6 klaidos, kurias galbūt darote valgydami šokoladą: prarandate pusę malonumo

Yra žmonių, kurie šokoladui abejingi, yra ir tokių, kurie dėl jo pamišę. Nesvarbu, ar šokoladą valgote tik retkarčiais, ar kasdien (taip, galima ir kasdien!), verta mokėti juo mėgautis. Skamba, galbūt juokingai ar neįtikėtinai, bet darydami tam tikras klaidas prarandate nemažą dalį malonumo, kuriuo gali apdovanoti šis nuostabus skanėstas!
Šokoladas
Šokoladas / Vida Press nuotr.

1. Skubate valgyti, bet prieš tai net nepauostote

Tai viena dažniausių šokolado valgytojų klaidų, ypač, jei skanaudami jie dar kuo nors užsiėmę – skaito, žiūri į kompiuterio ar TV ekraną. Priešingai nei karšta kava ar arbata, šokoladas negaruoja, tad jo aromatas taip lengvai nesklinda, tačiau, kaip ir mėgaujantis minėtaisiais gėrimais, šokoladą pirmiausia verta uosti.

Šokolado pauostymas taps puikia įžanga į pažintį su jo skoniu – skirtingos rūšies šokoladas gali dvelkti gėlėmis ir citrusais, kava ir riešutais, aromato natų daugybė. Taigi, pirmasis patarimas: prieš ragaudami pasimėgaukite kvapu!

2. Kandate iš visos plytelės, o ne pirmiausiai ją laužiate

Įvairiose populiariose reklaminėse ir nereklaminėse nuotraukose dažnai galima pamatyti šokolado valgytoją, kandantį skanėsto iš visos plytos. Tiesa ta, kad profesionalūs šokolado skanautojai būtinai jo plytelę laužia – ne dėl patogumo, bet pirmiausiai dėl to, kad užfiksuotų patį lūžio garsą. Šis gali nemažai pasakyti apie šokolado kokybę – kiek jame kakavos sviesto, ar gerai šokoladas buvo temperuotas. Orientyras paprastam vartotojui – kokybiškas juodasis šokoladas lūžta su skambiu trakštelėjimu, skyla lengvai. Pabandykite!

Vida Press nuotr./Mergina valgo šokoladą
Vida Press nuotr./Mergina valgo šokoladą

3. Dedate į burną stambiais gabalais

Gero, kokybiško maisto karštligiškai nekemšame, tas pats galioja ir šokoladui. Pradėkite skanauti nuo nedidelio testinio gabaliuko, jį atlaužę pauostykite, dėkite ant liežuvio ir leiskite tirpti, neskubėkite mesti į burną vieno gabalo po kito.

4. Kramtote šokoladą lyg kokį batoną

Kokybiškas šokoladas ne kramtomas, o pirmiausiai lėtai tirpinamas burnoje. Dėkite gabaliuką į burną, pajuskite, kaip jis lydosi, kaip atsiskleidžia skonis, kaip jis intensyvėja, kai šokolado burnoje vis daugiau ir daugiau. Beje, neskubėkite valgyti šokolado, jei ką tik gėrėte ar valgėte ką nors šalto, nes atvėsusioje burnoje saldumynas netirps, o nemaloniai velsis.

Gretos Pikutienės/15min nuotr./Šokolado festivalis Briuselyje
Gretos Pikutienės/15min nuotr./Šokolado festivalis Briuselyje

5. Vienu kartu skanaujate daugybės šokolado rūšių

Žinovai pataria vienu kartu pasimėgauti dviem, daugiausia trimis šokolado rūšimis.

Juodasis be priedų, po jo – pieniškas, baltasis su vyšniomis, o tada juodasis su apelsinų cukatais – tokio skirtingų šokolado rūšių valgymo maratono įspūdis bus blankus, nes neįsidėmėsite kiekvieno jų skonio, aromato, viskas susiplaks į vieną saldžią patirtį ir tiek. Žinovai pataria vienu kartu pasimėgauti dviem, daugiausia trimis šokolado rūšimis.

6. Labai greitai jį užgeriate – net nepasimėgavę skoniu

Gabalėlis šokolado – populiarus pasirinkimas prie puodelio kavos ar arbatos, tačiau nesumenkinkite skanėsto jį iškart užgerdami, nuplaudami ir neleisdami atsiskleisti skoniui. Kaip ir patarėme anksčiau, leiskite šokoladui tirpti burnoje, pajuskite visą skonio spektrą ir tik tada gurkštelkite pasirinkto gėrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų