1. Neišverdate ar perverdate daržoves
Klaidinga manyti, kad verdant trintą sriubą visai nesvarbu, kokios konsistencijos bus daržovės – esą vėliau jas sutrinsite. Didelė klaida! Daržovės turi būti visiškai išvirusios, tačiau nesutežusios, nepervirusios. Jei daržoves virsite nepakankamai ilgai, sutrinta sriuba nebus glotni, kremiška, o greičiau vandeninga. Jei daržoves pervirsite, ji gali būti nemaloniai tąsi, lipni, o kai kuriais atvejais daržovės blogiau susitrins, sriuba bus prastesnio skonio.
Geriausia daržoves supjaustyti panašaus dydžio gabaliukais, tada pirmiausia apkepinti puode su trupučiu aliejaus ir/ar sviesto, o galiausiai užpilti skysčiu ir virti.
2. Verdate sriubą iš likučių, apvytusių daržovių
Neišvaizdžios daržovės tinka trintai sriubai, tačiau akivaizdžiai apvytusių, apdžiūvusių ar dar kaip nors akivaizdžiai pagedusių verčiau nenaudokite. Netiks ir kieti brokolių kotai, per ilgai šaldytuve stovėję moliūgai ir pan. Taip, sriuba bus pertrinta, tačiau juk skonis labai svarbu, taigi, naudokite šviežias, traškias, turinčias daugiausia skonio sezonines gėrybes.
Vida Press nuotr./Trinta sriuba
3. Bijote prieskonių
Kuo skundžiasi dažnas trintų sriubų ragautojas? Tuo, kad ji prėska ar „keisto“ skonio. Pačių daržovių skonio sriubai dažniausiai neužteks, ypač jei jas naudojate kiek blankesnes, vienos rūšies. Kepindami daržoves riebaluose, prieš užpilant skysčiu, nebijokite pasūdyti, berkite juodųjų pipirų, traiškytų česnakų, mėgstamų ir tinkančių prieskonių (pvz., moliūgams tiks saldžiosios paprikos milteliai, morkoms – šiek tiek malto imbiero ir ciberžolės, bulvėms – džiovintų baravykų milteliai ir pan.)
Vida Press nuotr./Trinta sriuba
4. Užpilate vandeniu
Teoriškai, vandenį ant daržovių galite pilti, ypač jei daržovės paskanintos prieskoniais, pasūdytos. Tačiau daugelis šefų jums patartų geriau naudoti sultinį (jūsų pasirinkimas – ekologišką iš kubelio ar, dar geriau, naminį). Labiausiai tinka daržovių ar vištienos sultinys (tiesa, pastarąjį geriau perpus atskiesti vandeniu, kad vištienos skonis trintoje sriuboje nebūtų toks ryškus).
5. Trinate netinkamais prietaisais
Patogiausia sriubą sutrinti įmerkiamu trintuvu (immersion blender), antrasis variantas – galingas stacionarus trintuvas, kurį naudojate, pvz., kokteiliams plakti. Trintos sriubos verčiau negaminkite smulkintuve su besisukančiais peiliukais. Jie tinka pesto padažui, riešutų sviestui ar tahini gaminti, tačiau trintai sriubai – ne, ji nebus kreminė, liks stambesnių gabaliukų.
Vida Press nuotr./Elektrinis trintuvas
5. Užbalinate pernelyg dideliu kiekiu pieno produktų
Jei balinate sriubą rūgščiais pieno produktais, nedarykite to visame puode, kitaip sriubos nebepašildysite.
Puikus trintą sriubą užbaigiantis akcentas – šlakelis grietinėlės, kuri suteiks švelnumo, dar daugiau glotnumo, kremiškumo. Tačiau jos neturi būti daug, priešingu atveju pernelyg prislopinsite pačios sriubos skonį. Vienam litrui sriubos turėtų pakakti 30–40 ml grietinėlės.
Kai kurias sriubas jau lėkštėje galima paskaninti jogurtu, grietine, kokosų pienu. Bandykite, ragaukite ir rinkitės, kas skaniausia. Beje, jei balinate sriubą rūgščiais pieno produktais, nedarykite to visame puode, kitaip sriubos nebepašildysite.
Vida Press nuotr./Trinta sriuba
6. Nepasirūpinate traškiais priedais
Kreminė, glotni sriuba, jei teisingai ją virėte ir parinkote tinkamų prieskonių, yra gardus savarankiškas patiekalas. Tačiau dar daugiau skonio ir tekstūros jai suteiksite paruošę priedų, kurių galima berti ant viršaus. Tam tinka pakepintos sėklos, riešutai, kokosų drožlės, pakepinti daržovių gabaliukai, paskrudinta šoninė, duonos skrebučiai, šviežios kapotos žolelės ir pan. Jie ne tik suteiks traškumo, bet ir papildys pačios sriubos skonį ar taps įdomiu kontrastu.
Jūsų dėmesiui – keli puikūs trintos sriubos receptai:
Ingredientai
Kokosų pienas:
200.00 ml (neriebaus; galima naudoti ir neriebią grietinėlę)
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.
2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.
3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.
4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.
5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.
Suskleisti
Ingredientai
Riebalų mišinys: (tepamas) 1.00 valg. š.
Nuoviras: (daržovių) 1.00 arbat. š.
Avių sūris: (trupintas) 100.00 g
Kaip gaminti
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, uždenkite ir palikite pastovėti.
2. Svogūnus, morkas, salierą ir baltąją poro dalį nuvalykite ir supjaustykite.
3. Riebalus įkaitinkite puode, sudėkite pjaustytas daržoves ir kepinkite 5 minutes. Sudėkite nusunktas bulves, apipilkite daržovių nuoviru ir virkite 45 minutes.
4. Daržoves sutrinkite trintuvu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite grietinėlės kremo.
5. Pusę saujos šalavijų lapelių pakepinkite 4 šaukštuose aliejaus. Ant sriubos užbarstykite trupinto avių sūrio, uždėkite šalavijų.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Kaip gaminti
- Bulves ir morkas nuskuskite ir supjaustykite gabalėliais.
- Lęšius nuplaukite, nuvarvinkite vandenį.
- Puode užvirkite apie 1 l vandens. Suberkite bulves ir morkas. Truputį pavirkite. Tada suberkite bolivines balandas ir lęšius.
- Kai visi produktai suminkštės, o lęšiai taps birūs, puodą nukaiskite. Visą tą sriubą su skysčiu sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Jei bus labai tiršta, įpilkite šilto virinto vandens ir dar paplakite. Pagal skonį pagardinkite sviestu, pipirais ir druska. Dar kelis kartus paplakite.
- Sriubą galite dar pagardinti grietine, skrudintos duonos traškučiais, tarkuotu sūriu.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Puode užverdame sultinį ir sudedame mažais kubeliais supjaustytas bulves ir cukiniją.
2. Verdame, kol daržovės suminkštėja.
3. Nukeliame puodą nuo ugnies ir sutriname elektriniu trintuvu iki norimo tirštumo.
4. Puodą statome atgal ant viryklės, supilame grietinėlę, smulkintus krapus ir, jei trūksta, beriame druskos.
5. Paverdame dar minutę ir išjungiame viryklę. Skanaus!
Suskleisti
Ingredientai
Svogūnai:
1.00 vnt. (supjaustytas gabalėliais)
Cukinijos:
500.00 g (supjaustytų gabalėliais)
Česnakai:
2.00 skiltelės (susmulkintos arba sutrintos)
Pomidorai:
2.00 vnt. (apvirinti (nuluptos odelės) ir supjaustyti)
Kaip gaminti
1. Puode storu dugnu įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus apkepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.
2. Suberkite cukinijas kartu su česnakais ir toliau kepinkite maišant, kol cukinijos truputį suminkštės. Tada sudėkite supjaustytus pomidorus, suberkite ciberžoles ir paprikas, įberkite druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami apie 2–3 minutes.
3. Supilkite pašildytą sultinį ir uždengę virkite and vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pabaigoje sriubą sutrinkite (galite trinti bulvių trintuve, nesijaudinant, kad liks nesutrintų gabalėlių, arba įmerkiamu plakikliu, arba supylę į elektrinį blenderį – iki visiškai vientisos konsistencijos).
4. Patiekite pagardinę grietinėle arba jogurtu (jei mėgstate), šviežiais bazilikų lapeliais ir paskrudintais batono gabalėliais, pakeptais su sūriu
Suskleisti