„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

7 auksinės čirvinių blynų kepimo taisyklės

Užgavėnės – tai ne tik smagi atsisveikinimo su žiema šventė, bet ir puiki proga pasilepinti gardžiais patiekalais. Ir žinoma, ko gero – tai geriausias tradicinis laikas išsikepti blynų. Vieni populiariausių, čirviniai, iškepami greitai, gražiai atrodo, yra mėgstami vaikų ir suaugusiųjų.
Čirviniai blynai
Čirviniai blynai / Vida Press nuotr.

Užgavėnių proga Varle.lt smulkios buitinės technikos specialistai parengė 7 auksines čirvinių blynų kepimo taisykles.

1. Rūpinkitės savo čirvinių blynų keptuve

Įsitikinkite, kad įdėmiai perskaitėte naudojimosi įranga instrukcijas. Ne visos čirvinių blynų keptuvės leidžia pagaminti skanėstus tokiu pat būdu. Priklausomai nuo gamintojo ir modelio, skirtingos vaflinės ar čirvinių blynų keptuvės gali pasižymėti tam tikra specifika.

Yra čirvinių blynų receptų, kur nurodoma, kad prieš naudojimą vaflinę ar čirvinių blynų keptuvę reikėtų patepti sviestu ar aliejumi, nors didelė tikimybė, kad įrangos instrukcijoje sakoma, jog to daryti tikrai nereikia. Verta turėti galvoje, kad neprisvylanti tokių elektrinių keptuvių danga ne visada tokia ir yra. Naudojantis įrenginiu pirmą kartą, rekomenduojama paviršių patepti sviestu ar aliejumi net ir tuo atveju, kai aiškiai rašoma, jog įrenginys yra su neprisvylančia danga. Tam puikiai tinka ir kokosų aliejus.

2. Ar reikia atskirti trynius nuo baltymų?

Kiek žmonių, tiek nuomonių ir tiek, žinoma, receptų. Jeigu jums svarbu, kad čirviniai blynai viduje būtų purūs, ruošdami tešlą, atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Suplaktus trynius maišykite su kitais pasirinktame recepte nurodytais ingredientais ir tik vėliau suplakite baltymus iki standžių putų ir lėtai įmaišykite į tešlą.

Vida Press nuotr./Čirviniai blynai
Vida Press nuotr.

3. Venkite stipraus plakimo

Čirvinių blynų tešlą nėra taip paprasta pagaminti, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Ji turėtų būti tokios konsistencijos, kad lengvai pasiskleistų po čirvinių blynų keptuvės plokšteles, tačiau neturėtų būti perplakta. Tešlos perplakimas aktyvuoja glitimą, kuris suteikia tešlai šiek tiek guminę ir mažiau purią konsistenciją. Sujungus šlapius tešlos ingredientus su sausais, maišykite švelniais judesiais, kol konsistencija bus vientisa, be gumulėlių.

4. Ar būtinai reikia pasukų?

Labai dažnai čirvinių blynų receptuose figūruoja pasukos. Ką daryti, jei šaldytuve jų paprasčiausiai neturite? Vietoj pasukų galima naudoti pieną arba grietinę, tokiu atveju čirvinių blynų konsistencijos skirtumas bus nežymus.

5. Neatidarykite čirvinių blynų keptuvės per anksti

Pagrindinė taisyklė, kurios reikėtų būtinai paisyti – neatidaryti čirvinių blynų keptuvės per anksti, t.y. kol čirviniai blynai nebus iškepę. Juk indikacinė lemputė elektrinėse čirvinių blynų keptuvėse yra ne šiaip sau. Dažniausiai tokia lemputė informuoja apie įrenginio pasiruošimą naudojimui ir apie laiką, kai galima atidaryti keptuvę ir išimti iškeptus čirvinius blynus. Garai – natūralus indikatorius.

Jei elektrinėje blynų keptuvėje blogai nustatytas ar dėl kokių nors priežasčių neveikia laikmatis ar nepasitikite indikacinės lemputės veikimu, galima vadovautis garais, kylančiais nuo čirvinių blynų keptuvės. Kai nebesimatys garų, elektrinę čirvinių blynų keptuvę galima atidaryti, tačiau yra tikimybė, kad blynai bus per daug iškepę ar net prisvilę. Dėl šios priežasties aklai pasikliauti garais nerekomenduojama, bet žinoti apie šį triuką vertėtų.

Vida Press nuotr./Čirviniai blynai
Vida Press nuotr.

