„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

6 užkandžių pasiūlymai tobulam vakarėliui: ką gaminti, o ką pirkti? Patarimai ir receptai

Šaltasis sezonas – idealus metas namuose rengti jaukius draugų susibūrimus! Jų metu galima žiūrėti filmus, klausytis muzikos, žaisti stalo žaidimus, aptarti buvusias ar planuoti būsimas keliones ir, žinoma, užkandžiauti, o gal net susibūrus virtuvėje kartu pagaminti ką nors išskirtinio. Pasisėmę įkvėpimo iš projekto #palyginome herojų Lauros ir Martino bei padedami „Maximos“ maisto specialistų, siūlome jums idealių vakarėlio užkandžių gidą ir visą receptų rinkinį. 
Užkandžių stalas
Užkandžių stalas / Vida Press nuotr.

Namuose kepta pica

Pica – nenukonkuruojama vakarėlių karalienė! Jei nutarėte ją kepti patys, o ne užsisakyti į namus, turite 3 pasirinkimus: šaldyta, paruoštas picos padas bei jūsų norimi priedai arba pica nuo nulio. Pirmasis variantas greičiausias ir paprasčiausias, o trūkumas tik tas, jog valgysite tai, ką paruošė ir užšaldė gamintojas. Antrasis variantas optimalus: nesugaištate daug laiko, o priedus viršui rinksitės kokius tik norite. Picos ruošimas nuo nulio pareikalaus daugiausia laiko, tačiau rezultatas tikriausiai irgi bus geriausias.

Shutterstock nuotr./Pica
Shutterstock nuotr./Pica

Jei ryšitės antram arba trečiam variantui, picos viršaus dėliojimą galite net paversti vakarėlio dalimi – tegul svečiai irgi prisideda prie produktų pjaustymo, dėliojimo, o tada beliks valgyti bei rinkti skaniausią. Mūsų patarimas – visada laikykitės 3 auksinių picos ruošimo taisyklių:

  • Paisykite ant pado dedamų priedų eiliškumo: pirmiausia – padažas, tada daržovės, mėsa ar kiti pagrindą sudarantys produktai, ant jų – sūris ir galiausiai žolelės ar kiti papildomi priedai.
  • Nenaudokite picai labai lieso sūrio, geriausiai tam tinka natūralaus riebumo pieno mocarela. Ją verčiau ne tarkuoti, bet plėšyti pirštais ir dėlioti ant picos padą jau dengiančių produktų bei padažo.
  • Pica mėgsta labai gerai įkaitintą orkaitę, idealu – ne mažiau kaip 220 laipsnių. Plonapadei picai tokiame karštyje paprastai pakanka 12–15 min.

Sūrio užkandžiai: nuo rinkinių iki kepto

Jei pica – vakarėlio karalienė, tai sūrį galima skelbti karaliumi. Juk jo rūšių tiek daug, jog galimybės kone neaprėpiamos. Štai „Maximos“ prekybos tinklo klientai, pasak komercijos vadovės Vilmos Drulienės, gali rinktis beveik iš 700 skirtingų sūrių rūšių! Sūriai atkeliauja iš visos Europos – net 22 skirtingų šalių, o jų kainos svyruoja nuo 3,85 iki 53,3 Eur už kilogramą.

Tad vienas iš puikių variantų vakarėliui – nupirkti kelių rūšių sūrių, supjaustyti nedideliais gabaliukais ir patiekti ant didelės lentos kartu su džemais, riešutais, medumi. Kitas pasirinkimas – keptas sūris, o tam tinka ir prancūziškas kamamberas, ir lietuviškas varškės sūris (geriau – riebesnis!).

Žygimanto Gedvilos / Sūrių vitrina „Maximos“ parduotuvėje
Žygimanto Gedvilos / Sūrių vitrina „Maximos“ parduotuvėje

Įdomu, kad nors lietuviai domisi įvairiausiais sūriais, ypač grįžę po atostogų, vis dėlto yra itin ištikimi savo šalies gamintojams. Pasak V.Drulienės, Lietuvoje pagamintų sūrių pardavimai sudaro beveik 70 proc. visos šio tinklo sūrių apyvartos. Kasmet vis labiau populiarėja „Linkėjimai iš kaimo“ sūriai, atkeliaujantys iš įvairių Lietuvos ūkių, pagaminti laikantis senųjų gamybos tradicijų.

Užtepėlės visiems skoniams

Parduotuvėse galima nusipirkti pačių įvairiausių jau paruoštų užtepėlių, tačiau lygiai taip pat nesunku jų pasigaminti patiems ar patobulinti pirktines. Pavyzdžiui, galite rinktis varškės užtepėlę be jokių priedų ir skaninti ją šviežiais žalumynais, smulkiai kapotomis daržovėmis. Dabar pats įvairių ryškaus skonio daržovių metas, todėl galite gaminti užtepėles iš keptų paprikų, moliūgų, net ropių.

Kokią užtepėlę beruoštumėte, nelaikykite jos pernelyg ilgai, o šaldytuve pridenkite maistine plėvele taip, kad ši liestų užtepėlės paviršių, priešingu atveju šis gali greitai apdžiūti. Užtepėles valgykite su šviesia duona, duonos lazdelėmis, trapučiais, duoniukais.

Jūsų dėmesiui – keli nesudėtingi receptai:

Sūrio ir varškės užtepėlė
Receptas: Sūrio ir varškės užtepėlė
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 117
Receptas
Ingredientai
Varškė: 150.00 g (tepamas sūrelis)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grietinėlė: 60.00 ml (plakamosios)
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų - pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Grietinėlę gerai atšaldykite ir išplakite iki standžių putų.

2. Baklažaną padalykite į keturias dalis, patroškinkite garuose, nugremžkite odelę ir susmulkinkite minkštimą.

3. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte aliejaus, sumeskite smulkintus baklažanus ir trumpai apkepkite. Kai baklažanai baigs kepti, juos pagal skonį pasūdykite, pagardinkite smulkintais čiobreliais, maltais juodaisiais pipirais, atvėsinkite ir sukrėskite į plakimo indą.

4. Ten pat krėskite tepamąjį varškės sūrelį, smulkintą ožkų pieno sūrį, viską išplakite elektriniu plakikliu. Į paruoštą masę atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę – užtepėlė bus puresnė.

5. Paruoštą užtepėlę atvėsinkite ir tepkite ant skrudintos baltos duonos riekelės.

Suskleisti
Česnakinė baltojo sūrio užtepėlė
Receptas: Česnakinė baltojo sūrio užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 68
Receptas
Ingredientai
Sūris: 250.00 g (baltasis)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (1 - 2)
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š. (nebūtina)
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 - 2)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti - nebūtina)
Pienas: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal sonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal sonį)
Morkos: 2.00 vnt. (užkandai)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (užkandai)
Salierai: 1.00 vnt. (užkandai)
Krekeriai: (užkandai) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Į dubenį sutrupinkite baltąjį sūrį, įmaišykite majonezą, garstyčias, vorčesteršyro padažą, smulkintus česnakus, virtus kiaušinius ir pieną.
  2. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Viską gerai sumalkite blenderiu ir padėkite į šaldytvą 30 min.
  4. Patiekite su supjaustytomis morkomis, salierais, kalafiorais ar krekeriais.

Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė

Suskleisti
Rūkytos žuvies užtepėlė
Receptas: Rūkytos žuvies užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 148
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 400.00 g (karštai rūkytos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Grybai: 100.00 g (džiovintų baravykų arba kitų grybų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - šviežių sulčių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus grybus pamirkykite, kol šiek tiek suminkštės. Smulkiai supjaustykite ir apkepkite keptuvėje su smulkintu svogūnu.
  2. Rūkytos žuvies mėsą kruopščiai atskirkite nuo kaulų, atidžiai žiūrėkite, kad neliktų jokių ašakų.
  3. Žuvį, kepintus grybus ir visus kitus nurodytus produktus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Užtepėlė bus skanesnė, jei bent pusvalandį palaikysite šaldytuve. Galite jos pasigaminti daugiau.
  5. Sukrėskite į stiklainiuką ir galite laikyti šaldytuve 2–3 dienas.

 

Suskleisti
Lašišų užtepėlė
Receptas: Lašišų užtepėlė
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 97
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (250 g šviežios lašišos filė ir 150 g rūkytos)
Vermutas: 4.00 valg. š. (baltas)
Žuvies sultinys: 150.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. nutarkuotų žievelių)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja (švieži)
Sviestas: 80.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai malti)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Kaip gaminti

1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, nulupkite odą.

2. Į puodelį supilkite sultinį, vermutą, įmeskite laurų lapelius, imbiero gabalėlį ir užvirinkite.

3. Į karštą sultinį įmeskite šviežią lašišą ir virkite apie 10 minučių, kol žuvis pradės byrėti.

4. Išgriebtą žuvį išdarinėkite, atvėsinkite, sumaišykite su kapota rūkyta lašiša.

5. Krapus nuplaukite ir sukapokite.

6. Krapus, kaparėlius, citrinų žieveles, 6 šaukštus nuoviro ir kambario temperatūros sviestą išsukite iki vientisos masės ir sumaišykite su lašišų gabaliukais.

7. Užtepėlę pagardinkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.

8. Tiekite gerai atvėsintą su krapais, citrinos skiltele ir itališkos šviesios ar tamsios duonos riekele.

Suskleisti
Moliūgų užtepėlė
Receptas: Moliūgų ir raudonųjų paprikų užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 33
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 300.00 g
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonosios)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 0.50 arbat. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite bei sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

2. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų.

Suskleisti

Pikantiškosios marinuotos alyvuogės

Nusipirkę marinuotų alyvuogių iškart turėsite puikų užkandį ant savo stalo, kad įtiktumėte visiems skoniams, verta parinkti kelių skirtingų rūšių. Tačiau lygiai taip pat alyvuogių galima pamarinuoti ir patiems, tai išties nesudėtinga.

Kaip pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, šiam tikslui reikėtų rinktis didesnes, mėsingesnes alyvuoges be kauliukų, pavyzdžiui, Kalamatos. Jei vis dėlto marinuojate alyvuoges su kauliukais, nepamirškite ant stalo padėti ir atskirą indą jiems sudėti.

Vida Press nuotr./Alyvuogės
Vida Press nuotr./Alyvuogės

„Marinuoti alyvuoges galima su įvairiais ingredientais. Svarbiausia, turėkite namie gero alyvuogių aliejaus, o toliau – improvizuokite. Pavyzdžiui, pakepkite smulkintą česnaką, kol pagels, su alyvuogių aliejumi, įberkite šviežio rozmarino, čiobrelių, tegul jie išleidžia savo eterinius aliejus. Sumaišykite viską su tarkuota citrinos žievele. Galiausiai – suberkite alyvuoges, gerai išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Beje, taip marinuotas alyvuoges šaldytuve galite laikyti net iki kelių savaičių. Arba pakeiskite citriną apelsinu: ant alyvuogių išspauskite apelsino sulčių, susmulkinkite mėlyną svogūną ir pagardinkite viską apelsino gabaliukais. Gerai išmaišykite. Tokiam marinatui užteks ir pusvalandžio“, – pataria A.Poleninas.

Daržovių traškučiai ar keptos bulvytės

Bulvių traškučiai – nenuginčijami vakarėlių palydovai, o jų skonių ir formų yra galybė. Retkarčiais jais tikrai jokia nuodėmė pasivaišinti. Tačiau jei norite sveikesnių alternatyvų, pasidairykite parduotuvėse bulvių ar kitų daržovių traškučių, gamintų iš natūralių daržovių, keptų su alyvuogių aliejumi. Galima pažaisti ir su namie ruoštais daržovių traškučiais, tik čia jau prireiks laiko, o neretai ir specialios džiovyklės.

Dar vienas variantas – orkaitėje išsikepti nuostabių bulvyčių, galima iš įprastų bulvių, galima iš saldžiųjų. Jas nuskuskite, supjaustykite piršto storio šiaudeliais, gerai apšlakstykite ir apvoliokite alyvuogių aliejuje, o tada berkite mėgstamų priedų: kmynų, o gal saldžiosios paprikos, rozmarinų, o gal čiobrelių. Nepamirškite ir stambios druskos.

Iškepusias dar karštas bulvytes galite patiekti su įvairiausiais naminiais ar pirktiniai padažais, pagaliau, kokybišku majonezu ar kečupu.

Vida Press nuotr./Bulvytės
Vida Press nuotr./Bulvytės

Namuose ruošti kukurūzų spragėsiai

Jei namuose rengiate kino vakarą ir norite tos TIKROSIOS kino seanso atmosferos, panašu, neapsieisite be spragintų kukurūzų! Vienas iš variantų – pirkti specialią pakuotę, kurioje kukurūzai išsproginės įdėjus į mikrobangų krosnelę, kita galimybė – nusipirkti kukurūzų grūdų ir pasiruošti kalną spragėsių paprastu, tačiau visada pasiteisinančiu būdu:

  • Imkite platų puodą, pilkite į jį porą šaukštų aukšto kaitrumo aliejaus (pvz., rapsų, kokosų), įkaitinkite ir įmeskite porą kukurūzų grūdų. Kai šie išsprogs, į puodą suberkite jau geras porą saujų grūdų, uždenkite puodą dangčiu, suėmę už rankenų jį nukelkite nuo viryklės ir kiek pavartydami pasukiokite, kad grūdai pasidengtų aliejumi.
  • Dėkite puodą atgal ant viryklės ir per porą trejetą minučių kukurūzai išsproginės. Vos tik spragsėjimas liausis, nukelkite nuo ugnies, atidenkite puodą ir skaninkite norimais prieskoniais, druska, lydytu sviestu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“