6 gajūs mitai apie kiaušinius: ar plauti, kur laikyti, ar svarbi trynio spalva?

Per savaitę galima suvalgyti vos kelis kiaušinius. Jei kiaušinio trynys tamsus, jis kur kas vertingesnis nei turintis šviesų trynį. Apie kiaušinius sklando nemažai mitų. Dalis jų iš dalies pagrįsti, o kiti tėra iš nežinojimo gimusi fantazija.
Kiaušiniai šaldytuve
Kiaušiniai šaldytuve / Vida Press nuotr.

Su kiaušiniais, vienu populiariausių maisto produktų, susijusius mitus pranešime spaudai komentuoja „Groward Group“ vadovas Tomas Strumskas.

Galima valgyti tik po 3 kiaušinius per savaitę

Mitas: Anksčiau buvo manoma, kad galima suvalgyti tik po kelis kiaušinius per savaitę. Tačiau naujausios mokslininkų studijos rekomenduoja žmogui suvalgyti bent po kiaušinį per dieną. Šiame produkte gausu naudingųjų medžiagų, o kalorijų – vos 70–90. Kaip parodė JAV publikuotų tyrimų rezultatai, vartojant daugiau kiaušinių, vyrų širdies ir kraujotakos sistemos ligų rizika ne didėja, bet mąžta.

Iš ūkininkų perkami vištų kiaušiniai kokybiškesni

Mitas: Daugelis mano, kad, perkant kiaušinius iš ūkininkų, jie bus sveikesni ir geresnės maistinės vertės. Tai tiesa tik tuo atveju, jei vištos lesinamos kokybišku pašaru, laikomos geromis sąlygomis, tinkamai vykdoma ligų prevencija. Tačiau tai patikrinti, ypač jeigu kiaušiniai perkami turgavietėse ir yra neženklinti, beveik neįmanoma.

Pagal reikalavimus, parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai. Lietuvoje jie kruopščiai tikrinami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, oficialus ženklinimas rodo vištų laikymo sąlygas, pavyzdžiui, ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai žymimi skaičiumi „2“. Taip pat nurodoma, kokiais pašarais vištos yra lesinamos, pirkėjai yra tiksliai informuoti apie kiaušinių šviežumą ir galiojimo laiką.

Vida Press nuotr./Kiaušiniai
Vida Press nuotr./Kiaušiniai

Kiaušinius ilgai laikyti galima tik šaldytuve

Kiaušinį patariama dėkle laikyti smaigaliu žemyn.

Mitas: Nupirktus kiaušinius rekomenduojama laikyti šaldytuve, tačiau bent porą savaičių juos galima laikyti ir kambario temperatūroje. Kai kiaušinis laikomas vėsioje temperatūroje (žemesnėje nei 7 laipsnių), patartina jį suvartoti per 4 savaites nuo galiojimo termino pradžios, bet ne vėliau nei ant pakuotės nurodyta galiojimo data. Kiaušinį patariama dėkle laikyti smaigaliu žemyn.

Specialistai rekomenduoja kiaušinius laikyti šaldytuvo lentynoje, specialioje dėžutėje. Šaldytuvo durelės nėra tam tinkamiausia vieta, nes ten aukščiausia temperatūra, o dažnai atidarant dureles, jose esantys produktai patiria temperatūros kaitą ir todėl gali greičiau sugesti.

Naudingiausi – tamsiatryniai kiaušiniai

Trynio spalva priklauso ir nuo metų laiko: žiemą dedamų kiaušinių tryniai dažniausiai būna šviesesni.

Mitas: Laisvai ant kraiko laikomų vištų kiaušinius „Rido“ tiekiančios įmonės atstovas T.Strumskas teigia, kad kiaušinio maistinė vertė nepriklauso nuo trynio spalvos – jis gali būti maistingas ir tamsesnis, ir baltesnis – tai priklauso nuo vištoms duodamų pašarų. Trynio spalva priklauso ir nuo metų laiko: žiemą dedamų kiaušinių tryniai dažniausiai būna šviesesni.

Vida Press nuotr./Kiaušinio trynys miltuose
Vida Press nuotr./Kiaušinio trynys miltuose

Plauti kiaušiniai galioja tiek, kiek ir neplauti

Mitas: Kiaušinius plaukite tik tuomet, kai nuspręsite juos vartoti. Neplaukite jų ką tik nupirktų, nes taip labai sutrumpinsite galiojimo terminą, teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ekspertai.

Dribsniai pusryčiams geriau nei kiaušiniai

Mitas: Net dviejose britų mitybos specialisto Robo Hobsono sudaryto sveikiausių pusryčių penketuko vietose puikuojasi patiekalai iš kiaušinių. Viename recepte siūlomas virtas ar keptas kiaušinis su skrudinta duona, kitame – šakšuka (iš Izraelio kilęs keptas kiaušinių ir šviežių daržovių patiekalas) su pomidorų ir paprikų padažu. Saldūs pusrytiniai grūdų dribsniai, skrudinta duona su vaisių džemu ir saldūs grūdiniai batonėliai pateko į blogiausių pusryčių patiekalų penketuką.

Pasak mitybos specialisto, kiaušinis – tiesiog tobulas maistas pusryčiams, su juo gausite visą gamą vitaminų, taip pat gerai įsisavinamų baltymų ir retųjų amino rūgščių. Kiaušiniai, skirtingai nei dauguma dribsnių, sotumo suteikia daugeliui valandų, todėl yra nepamainomi norintiems sulieknėti. Tyrimai rodo, kad pusryčiams kiaušinių valgantys žmonės mažiau maisto suvartoja dieną.

Vida Press nuotr./Ryžių patiekalas su kiaušiniu
Vida Press nuotr./Ryžių patiekalas su kiaušiniu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis