Štai kelios idėjos, kaip panaudoti kokosų pieną (prieš jį pildami visada būtinai išmaišykite ar švelniai paplakite):
Naudokite ruošdami kavą, arbatą, mačios latę. Visiems šiems gėrimams tikrai tiks lašelis kokosų pieno – ir karštai kavai, ir šaltai paruoštai, ir juodajai arbatai užbalinti (jei tokią mėgstate), ir žinoma, vis labiau populiarėjančiai mačios latei.
- Lašas egzotikos: keptas viščiukas su kokosų pienu ir žaliosiomis citrinomis
- Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: trijų šokoladų desertas su kokosų pienu
- Veganiški šaltibarščiai netoleruojantiems laktozės: 2 originalūs receptai
- Humusas: tinka skanauti namie ar piknike, dera su duona, mėsa ir dažovėmis. Patarimai ir receptai
Pilkite į tirštuosius kokteilius. Vasarą šie kokteiliai gana dažnas pusryčių ar vakarienės pasirinkimas, tad uogas ir vaisius galite atskiesti ir papildomo skonio suteikti šliūkšteldami kokosų pieno.
Paskaninkite virtas ar brinkintas košes. Nesvarbu, ar esate avižinių dribsnių, ar ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingo gerbėjai, abiem atvejais tiks kokosų pienas. Sveika, skanu ir patogu avižinę košę brinkinti per naktį, o tada ryte paskaninti ją šlakeliu kokosų pieno. Ispaninio šalavijo sėklų pudingui ruošti vietoje vandens taip pat galite rinktis šį pieną.
Užbalinkite sriubas ar troškinius. Kai ruošiame įvairias daržovių sriubas ar troškinius, dažnai baigiant virti baliname jas grietinėle ar grietine, nes pieno produktai subalansuoja skonį, pašalina kartais agresyvoką rūgštumą (pavyzdžiui, trintos pomidorų sriubos). Lygiai taip pat suveiks ir kokosų pienas, tad drąsiai galite eksperimentuoti ir su juo. Štai vienas galimas receptas.
Ruoškite veganišką bešamelio padažą. Klasikinis šio padažo variantas gaminamas iš sviesto, paprasto pieno ir miltų, tačiau jei maitinatės veganiškai ar norite paeksperimentuoti, galite ruošti iš aliejaus, kokosų pieno ir miltų. Žinoma, skonis bus kiek kitoks, tačiau jei keičiame produktus, tai nėra netikėta. O gal šis variantas net patiks labiau?
Naudokite plaktai kiaušinienei ar omletui. Galbūt skamba netikėtai, tačiau kokosų pienas tinka ir šiems klasikiniams pusryčių patiekalams.
1. Bulves ir morkas supjaustykite kubeliais. Pupeles nuvalykite ir supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais. Smulkiai sukapokite svogūną ir česnaką.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų. Suberkite garstyčių sėklas ir juos šiek tiek paskrudinkite, sudėkite kario lapelius ir dar šiek tiek pakaitinkite. Sudėkite kapotus svogūnus ir česnakus ir kepkite, kol suminkštės.
3. Suberkite paprikos ir ciberžolės miltelius, išmaišykite. Sudėkite bulves, morkas ir pupeles ir dar apie 2 minutes apkepkite.
4. Įpilkite pusę litro vandens, uždenkite ir troškinkite kol daržovės suminkštės (apie 15-20 min.). Paskaninkite druska.
5. Supilkite kokosų pieną, išmaišykite ir palaukite, kol dar kartą užvirs. Suberkite kapotus kaledrų lapelius, išmaišykite ir patiekite.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“
1. Puode, kuriame planuojate virti sriubą, įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sugrūstą česnaką. Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite pjaustytas daržoves ir maišydami kepinkite dar kelias minutes.
2. Sudėkite stambokai supjaustytą žuvį, įpilkite šlakelį vandens ir supilkite visą indelį kokosų pieno. Suberkite prieskonius ir druską. Maišykite atsargiai, kad žuvies gabaliukai nesubyrėtų.
3. Viską palikite virti ant nedidelės ugnies. Kartkartėmis žuvienę pamaišykite, o į virimo pabaigą įdėkite kapotus krapus. Nuo žuvies sudėjimo ir kokosų pieno įpylimo sriuba turi virti apie 20 minučių.
1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame pakepinkite svogūną bei chalapos papriką apie 7-10 minučių, sudėkite česnaką ir kepkite dar 2 minutes, įmaišykite mėtos lapelius.
2. Avokadus su 1,5 stiklinės daržovių sultinio sudėkite į trintuvą ir gerai susmulkinkite. Supilkite likusį daržovių sultinį bei česnakų mišinį, trinkite tol, kol taps vientisa mase.
3. Supilkite sriubą į dubenį ir maišant įpilkite kokosų pieną.
4. Uždenkite sriubą ir laikykite šaldytuve apie 1 valandą.
Avokadus nulupkite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir gerai nuplautus agurkus. Viską sudėkite į elektrinį trintuvą, ten pat supilkite ir kokosų pieną su vandeniu bei sutrinkite visus ingredientus iki vientisos masės. Sriubą gardinkite druska ir pipirais pagal savo nuožiūrą, būtinai įpilkite citrinos sultis ir sudėkite mėgstamus žalumynus. Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti šaldytuve.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite plačią skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.
2. Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite jį vienodo dydžio gabalėliais. Dėkite supjaustytą moliūgą ant skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pavartykite gabalėlius, kad visi pasidengtų aliejumi. Kepkite moliūgą, kol suminkštės – maždaug 45 min.
3. Kol kepa moliūgas, nulupkite imbierą.
4. Į trintuvą sudėkite iškepusį moliūgą, imbierą, pilkite sultinį, kokosų pieną, berkite kuminą ir cinamoną. Trinkite iki vientisos masės.
5. Paskaninkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami, pašildykite sriubą puode.
1. Puode sumaišykite avižas ir kokosų pieną. Užvirkite ir maišykite, kol avižos suminkštės. Tuomet įmaišykite chia sėklas ir migdolų sviestą.
2. Sudėkite košę į dubenėlius, ant viršaus uždėkite avokado griežinėlių, pabarstykite kokoso drožlėmis ir žiupsneliu cinamono.
1. Pasiruoškite visus prieskonius. Svogūną, česnakus, imbierą nulupkite. Svogūną smulkiai supjaustykite, o česnaką ir imbierą sukapokite. Aitriąją papriką irgi susmulkinkite, jei norite mažiau aštrios sriubos, jos sėklas pašalinkite.
2. Puode ant kokosų aliejaus pakepinkite pirma svogūnus, po to česnakus su imbierais ir aitriąsias paprikas, įmeskite citrinžolės lazdelę ir laimo lapus.
3. Grybus ir vištieną nusplaukite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Prie apkeptų prieskonių berkite vištieną, ją apkepkite, o po to suberkite ir pjaustytus grybus, kuriuos kartu apkepkite. Kai viskas bus apkepę supilkite į puodą sultinį ir užvirkite. Virkite apie 10 minučių.
4. Per tą laiką ryžių makaronus atskirame puode užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 minučių išbrinkti. Vienam žmogui naudokite vieną lizdelį ryžių makaronų. Viename pakelyje rasite 4 makaronų lizdelius.
5. Į išvirusią sriubą pilkite žuvies padažą, įspauskite pusės žaliosios citrinos sulčių, skaninkite druska ir cukrumi, supilkite kokosų pieną ir dar kelias minutes pavirkite.
6. Į sriubos dubenėlius dėkite išbrinkusių, nusunktų ryžių makaronų ir juos užpilkite paruošta sriuba. Apibarstykite kapotomis kalendromis ir svogūnų laiškais, patiekite su žaliosios citrinos skiltele.