Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 idėjos, kur skaniai panaudoti kokosų pieną, ir receptai

Kokosų pieną ar kremą pamėgo tie, kas gamina veganiškus patiekalus, taip pat Rytų virtuvės gerbėjai. Tačiau iš tiesų tai toks universalus ingredientas, jog jį galima vartoti kasdien ir su labai daug kuo. Kartais nutinka taip, jog atidarote visą skardinę, dalį produkto sunaudojate pasirinktam patiekalui, tačiau nemažai lieka. Ką gi su tuo likučiu daryti?
Kokosų pienas puikiai tinka kokteiliams
Kokosų pienas / Vida Press nuotr.

Štai kelios idėjos, kaip panaudoti kokosų pieną (prieš jį pildami visada būtinai išmaišykite ar švelniai paplakite):

Naudokite ruošdami kavą, arbatą, mačios latę. Visiems šiems gėrimams tikrai tiks lašelis kokosų pieno – ir karštai kavai, ir šaltai paruoštai, ir juodajai arbatai užbalinti (jei tokią mėgstate), ir žinoma, vis labiau populiarėjančiai mačios latei.

Pilkite į tirštuosius kokteilius. Vasarą šie kokteiliai gana dažnas pusryčių ar vakarienės pasirinkimas, tad uogas ir vaisius galite atskiesti ir papildomo skonio suteikti šliūkšteldami kokosų pieno.

Vida Press nuotr./Kokosų pienas
Vida Press nuotr./Kokosų pienas

Paskaninkite virtas ar brinkintas košes. Nesvarbu, ar esate avižinių dribsnių, ar ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingo gerbėjai, abiem atvejais tiks kokosų pienas. Sveika, skanu ir patogu avižinę košę brinkinti per naktį, o tada ryte paskaninti ją šlakeliu kokosų pieno. Ispaninio šalavijo sėklų pudingui ruošti vietoje vandens taip pat galite rinktis šį pieną.

Užbalinkite sriubas ar troškinius. Kai ruošiame įvairias daržovių sriubas ar troškinius, dažnai baigiant virti baliname jas grietinėle ar grietine, nes pieno produktai subalansuoja skonį, pašalina kartais agresyvoką rūgštumą (pavyzdžiui, trintos pomidorų sriubos). Lygiai taip pat suveiks ir kokosų pienas, tad drąsiai galite eksperimentuoti ir su juo. Štai vienas galimas receptas.

Vida Press nuotr./Karis su kokosų pienu
Vida Press nuotr./Karis su kokosų pienu

Ruoškite veganišką bešamelio padažą. Klasikinis šio padažo variantas gaminamas iš sviesto, paprasto pieno ir miltų, tačiau jei maitinatės veganiškai ar norite paeksperimentuoti, galite ruošti iš aliejaus, kokosų pieno ir miltų. Žinoma, skonis bus kiek kitoks, tačiau jei keičiame produktus, tai nėra netikėta. O gal šis variantas net patiks labiau?

Naudokite plaktai kiaušinienei ar omletui. Galbūt skamba netikėtai, tačiau kokosų pienas tinka ir šiems klasikiniams pusryčių patiekalams.

Veganiškas troškinys su kokosų pienu
Receptas: Veganiškas troškinys su kokosų pienu
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pupelės: 120.00 g (apie 30 žalių ankštinių pupelių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š. (kokosų)
Kario lapai (3-4) 3.00 vnt.
Garstyčių sėklos 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 4.00 g (pusė arbat. š.)
Kalendros: 20.00 g (saujelė kapotų šviežios kaledros lapelių)
Kokosų pienas (1 skardinė) 400.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Bulves ir morkas supjaustykite kubeliais. Pupeles nuvalykite ir supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais. Smulkiai sukapokite svogūną ir česnaką.

2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų. Suberkite garstyčių sėklas ir juos šiek tiek paskrudinkite, sudėkite kario lapelius ir dar šiek tiek pakaitinkite. Sudėkite kapotus svogūnus ir česnakus ir kepkite, kol suminkštės.

3. Suberkite paprikos ir ciberžolės miltelius, išmaišykite. Sudėkite bulves, morkas ir pupeles ir dar apie 2 minutes apkepkite.

4. Įpilkite pusę litro vandens, uždenkite ir troškinkite kol daržovės suminkštės (apie 15-20 min.). Paskaninkite druska.

5. Supilkite kokosų pieną, išmaišykite ir palaukite, kol dar kartą užvirs. Suberkite kapotus kaledrų lapelius, išmaišykite ir patiekite.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“

Suskleisti
Tiršta žuvies sriuba
Receptas: Žuvienė kokosų piene
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 21
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1.00 kg (mėgstamos šviežios)
Daržovės: 500.00 g (tiks morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai, žirneliai)
Kokosų pienas: 400.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Pipirai: 0.30 arbat. š. (maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Krapai: 1.00 valg. š. (šviežių kapotų; galima keisti kalendra ar petražolėmis)
Kaip gaminti

1. Puode, kuriame planuojate virti sriubą, įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sugrūstą česnaką. Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite pjaustytas daržoves ir maišydami kepinkite dar kelias minutes.

2. Sudėkite stambokai supjaustytą žuvį, įpilkite šlakelį vandens ir supilkite visą indelį kokosų pieno. Suberkite prieskonius ir druską. Maišykite atsargiai, kad žuvies gabaliukai nesubyrėtų.

3. Viską palikite virti ant nedidelės ugnies. Kartkartėmis žuvienę pamaišykite, o į virimo pabaigą įdėkite kapotus krapus. Nuo žuvies sudėjimo ir kokosų pieno įpylimo sriuba turi virti apie 20 minučių.

Suskleisti
Šalta avokadų sriuba
Receptas: Šalta avokadų sriuba su kokosų pienu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 0.50 vnt. (smulkiai supjaustyto)
Aitrioji paprika: 5.00 vnt. (gabalėliai marinuotos chalapos)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Mėtos: 1.00 valg. š. (šviežių)
Avokadai: 3.00 vnt. (nulupti bei į 8 dalis supjaustyti)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kokosų pienas: 0.30 st.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame pakepinkite svogūną bei chalapos papriką apie 7-10 minučių, sudėkite česnaką ir kepkite dar 2 minutes, įmaišykite mėtos lapelius.

2. Avokadus su 1,5 stiklinės daržovių sultinio sudėkite į trintuvą ir gerai susmulkinkite. Supilkite likusį daržovių sultinį bei česnakų mišinį, trinkite tol, kol taps vientisa mase.

3. Supilkite sriubą į dubenį ir maišant įpilkite kokosų pieną.

4. Uždenkite sriubą ir laikykite šaldytuve apie 1 valandą.

Suskleisti
Šalta agurkų sriuba
Receptas: Šalta agurkų, avokadų ir kokosų pieno sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 300.00 g (trumpavaisių)
Avokadai: 2.00 vnt. (prinokę)
Kokosų pienas: 250.00 ml
Vanduo: 250.00 ml
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Krapai: 1.00 sauja (smulkintų)
Kalendros: 1.00 sauja (smulkintos)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkintų)
Kaip gaminti

Avokadus nulupkite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir gerai nuplautus agurkus. Viską sudėkite į elektrinį trintuvą, ten pat supilkite ir kokosų pieną su vandeniu bei sutrinkite visus ingredientus iki vientisos masės. Sriubą gardinkite druska ir pipirais pagal savo nuožiūrą, būtinai įpilkite citrinos sultis ir sudėkite mėgstamus žalumynus. Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti šaldytuve.

 

Suskleisti
Trinta sviestinių moliūgų sriuba
Receptas: Moliūgų sriuba su kokosų pienu ir imbieru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Imbieras: 60.00 g (šviežio)
Kokosų pienas: 250.00 ml
Sultinys: 2.00 puodelis (vištienos ar daržovių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (galima naudoti ir kokosų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite plačią skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.

2. Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite jį vienodo dydžio gabalėliais. Dėkite supjaustytą moliūgą ant skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pavartykite gabalėlius, kad visi pasidengtų aliejumi. Kepkite moliūgą, kol suminkštės – maždaug 45 min.

3. Kol kepa moliūgas, nulupkite imbierą.

4. Į trintuvą sudėkite iškepusį moliūgą, imbierą, pilkite sultinį, kokosų pieną, berkite kuminą ir cinamoną. Trinkite iki vientisos masės.

5. Paskaninkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami, pašildykite sriubą puode.

Suskleisti
Avižinė košė su avokadu
Receptas: Avižinė košė su kokosų pienu ir avokadu
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 0.50 puodelis
Kokosų pienas: 0.75 puodelis
Chia sėklos: 1.00 valg. š.
Avokadai: 0.50 vnt. (supjaustyto griežinėliais)
Riešutų sviestas: 0.50 valg. š. (migdolų)
Kokosų drožlės: 1.00 arbat. š. (papuošimui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Puode sumaišykite avižas ir kokosų pieną. Užvirkite ir maišykite, kol avižos suminkštės. Tuomet įmaišykite chia sėklas ir migdolų sviestą.

2. Sudėkite košę į dubenėlius, ant viršaus uždėkite avokado griežinėlių, pabarstykite kokoso drožlėmis ir žiupsneliu cinamono.

Suskleisti
Tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu „Tom kha gai“
Receptas: Tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu „Tom kha gai“
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 0.50 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, nykščio dydžio gabaliukas)
Citrinžolė: 1.00 vnt. (lazdelė)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kaffir laimo lapai: 4.00 vnt. (jei neturite, nedėkite)
Vištienos sultinys: 500.00 ml (arba daržovių)
Grybai: 200.00 g (šviežių)
Kokosų pienas: 1.00 vnt. (pakuotė kreminio)
Žuvies padažas: 3.00 valg. š.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (iš pusės išspaustos sultys, kita pusė - patiekimui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių; pateikti)
Svogūnų laiškai: 5.00 vnt. (pateikti)
Makaronai: 200.00 g (azijietiškų ryžių)
Kaip gaminti

1. Pasiruoškite visus prieskonius. Svogūną, česnakus, imbierą nulupkite. Svogūną smulkiai supjaustykite, o česnaką ir imbierą sukapokite. Aitriąją papriką irgi susmulkinkite, jei norite mažiau aštrios sriubos, jos sėklas pašalinkite.

2. Puode ant kokosų aliejaus pakepinkite pirma svogūnus, po to česnakus su imbierais ir aitriąsias paprikas, įmeskite citrinžolės lazdelę ir laimo lapus.

3. Grybus ir vištieną nusplaukite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Prie apkeptų prieskonių berkite vištieną, ją apkepkite, o po to suberkite ir pjaustytus grybus, kuriuos kartu apkepkite. Kai viskas bus apkepę supilkite į puodą sultinį ir užvirkite. Virkite apie 10 minučių.

4. Per tą laiką ryžių makaronus atskirame puode užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 minučių išbrinkti. Vienam žmogui naudokite vieną lizdelį ryžių makaronų. Viename pakelyje rasite 4 makaronų lizdelius.

 

5. Į išvirusią sriubą pilkite žuvies padažą, įspauskite pusės žaliosios citrinos sulčių, skaninkite druska ir cukrumi, supilkite kokosų pieną ir dar kelias minutes pavirkite.

6. Į sriubos dubenėlius dėkite išbrinkusių, nusunktų ryžių makaronų ir juos užpilkite paruošta sriuba. Apibarstykite kapotomis kalendromis ir svogūnų laiškais, patiekite su žaliosios citrinos skiltele.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais