Namuose kepta pica
Pica – nenukonkuruojama vakarėlių karalienė! Jei nutarėte ją kepti patys, o ne užsisakyti į namus, turite 3 pasirinkimus: šaldyta, paruoštas picos padas bei jūsų norimi priedai arba pica nuo nulio. Pirmasis variantas greičiausias ir paprasčiausias, o trūkumas tik tas, jog valgysite tai, ką paruošė ir užšaldė gamintojas. Antrasis variantas optimalus: nesugaištate daug laiko, o priedus viršui rinksitės kokius tik norite. Picos ruošimas nuo nulio pareikalaus daugiausia laiko, tačiau rezultatas tikriausiai irgi bus geriausias.
Jei ryšitės antram arba trečiam variantui, picos viršaus dėliojimą galite net paversti vakarėlio dalimi – tegul svečiai irgi prisideda prie produktų pjaustymo, dėliojimo, o tada beliks valgyti bei rinkti skaniausią. Mūsų patarimas – visada laikykitės 3 auksinių picos ruošimo taisyklių:
- Paisykite ant pado dedamų priedų eiliškumo: pirmiausia – padažas, tada daržovės, mėsa ar kiti pagrindą sudarantys produktai, ant jų – sūris ir galiausiai žolelės ar kiti papildomi priedai.
- Nenaudokite picai labai lieso sūrio, geriausiai tam tinka natūralaus riebumo pieno mocarela. Ją verčiau ne tarkuoti, bet plėšyti pirštais ir dėlioti ant picos padą jau dengiančių produktų bei padažo.
- Pica mėgsta labai gerai įkaitintą orkaitę, idealu – ne mažiau kaip 220 laipsnių. Plonapadei picai tokiame karštyje paprastai pakanka 12–15 min.
Sūrio užkandžiai: nuo rinkinių iki kepto
Jei pica – vakarėlio karalienė, tai sūrį galima skelbti karaliumi. Juk jo rūšių tiek daug, jog galimybės kone neaprėpiamos. Štai „Maximos“ prekybos tinklo klientai, pasak komercijos vadovės Vilmos Drulienės, gali rinktis beveik iš 700 skirtingų sūrių rūšių! Sūriai atkeliauja iš visos Europos – net 22 skirtingų šalių, o jų kainos svyruoja nuo 3,85 iki 53,3 Eur už kilogramą.
Tad vienas iš puikių variantų vakarėliui – nupirkti kelių rūšių sūrių, supjaustyti nedideliais gabaliukais ir patiekti ant didelės lentos kartu su džemais, riešutais, medumi. Kitas pasirinkimas – keptas sūris, o tam tinka ir prancūziškas kamamberas, ir lietuviškas varškės sūris (geriau – riebesnis!).
Įdomu, kad nors lietuviai domisi įvairiausiais sūriais, ypač grįžę po atostogų, vis dėlto yra itin ištikimi savo šalies gamintojams. Pasak V.Drulienės, Lietuvoje pagamintų sūrių pardavimai sudaro beveik 70 proc. visos šio tinklo sūrių apyvartos. Kasmet vis labiau populiarėja „Linkėjimai iš kaimo“ sūriai, atkeliaujantys iš įvairių Lietuvos ūkių, pagaminti laikantis senųjų gamybos tradicijų.
Užtepėlės visiems skoniams
Parduotuvėse galima nusipirkti pačių įvairiausių jau paruoštų užtepėlių, tačiau lygiai taip pat nesunku jų pasigaminti patiems ar patobulinti pirktines. Pavyzdžiui, galite rinktis varškės užtepėlę be jokių priedų ir skaninti ją šviežiais žalumynais, smulkiai kapotomis daržovėmis. Dabar pats įvairių ryškaus skonio daržovių metas, todėl galite gaminti užtepėles iš keptų paprikų, moliūgų, net ropių.
Kokią užtepėlę beruoštumėte, nelaikykite jos pernelyg ilgai, o šaldytuve pridenkite maistine plėvele taip, kad ši liestų užtepėlės paviršių, priešingu atveju šis gali greitai apdžiūti. Užtepėles valgykite su šviesia duona, duonos lazdelėmis, trapučiais, duoniukais.
Jūsų dėmesiui – keli nesudėtingi receptai:
Pikantiškosios marinuotos alyvuogės
Nusipirkę marinuotų alyvuogių iškart turėsite puikų užkandį ant savo stalo, kad įtiktumėte visiems skoniams, verta parinkti kelių skirtingų rūšių. Tačiau lygiai taip pat alyvuogių galima pamarinuoti ir patiems, tai išties nesudėtinga.
Kaip pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, šiam tikslui reikėtų rinktis didesnes, mėsingesnes alyvuoges be kauliukų, pavyzdžiui, Kalamatos. Jei vis dėlto marinuojate alyvuoges su kauliukais, nepamirškite ant stalo padėti ir atskirą indą jiems sudėti.
„Marinuoti alyvuoges galima su įvairiais ingredientais. Svarbiausia, turėkite namie gero alyvuogių aliejaus, o toliau – improvizuokite. Pavyzdžiui, pakepkite smulkintą česnaką, kol pagels, su alyvuogių aliejumi, įberkite šviežio rozmarino, čiobrelių, tegul jie išleidžia savo eterinius aliejus. Sumaišykite viską su tarkuota citrinos žievele. Galiausiai – suberkite alyvuoges, gerai išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Beje, taip marinuotas alyvuoges šaldytuve galite laikyti net iki kelių savaičių. Arba pakeiskite citriną apelsinu: ant alyvuogių išspauskite apelsino sulčių, susmulkinkite mėlyną svogūną ir pagardinkite viską apelsino gabaliukais. Gerai išmaišykite. Tokiam marinatui užteks ir pusvalandžio“, – pataria A.Poleninas.
Daržovių traškučiai ar keptos bulvytės
Bulvių traškučiai – nenuginčijami vakarėlių palydovai, o jų skonių ir formų yra galybė. Retkarčiais jais tikrai jokia nuodėmė pasivaišinti. Tačiau jei norite sveikesnių alternatyvų, pasidairykite parduotuvėse bulvių ar kitų daržovių traškučių, gamintų iš natūralių daržovių, keptų su alyvuogių aliejumi. Galima pažaisti ir su namie ruoštais daržovių traškučiais, tik čia jau prireiks laiko, o neretai ir specialios džiovyklės.
Dar vienas variantas – orkaitėje išsikepti nuostabių bulvyčių, galima iš įprastų bulvių, galima iš saldžiųjų. Jas nuskuskite, supjaustykite piršto storio šiaudeliais, gerai apšlakstykite ir apvoliokite alyvuogių aliejuje, o tada berkite mėgstamų priedų: kmynų, o gal saldžiosios paprikos, rozmarinų, o gal čiobrelių. Nepamirškite ir stambios druskos.
Iškepusias dar karštas bulvytes galite patiekti su įvairiausiais naminiais ar pirktiniai padažais, pagaliau, kokybišku majonezu ar kečupu.
Namuose ruošti kukurūzų spragėsiai
Jei namuose rengiate kino vakarą ir norite tos TIKROSIOS kino seanso atmosferos, panašu, neapsieisite be spragintų kukurūzų! Vienas iš variantų – pirkti specialią pakuotę, kurioje kukurūzai išsproginės įdėjus į mikrobangų krosnelę, kita galimybė – nusipirkti kukurūzų grūdų ir pasiruošti kalną spragėsių paprastu, tačiau visada pasiteisinančiu būdu:
- Imkite platų puodą, pilkite į jį porą šaukštų aukšto kaitrumo aliejaus (pvz., rapsų, kokosų), įkaitinkite ir įmeskite porą kukurūzų grūdų. Kai šie išsprogs, į puodą suberkite jau geras porą saujų grūdų, uždenkite puodą dangčiu, suėmę už rankenų jį nukelkite nuo viryklės ir kiek pavartydami pasukiokite, kad grūdai pasidengtų aliejumi.
- Dėkite puodą atgal ant viryklės ir per porą trejetą minučių kukurūzai išsproginės. Vos tik spragsėjimas liausis, nukelkite nuo ugnies, atidenkite puodą ir skaninkite norimais prieskoniais, druska, lydytu sviestu.