.
4. Salotas apšlakstykite padažu, ypač keptus baklažanus.
5. Padažas: į dubenį įpilkite sojų, žuvies, austrių padažo, citrinų sulčių, augalinio aliejaus, įberkite cukraus ir maišykite kol jis ištirps. Į padažą suberkite smulkiai kapotus česnaką,imbierą ir čili pipirą.
Asmeninio archyvo nuotr./Robertas Ščesnavičius |
Receptas virtuvės šefo Roberto Ščesnavičiaus
1. Išvirkite ryžius šiek tiek pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir palikite atvėsti.
2. Nuplaukite apelsiną po tekančia vandens srove, nušveiskite šepetėliu. Smulkia trintuve nutarkuokite žieveles. Salotoms pagardinti reikės pusės šaukštelio apelsino žievelių. Perpjaukite vaisių pusiau ir išspauskite sultis.
3. Razinas nuplaukite, salierą supjaustykite griežinėliais, obuolį – plonomis skiltelėmis.
4. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, tarkuotas apelsino žieveles, 5 šaukštus apelsinų sulčių ir šaukštą citrinų sulčių, įberkite žiupsnelį muskato, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite virtus ryžius, obuolius, saliero griežinėlius, razinas ir smulkintus graikinius riešutus, atsargiai išmaišykite.
1. Sumuštinių duoną apskrudinkite ir dar šiltą gerai įtrinkite česnaku.
2. Visas nurodytas daržoves supjaustykite.
3. Į lėkštę dėkite duoną, ant viršaus – pjaustytas daržoves, kubeliais pjaustytą fetos sūrį ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sumaišytu su Pesto padažu.
1. Supjaustykite pomidorus, agurką ir svogūną. Supjaustytas daržoves suberkite į salotinę.
2. Iš kukurūzų skardinės išpilkite skystį, o kukurūzus sudėkite į salotinę. Dėkite grūdėtąją varškę.
3. Viską paskaninkite druska, mėgiamais prieskoniais ir papuoškite žalumynais.
1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite arba iškepkite orkaitėje su lupenomis, tada atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
2. Burokėlių griežinėlius išdėliokite lėkštėse, ant viršaus dėkite ožkų pieno sūrio riekelių ir persikų gabalėlių.
3. Apelsino sultis sumaišykite su medumi, balzaminiu padažu, aliejumi ir užpilkite ant salotų. Ant viršaus berkite skrudintų moliūgų sėklų.
Kulinaro patarimas. Šias salotas skanu tiekti su orkaitėje keptais baltos duonos kubeliais. Juos paruoši labai paprasta: duonos gabalėlius apšlakstykite aliejumi, vynu, berkite kapotų česnakų ir „Provanso“ žolelių mišinio. Paskrudinkite, kol taps traškūs.
- Pekino kopūsto lapelius suplėšykite, apšlakstykite aliejumi ir sumaišykite su pesto padažu.
- Pomidorus perpjaukite pusiau, mangą nuvalykite, supjaustykite kubeliais, aitriąją papriką supjaustykite nedideliais griežinėliais.
- Į lėkštės dugną dėkite salotų lapus, ant jų – pomidorus ir mangą, dėkite rankomis susmulkintą (sulaužytą) fetą ir kumpio griežinėlius.
- Viską apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Krevetės išvirkite, nuvalykite. Salotas supjaustykite, sumaišykite su pesto padažu ir šlakeliu aliejaus.
- Avokadą supjaustykite riekelėmis ir kartu su pomidorais dėkite ant salotų lapų.
- Krevetes trumpai pakepinkite su medumi, paprika, čili, sudėkite į salotas ir viską paskaninkite pora griežinėlių parmezano.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.
- Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
- Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
- Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
- Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
- Jūros kopūstus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 30 minučių brinkti.
- Burokėlį, bulves ir morką išvirkite su lupenomis. Atvėsinkite ir nulupkite. Burokėlį ir morką sutarkuokite. Bulves supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį, sukrėskite raugintus kopūstus ir išmaišykite.
- Svogūnus susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitusį aliejų. Trumpai apkepkite.
- Jūros kopūstus nuskalaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Įberkite žiupsnelį kmynų. Kelias minutes maišydami patroškinkite. Nukaiskite.
- Supilkite į paruoštas daržoves. Apšlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite ir galite tiekti.
- Šias salotas galite valgyti vienas – skanu su juodos duonos skrebučiais. Tinka ir kaip garnyras.
- Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
- Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
- Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
- Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
- Gūžines salotas nuplaukite, nusausinkite ir, suplėšę nedideliais gabalėliais, išdėliokite lėkštėje.
- Avokadą ir lašišos filė supjaustykite kubeliais ir taip pat suberkite į lėkštę.
- Paruoškite padažą: mėlynąjį svogūną supjaustykite labai plonais žiedais ir berkite į dubenį. Išspauskite citrinų sultis ir supilkite ant svogūnų, įpilkite aliejų, sukrėskite medų, garstyčias, pasūdykite. Gerai išmaišykite, paminkykite svogūnus šaukštu, kad taptų minkštesni, išskirtų sulčių.
- Užpilu apšlakstykite salotas ir galite tiekti. Šios salotos ypač tinka su orkaitėje keptomis bulvėmis.
- Avokadą nulupkite, perpjaukite į kelias dalis ir suberkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Kartu supilkite citrinų sultis, grietinėlę, suberkite trintą česnaką, žiupsnelį pipirų, pagal skonį pasūdykite ir smulkinkite iki purios kremo konsistencijos.
- Saulėgrąžų daigus nuplaukite, nusausinkite ir gražiai išdėliokite lėkštėje. Ant viršaus užkrėskite avokadų kremą. Galite papuošti žalumynais ar uogomis.
- Salotas galite valgyti vienas. Jos taip pat skanios su lašišų sumuštiniais, skrebučiais, įvairiomis duonelėmis.