Užgavėnių proga Varle.lt smulkios buitinės technikos specialistai parengė 7 auksines čirvinių blynų kepimo taisykles.
1. Rūpinkitės savo čirvinių blynų keptuve
Įsitikinkite, kad įdėmiai perskaitėte naudojimosi įranga instrukcijas. Ne visos čirvinių blynų keptuvės leidžia pagaminti skanėstus tokiu pat būdu. Priklausomai nuo gamintojo ir modelio, skirtingos vaflinės ar čirvinių blynų keptuvės gali pasižymėti tam tikra specifika.
Yra čirvinių blynų receptų, kur nurodoma, kad prieš naudojimą vaflinę ar čirvinių blynų keptuvę reikėtų patepti sviestu ar aliejumi, nors didelė tikimybė, kad įrangos instrukcijoje sakoma, jog to daryti tikrai nereikia. Verta turėti galvoje, kad neprisvylanti tokių elektrinių keptuvių danga ne visada tokia ir yra. Naudojantis įrenginiu pirmą kartą, rekomenduojama paviršių patepti sviestu ar aliejumi net ir tuo atveju, kai aiškiai rašoma, jog įrenginys yra su neprisvylančia danga. Tam puikiai tinka ir kokosų aliejus.
2. Ar reikia atskirti trynius nuo baltymų?
Kiek žmonių, tiek nuomonių ir tiek, žinoma, receptų. Jeigu jums svarbu, kad čirviniai blynai viduje būtų purūs, ruošdami tešlą, atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Suplaktus trynius maišykite su kitais pasirinktame recepte nurodytais ingredientais ir tik vėliau suplakite baltymus iki standžių putų ir lėtai įmaišykite į tešlą.
3. Venkite stipraus plakimo
Čirvinių blynų tešlą nėra taip paprasta pagaminti, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Ji turėtų būti tokios konsistencijos, kad lengvai pasiskleistų po čirvinių blynų keptuvės plokšteles, tačiau neturėtų būti perplakta. Tešlos perplakimas aktyvuoja glitimą, kuris suteikia tešlai šiek tiek guminę ir mažiau purią konsistenciją. Sujungus šlapius tešlos ingredientus su sausais, maišykite švelniais judesiais, kol konsistencija bus vientisa, be gumulėlių.
4. Ar būtinai reikia pasukų?
Labai dažnai čirvinių blynų receptuose figūruoja pasukos. Ką daryti, jei šaldytuve jų paprasčiausiai neturite? Vietoj pasukų galima naudoti pieną arba grietinę, tokiu atveju čirvinių blynų konsistencijos skirtumas bus nežymus.
5. Neatidarykite čirvinių blynų keptuvės per anksti
Pagrindinė taisyklė, kurios reikėtų būtinai paisyti – neatidaryti čirvinių blynų keptuvės per anksti, t.y. kol čirviniai blynai nebus iškepę. Juk indikacinė lemputė elektrinėse čirvinių blynų keptuvėse yra ne šiaip sau. Dažniausiai tokia lemputė informuoja apie įrenginio pasiruošimą naudojimui ir apie laiką, kai galima atidaryti keptuvę ir išimti iškeptus čirvinius blynus. Garai – natūralus indikatorius.
Jei elektrinėje blynų keptuvėje blogai nustatytas ar dėl kokių nors priežasčių neveikia laikmatis ar nepasitikite indikacinės lemputės veikimu, galima vadovautis garais, kylančiais nuo čirvinių blynų keptuvės. Kai nebesimatys garų, elektrinę čirvinių blynų keptuvę galima atidaryti, tačiau yra tikimybė, kad blynai bus per daug iškepę ar net prisvilę. Dėl šios priežasties aklai pasikliauti garais nerekomenduojama, bet žinoti apie šį triuką vertėtų.
6. Ką daryti, jei čirvinių blynų visa šeima nori vienu metu?
Jeigu kepate čirvinius blynus daugiau nei vienam asmeniui, ko gero, norėsite, kad visi juos šiltus valgytų tuo pat metu. Ką daryti tokiu atveju? Tokiu pat metu, kai įkaitinate čirvinių blynų keptuvę, įjunkite orkaitę ir nustatykite joje apie 120 laipsnių temperatūrą. Kai iškepsite visus čirvinius blynus, sudėkite juos trumpam į orkaitę. Jūsų šeima galės mėgautis šiltais ir traškiais čirviniais blynais kartu.
7. Čirvinių blynų keptuvės švaros palaikymas
Čirvinių blynų keptuvę išvalykite jos naudojimo dieną, o ne atidėkite kelioms dienoms.
IŠBANDYKITE ČIRVINIŲ BLYNŲ RECEPTUS: