1. Spanguoles apie 40 min. pamirkykite brendyje, tada gerai nuvarvinkite.
2. Cukrų ir vanilinį cukrų gerai išsukite su sviestu.
3. Į purią cukraus ir sviesto masę įmaišykite kokosų drožles, avižinius dribsnius, suberkite spanguoles ir ryžių miltus.
4. Jei masė atrodo per skysta ir tokią bus sunku formuoti, galite įberti dar šiek tiek miltų.
5. Sausainėlių tešlą gerai išminkykite ir maždaug pusvalandžiui palikite, kad susimaišytų skoniai.
6. Iš paruoštos masės drėgnomis rankomis formuokite sausainėlius ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
7. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tiekite su arbata ir kava.
1. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite avižinius dribsnius ir maišydami kaitinkite kelias minutes. Suberkite saulėgrąžas, sezamus, razinas.
2. Kiaušinį išplakite su cukrumi.
3. Į plaktą kiaušinį suberkite dribsnių ir sėklų mišinį, gerai išmaišykite ir 10 minučių palikite brinkti. Iš masės šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į sviestiniu popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
- Sviestą išsukite su cukrumi iki šviesios purios masės. Įmaišykite medų, cinamoną ir druską, plakdami šluotele įmaišykite kiaušinius.
- Įmaišykite kepimo sodą su kepimo milteliais.
- Įmaišykite miltus ir avižas, po to – graikinius riešutus, sėklas ir imbierą.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankomis formuokite vidutinio dydžio tešlos rutuliukus ir dėliokite ant skardos, tarp rutuliukų palikdami 3 cm tarpus.
- Kepkite 12–14 min., kol paruduos. Išėmę iš orkaitės, leiskite atvėsti ant grotelių, tuomet patiekite su karšta arbata. Beje, šie kepinukai bus minkšti, o ne kieti ir traškūs, kokie dažniausiai būna avižiniai sausainiai.
1. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
2. Viename dubenyje gerai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, smulkintus riešutus ar saulėgrąžas ir druską.
3. Kitame dubenyje plaktuvu gerai išplakite kiaušinius, cukrų ir sviestą iki purios masės. Į ją dalimis, nuolat maišant suberkite miltus.
4. Razinas nuplikykite karštu vandeniu ir palikite 2-3 min. brinkti.
5. Į gautą masę sudėkite sutrintus bananus, avižinius dribsnius ir nusausintas bei miltuose apvoliotas razinas. Gerai išmaišykite.
6. Kabinkite šaukštu tešlą, o kitu šaukštu nubraukite ją ant skardos. Taip gausite netaisyklingus rutuliukai. Kepdami jie išsiplės, todėl tarp sausainukų paliekame tarpelius.
7. Kepkite apie 15 min. 180 laipsnių temperatūroje, kol švelniai paruduoja. Ištraukus iš orkaitės palikite atvėsti, kad sukietėtų.
8. Visai atvėsusius sausainius sudėkite į sandarų indą.
1. Įkaitiname orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – su ventiliatorumi.
2. Dubenėlyje išmaišome riešutų sviestą, kad neliktų jokių gumuliukų. Dedame avižas, cinamoną ir pilame klevų sirupą. Viską išmaišome.
3. Puode išlydome kokosų aliejų ir pilame į dubenį su kitais ingredientais. Gerai išmaišome.
4. Gautą masę padaliname į šešias dalis ir rankomis voliojamerutuliukus. Dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir paspaudžiame, kad išeitų sausainių forma. Kepame 12 minučių, kol apskrus.
5. Išimame sausainius iš orkaitės ir leidžiame 5 minutes atvėsti, tada perkeliame ant grotelių.
6. Virš garų vonelės išlydome šokoladą ir merkiame sausainių dalį. Dedame ant kepimo popieriaus.
7. Deserto viršų galite apšlakstyti šokaladu, kaip nuotraukoje ir puošti skaldytais riešutais, kuriuos prieš tai būtina pakepinti.
8. Rekomenduojame laikyti sandarioje dežutėje 3-4 dienas.
Patarimai:
- Šiam receptui būtini greito paruošimo dribsniai, tad ieškokite šio užrašo ant pakuočių.
- Tiek gaminant šokoladą, tiek jį lydant reikia garų vonelės. Ją paruošti labai paprasta. Jums reikės puodo ir metalinio arba keraminio indo. Indą reikia uždėti ant puodo taip, kad dugnas nesiektų vandens ir tvirtai laikytųsi. Puode vandens turėtų būti nedaug. Kai vanduo užverda, ugnį reikia sumažinti iki labai nedidelės, ant viršaus dėti indą su gabalėliais sulaužytu šokoladu. Tirpdome lėtai, nedaug maišydami, nes tik tada gausite karštą šokoladą.
1. Virtuvinio kombaino inde išsukite sviestą kartu su cukrumi ir vanile iki vientisos purios masės. Įmuškite kiaušinį ir toliau sukite. Suberkite likusius ingredientus ir sumaišykite, kad susijungtų. Greičiausiai masė bus gana lipni, todėl geriausia, jei padėsite bent pusvalandžiui ją į šaldytuvą (arba per naktį), nes iš sukietėjusios bus lengviau formuoti sausainius.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. Išklokite dvi skardas kepimo popieriumi.
3. Šlapiomis rankomis iš tešlos sudormuokite nedidelius rutuliukus (maždaug graikiško riešuto dydžio) ir juos sudėliokite ant paruoštos skardos, palikdami tarpus, nes sausainiai kepdami išsiplės. Šiuos rutuliukus lengvai delnu prispauskite, kad taptų plokšti.
4. Kepkite apie 10 min., arba kol paruduos. Išimkite iš orkaitės, palaukite apie 15 minučių, kol šiek tiek pravės, tada išimkite ir visiškai atvėsinkite ant grotelių. Taip sausainiai taps labai traškūs išorėje, bet gana minkšti viduje.
5. Sausainius galite laikyti uždarame inde savaitę.
1. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų. Šakute sutrinkite bananą. Mediniu šaukštu arba elektriniu plaktuvu iki purios masės išsukite sviestą su baltuoju ir ruduoju cukrumi, įmuškite kiaušinį, suberkite vanilinį cukrų ir druską, sukrėskite bananų tyrę, gerai išmaišykite.
2. Kitame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus ir kepimo miltelius. Suberkite miltus į tešlą, dar kartą gerai išmaišykite. Pabaigoje įmaišykite avižinius dribsnius, kapotus riešutus ir razinas.
3. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu suformuokite iš tešlos apskritus paplotėlius, nepamirškite tarp sausainių palikti tarpo. Įkaitinkite orkaitę iki 175°С temperatūros. Kepkite sausainius 15–20 min., kol kraštai gražiai paruduos. Sausainius atvėsinkite.
Kulinaro patarimas. Avižiniai sausainiai bus gražesni, jei juos formuosite sausainių formele: padėkite formelę ant skardos, įkrėskite tešlos, paspauskite pirštais, kad tešla tolygiai pasiskirstytų.