6. Ką daryti, jei čirvinių blynų visa šeima nori vienu metu?

Jeigu kepate čirvinius blynus daugiau nei vienam asmeniui, ko gero, norėsite, kad visi juos šiltus valgytų tuo pat metu. Ką daryti tokiu atveju? Tokiu pat metu, kai įkaitinate čirvinių blynų keptuvę, įjunkite orkaitę ir nustatykite joje apie 120 laipsnių temperatūrą. Kai iškepsite visus čirvinius blynus, sudėkite juos trumpam į orkaitę. Jūsų šeima galės mėgautis šiltais ir traškiais čirviniais blynais kartu.

7. Čirvinių blynų keptuvės švaros palaikymas

Čirvinių blynų keptuvę išvalykite jos naudojimo dieną, o ne atidėkite kelioms dienoms.

IŠBANDYKITE ČIRVINIŲ BLYNŲ RECEPTUS:

Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 199
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 125.00 g
Sviestas: 125.00 g
Miltai: 125.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotos pusės citrinos žievelės)
Aliejus: 2.00 valg. š. (arba truputis riebalų keptuvei patepti)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros, tada iki vientisos baltos masės išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

2. Miltus persijokite per sietelį ir po truputį įsukite į sviesto ir cukraus masę.

3. Kiaušinius apie 8 min. plakite elektriniu plakikliu, iki masė kelis kartus padidės, – kuo geriau juos išplaksite, tuo puresni bus blynai.

4. Kiaušinių masę vis maišydama po truputį supilkite į paruoštą tešlą.

5. Sudėkite citrinos žieveles, pagal skonį įberkite druskos ir, uždengusi virtuviniu rankšluostėliu, palikite tešlą pastovėti apie pusvalandį, tegul išbrinksta.

6. Į gerai įkaitintą ir riebalais išteptą čirvinių blynų keptuvę pilkite samtelį tešlos (nepadauginkite, kad užvožus dangtį nebėgtų per kraštus) ir kepkite, iki blynai gražiai apskrus.

7. Tiekite su mėgstama uogiene, grietine, plakta grietinėle ar vaisiais.

Suskleisti
Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 120
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 st.
Miltai: 350.00 g (kvietinių)
Cukrus: 4.00 valg. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 125.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Išlydytą sviestą sumaišykite su cukrumi, palaipsniui sumuškite visus kiaušinius, supilkite pieną ir vėl maišykite. Paskui suberkite miltus ir dar kartą pamaišykite.

2. Po kelis šaukštus tešlos dėkite į įkaitintą čirvinių blynų keptuvę ir kepkite.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 320
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 180.00 g
Cukrus: 150.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pienas: 400.00 ml
Miltai: 350.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5 arbat. š.)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Sviestą išplakite su cukrumi iki purumo, įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite.

2. Supilkite pieną, gerai išmaišykite ir suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.

3. Kepkite čirvinių blynų keptuvėje. Galite patiekti su plakta grietinėle, uogiene arba tiesiog valgyti vienus. Skanaus!

Recepto autorė Viktorija Juciūtė

Suskleisti
Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 343
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 100.00 g
Vanilinis cukrus: 5.00 g (1,5 arbat. š.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 2.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.

2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.

3. Trynius išsukite cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite.

4. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindama iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.

5. Paruoštą tešlą palikite pusvalandį pastovėti, kad miltai išbrinktų.

6. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus. Tiekite su uogomis, grietine, sviestu. Galite papuošti mėtų lapeliu ir pabarstyti milteliniu cukrumi.

Suskleisti
Čirviniai blynai
Receptas: Čirviniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 193
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Miltai: 250.00 g
Sviestas: 60.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (2 - 3)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinių baltymus kruopščiai atskirkite nuo trynių.
  2. Sviestą gerai ištrinkite, į jį pamažėle supilkite trynius, pagal skonį įberkite druskos, truputį vanilinio cukraus.
  3. Į tešlą suberkite cukrų, supilkite pieną.
  4. Viską gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite persijotus miltus.
  5. Paruoštą tešlą būtinai bent pusvalandį palaikykite ant stalo, kad išbrinktų.
  6. Kai tešla išbrinks, į ją įmaišykite iki standžių putų išplaktus baltymus. Įkaitintą vaflinę ištepkite riebalais, į ją įpilkite truputį tešlos ir kepkite traškias širdeles.
  7. Valgykite su mėgstamais priedais.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs