7 duonos receptai iš skirtingų šalių – nuo airiškos iki indiškos

Pastaraisiais metais keitėsi nemažai mūsų įpročių. Dėl kai kurių jų, be abejo, kalta pandemija. Vienas iš pokyčių – nemažai žmonių ėmė kepti duoną. Taigi šis procesas jau nebegąsdina. Jei iki soties prikepėte lietuviškos duonos kepalų, metas pažvelgti į kitų šalių duonos tradicijas. Gera naujiena ta, kad daugelis jų kepamos žymiai greičiau, nei lietuviška. O kurios skonis pats geriausias, įvertinkite jūs.
Airiška šviesi  duona  su soda
Airiška šviesi duona su soda / Aidos Chlebinskaitės nuotr.
Airiška šviesi  duona  su soda
Receptas: Airiška šviesi duona su soda
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 42
Receptas
Ingredientai
Miltai: 240.00 g (kvietiniai)
Soda: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Druska: 3.00 g (0,5 arbat. š.)
Jogurtas: 180.00 ml (natūralus)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Sodą suberkite į jogurtą ir įpilkite vandens (2:1). Viską sumaišykite į lipnią tešlą ir ant stalo, pabarstyto miltais, minkykite apie 1 minutę.

3. Iš tešlos padarykite maždaug 15 cm skersmens ir 5 cm storio apvalų paplotį.

4. Jį pasidėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

5. Paplotėlyje nuo vieno krašto iki kito įpjaukite maždaug 1 cm gylio kryžių.

6. Duoną 35 minutes kepkite 225 laipsnių orkaitėje.

7. Prieš išimdami iš skardos ir pjaustydami, kepiniui turite leisti visiškai atvėsti.

Patarimas. Kai kepsite šią duoną, atminkite, kad sumaišius sodą su kitais produktais, tešlą būtina kuo greičiau pašauti į orkaitę, kitaip kepinys neiškils ir bus kietas.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Indiška sluoksniuota duona – „paratha“
Receptas: Indiška sluoksniuota duona – „paratha“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (pirmos rūšies)
Sviestas: 2.00 valg. š. (tirpintas lydytas sviestas „ghee“ tešlai minkyti (bei šiek tiek daugiau - kočioti ir kepti))
Vanduo: 225.00 ml (šaltas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Vienos iš pačių populiariausių ir žymiausių Indijos duonų, „paratha“, yra kepamos ant įkaitinto plokščio paviršiaus, o kepant apšlakstomos išvalytu lydytu sviestu (ghee), kad taptų dar traškesnės ir skanesnės. Tešla yra iškočiojama, ištepama sviestu, sulenkiama, ištepama sviestu, vėl kočiojama, sulenkiama - kočiojama ir t. t. Tokiu būdu susidaro sluoksniai. Kai duona yra kepama, vanduo ir oras, esantis tarp sluoksnių, veikiami karščio bando išsiplėsti, ir paplotis išsipučia, atsisluoksniuoja. „Paratha“ - tai idealus santykis tarp traškumo, lengvumo ir tąsumo - nenupasakojamas skonis, todėl verta pabandyti. Išsikepkite duonos tik tam kartui - skaniausia karšta arba atšalusi, bet tik tą pačią dieną. Atšalusi netenka traškumo. Kitą dieną sukietėja, o šildyti netinkama.

Atkreipkite dėmesį: kočiojimui nenaudokite miltų! Jei tešla limpa prie stalo ar kočėlo, patepkite tirpintu lydytu sviestu.

 

1. Prasijokite miltus dideliame dubenyje, suberkite druską ir išmaišykite. Supilkite 2 šaukštus tirpinto lydyto sviesto (ghee). Pirštais įtrinkite riebalus į miltus, kad turinys dubenyje atrodytų kaip duonos trupiniai.

2. Įpilkite vandens ir suminkykite minkštą vienalytę tešlą. Minkykite 5-7 minutes.

3. Įdėkite tešlą į polietileninį maišelį ir palaikykite kambario temperatūroje pusvalandį, kad išbrinktų miltai.

4. Padalykite tešlą į 10-12 lygių dalių. Iškočiokite kiekvieną gumulėlį 15-18 cm skersmens paplotėliais.

5. Papločio paviršių ištepkite tirpintu lydytu sviestu ir sulenkite pusiau. Pusmėnulį vėl ištepkite riebalais ir sulenkite dar kartą. Gautą tešlos trikampį iškočiokite pakankamai plonu tešlos lakštu.

6. Dėkite tešlos lakštą į sausą įkaitintą keptuvę nepridegančiu dugnu ir kepkite vieną pusę 1 minutę. Apverskite paplotį ir apkepusią pusę apšlakstykite šiltais riebalais (geriausiai tam tiktų konditerinis teptukas). Šiuo metu tešlos paplotis turėtų išsipūsti.

7. Kai apkeps antroji pusė, apverskite duoną dar kartą ir aptepkite riebalais kitą papločio pusę. Jei norite, kad duona būtų traškesnė, kepkite abi puses šiek tiek ilgiau ir apverskite ne vieną, o du kartus.

8. Kuomet paplotis iš abiejų pusių pasidengia rusvomis dėmėmis, duona iškepta. Tačiau neperkepkite, paplotyje turi likti pakankamai drėgmės ir tąsumo. Patiekite dar karštą.

9. Išeiga: 10-12 duonos papločių.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti
Itališka  duona  fokačija
Receptas: Itališka duona fokačija
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 35 min.
3.5 / 21
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai (550 D tipo))
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (arba medaus)
Druska: 2.00 arbat. š. (ir žiupsnelis jūros druskos apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.

2. Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių.

3. Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.

4. Tuomet tešlą dar kartą išminkykite ir padalykite į dvi dalis.

5. Iš abiejų gabalų iškočiokite maždaug 1 cm storio ovalus. Juos dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir leiskite pastovė apie 15 minučių.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Papločiuose pirštais įspauskite nedidelių duobučių, patepkite likusiu alyvuogi aliejumi, apibarstykite jūros druska.

7. Fokačijos papločius kepkite 30–35 minutes, kol gražiai pagels, ištrauktus iš orkaitės atvėsinkite.

 

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Suskleisti
Apelsinų duona iš Karibų
Receptas: Apelsinų duona iš Karibų
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Apelsino žievelė: 1.00 puodelis (smulkiai supjaustytos)
Apelsinų sultys: 1.00 puodelis (šviežiai spaustų)
Cukrus: 2.50 puodelis (galima ir mažiau, pagal skonį)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (išplaktas)
Miltai: 3.50 puodelis
Pienas: 1.00 puodelis
Sviestas: 0.50 valg. š. (tirpinto)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pjaustytas apelsinų žieveles užvirinkite apelsinų sultyse ir pavirkite, kol jos suminkštės. Įdėkite pusantro puodelio cukraus, maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol skystis taps klampus it sirupas. Palikite atvėsti.

2. Sumaišykite kiaušinį, puodelį cukraus, sviestą ir pieną.

3. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.

4. Dėkite abu mišinius į bendrą indą, supilkite apelsinų sirupą ir viską gerai išmaišykite.

5. Pilkite masę į dvi duonos formas arba ant vienos didelės skardos. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

6. Valgykite karštą arba šaltą.

Ypač skanu su sūrio užtepėle.

Suskleisti
Duona su alyvuogėmis ir rozmarinais
Receptas: Greita duona su alyvuogėmis ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 16
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogės: 0.50 st. (juodųjų, be kauliukų)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (šviežio smulkinto)
Parmezano sūris: 0.50 st. (smulkinto; ir dar šiek tiek pabarstymui)
Pienas: 0.50 st. (ir dar šiek tiek viršaus patepimui)
Vanduo: 0.25 st.
Kaip gaminti

1. Miltus gerai sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Sukapokite sviestą ir sudėkite į mišinį. Pirštų galiukais ištrinkite sviestą, kol mišinys bus purus.

2. Susmulkinkite alyvuoges ir kartu su sūriu sudėkite į mišinį. Gerai išmaišykite.

3. Sumaišykite pieną su vandeniu ir supilkte į mišinį. Minkykite, kol tešla taps tąsi. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir ant jų iškočiokite tešlą iki 2 cm storio apskrito gabalo.

4. Kepimo indą (jei reikia) ištrinkite sviestu ir įdėkite paruoštą tešlą į jį. Įpjaukite peiliu kelis rėžius, apšlakstykite paviršių pienu ir apibarstykite parmezano sūriu.

5. Pašaukite į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 minutes arba kol paviršius paruduos.

Suskleisti
Kukurūzų miltų duona
Receptas: Kukurūzų miltų duona su moliūgų sėklomis ir linų sėmenimis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Kukurūzų miltai: 240.00 g
Pienas: 400.00 ml (galite keisti ir avižų pienu)
Linų sėmenys: 35.00 g
Mielės: 9.00 g (sausų)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Druska: 1.00 arbat. š.
Moliūgo sėklos: 60.00 g (švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų)
Kaip gaminti

1. Grūstuvėje šiek tiek patraiškykite linų sėmenis (jei neturite grūstuvės, tuomet dėkite į tvirtą maišelį ir pakočiokite kočėlu). Linų sėmenis perpilkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite 160 ml pieno. Palikite valandai.

2. Kai linų sėmenys bus išbrinkę, į didelį dubenį suberkite kukurūzų miltus, druską, mieles, pilkite medų bei linų sėmenis su visu pienu, o taip pat ir likusį pieną, galiausiai suberkite moliūgų sėklas ir labai gerai visą mišinį išmaišykite.

3. Pailgą kepimo formą (skirtą keksams ar duonai kepti) išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi. Supilikite gautą tešlą ir padėkite šiltai kilti 1 valandą. Tešla nesiverš per kraštus, pakils gana kukliai – taip ir turi būti.

4. Tešlos kilimui einant į pabaigą iki 190 °C laipsnių temperatūros įkaitinkite orkaitę ir dėkite į ją kepimo formą su tešla (stenkitės formos labai nekratyti, kad pakilusi tešla nesubliūkštų). Kepkite apie 30 min. – kol viršus bus gražiai rusvas, o palietus – sutvirtėjęs. Išimkite iš orkaitės, palikite kepimo formoje apie 30 min., tada išimkite ir leiskite galutinai atvėsti ant grotelių. Skanaukite su sviestu, džemu, sūriu. Suvyniota į vaškinę plėvelę ar sandariame inde duona išbus skani (nors ir kiek sukietės) 3 dienas.

Suskleisti
Šviesi duona
Receptas: Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 530.00 ml
Mielės: 7.00 g (sausų)
Druska: 2.00 arbat. š. (ir dar šiek tiek viršui)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š. (bekvapio aliejaus, kuris tinkamas kepti aukštoje temperatūroje (pvz., rapsų))
Česnakai: 1.00 skiltelės (viršui)
Sviestas: 50.00 g (labai minkšto; viršui)
Kaip gaminti

1. Patogiausią šios duonos tešlą ruošti elektriniu maišytuvu, kuris turi specialų kablį minkymui, tačiau jei tokio neturite, galite viską atlikti dideliame dubenyje. Maišytuvo ar paprastame dideliame dubenyje pirmiausia sumaišykite mieles, cukrų ir 130 ml vandens. Palikite šiltoje vietoje apie 10 min., kol mišinys šiek tiek suputos.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus ir druską.

3. Kai mielių mišinys bus suputojęs, pilkite į jį pusę miltų ir pusę likusio vandens, išmaišykite iki tirštos vientisos masės. Tada suberkite likusius miltus ir vandenį ir įjunkite minkymo režimą – minkykite apie 5 min., kol tešla taps labai glotni. Jei dirbate rankomis ar naudodami didelį medinį šaukštą, apsišarvuokite kantrybe, tešla atrodys labai skysta ir nepaklusni, tačiau galiausiai ji vis tiek taps suvaldoma.

4. Nemažą dubenį patepkite trupučiu aliejaus ir suverskite tešlą. Dubens viršų uždenkite maistine plėvele (tešlos ji teneliečia), tada – virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti 1,5–2 val.

5. Tešlai kartą pakilus atidenkite dubenį ir naudodami didelį šaukštą ar specialų įrankį tešlai grandyti kabindami tešlą nuo dubens kraštų link vidurio vėl kiek paminkykite, kad ji subliūkštų. Tuomet lygiai taip pat uždenkite dubenį ir pakildykite tešlą dar 30 min.

 

6. Kol tešla antrąsyk kyla, įkaitinkite orkaitę iki 250 °C temperatūros. Pasiruoškite vidutinio dydžio skardą (maždaug 20x30 cm) aukštesniais kraštais – pilkite į ją šaukštą aliejaus ir kruopščiai ištepkite dugną bei kraštus. Dėkite skardą į orkaitę bent 15 min., kad gerai įkaistų.

7. Kai skarda bus įkaitusi, o tešla antrąsyk pakilusi, išimkite skardą, įpilkite dar šaukštą aliejaus ir suverskite tešlą, stenkitės, kad ji gultų panašaus storio sluoksniu ir užpildytų daugmaž visą skardą. Pirštų galiukais patapšnokite, kad užsipildytų ir kampai, tačiau labai stipriai neminkykite, tešloje susikaupęs oras turi išlikti, taip duona išliks puri.

8. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 200 °C, dėkite skardą su tešla ir kepkite apie 20 min. arba kol viršus taps auksiškai rusvas.

9. Kol duona kepa, išsukite sviestą su traiškytu česnaku ir žiupsniu druskos.

10. Ištraukite duoną iš orkaitės, viršų negailėdami patepkite paruoštu sviestu, leiskite 10 min. pravėsti skardoje, o tuomet baikite vėsinti iki kambario temperatūros ant grotelių.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis