Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

7 naudingi faktai apie briuselinius kopūstus: kaip pirkti, laikyti ir ruošti

Kopūstus mes, lietuviai, mėgstame, tačiau briuseliniams galėtume skirti ir daugiau dėmesio, nes šie mažyčiai to verti! Kada juos geriausia pirkti, kaip laikyti ir ką verta žinoti ruošiant? Štai 7 naudingi faktai, kurie padės lengviau prisijaukinti briuselinius kopūstus namų virtuvėje.
Pjaustomi briuseliniai kopūstai
Pjaustomi briuseliniai kopūstai / Vida Press nuotr.

Skaniausi – „paragavę“ šalčių

Paprastai briuselinių kopūstų galima nusipirkti nuo rugpjūčio iki pat kovo mėnesio, tačiau patys geriausi jie būna nuo vėlyvo rudens iki ankstyvos žiemos. Kodėl? Nes jų derlius nuimtas tada, kai šie kopūstėliai jau būna paragavę pirmųjų šalčių – būtent šaltis paskatina šiose daržovėse pasigaminti daugiau cukraus, o tai tik į gera jų skoniui.

Ilgiau nesuvys neatskirti nuo stiebo

Jei tik turite galimybę, pirkite briuselinius kopūstus su visu stiebu – tokie jie gerokai ilgiau išliks švieži. Vieni ekspertai pataria laikyti juos su visu stiebu apatiniame šaldytuvo stalčiuje, kiti siūlo tiesiog pamerkti į vandenį it kokią gėlę – išbandykite, kuris būdas labiau pasiteisins jums. Ir nupjaustykite „pumpurėlius“ tik prieš pat ruošiant patiekalą, nes, atskirti nuo stiebo, jie netenka drėgmės, taigi, ir standumo, traškumo, ilgainiui prastėja ir skonis.

Vida Press nuotr./Švieži briuseliniai kopūstai
Vida Press nuotr./Švieži briuseliniai kopūstai

Minkšti ir suvytę – nieko verti

Kad ir kaip būtų gaila, prekybos centruose dažniau galėsite įsigyti jau atskirtų nuo stiebų kopūstėlių. Atidžiai apžiūrėkite tai, kas jums siūloma – jei kopūstėliai atrodo apvytę, lapeliai lengvai byra, verčiau tokias daržoves palikti ramybėje. Jei pasisekė ir nusipirkote šviežiai atrodančių, standžių paskirų kopūstėlių, laikykite juos sausame plastikiniame maišelyje apatiniame šaldytuvo stalčiuje ir suvartokite per 3 dienas.

Kuo didesni, tuo aitresni

Su mažučiais briuseliniais kopūstais gali įkyrėti terliotis, tačiau nuo dydžio priklauso skonis. Kuo kopūstėliai mažesni, tuo jie švelnesni ir saldesni, kuo jie didesni, tuo aitresni, labiau primenantys įprastą baltagūžį kopūstą.

Vida Press nuotr./Kepti briuseliniai kopūstai
Vida Press nuotr./Kepti briuseliniai kopūstai

Ragaukite ne tik virtų ar keptų

Iš įprastų baltagūžių kopūstų ar brokolių ruošiame ne tik balandėlius ar sriubas, bet ir traškias salotas iš niekaip termiškai neapdorotų. Tas pat galioja ir briuseliniams – jie taip pat gali būti valgomi žali, skersai supjaustyti plonytėmis riekelėmis ir pagardinti lengvais padažais, prieskoniais.

O jei jau briuselinius kopūstus verdate, kepate ar troškinate, stebėkite, kad karštis neveiktų jų per ilgai – jie turi išlikti standūs, priešingu atveju „džiaugsitės“ apkartusiomis, koše virtusiomis daržovėmis.

Apvytusius lapelius ir kotelius – šalin

Nesvarbu, kaip briuselinius kopūstus ruošite, prieš tai kiekvieną jų reikia tinkamai apdoroti – pašalinti kiek apvytusius, pageltusius išorinius lapelius, nupjauti sausus kotelius, kuriais jie buvo prikibę prie stiebo. Jei kopūstėlius pjaustote perpus, būkite atidūs ir pjaukite tiesiai per jų nedidelę vidinę šerdį – taip lapeliai liks sukibę, nepabirs kas sau.

Vida Press nuotr./Maisto ruošimas
Vida Press nuotr./Maisto ruošimas

Genialumas paprastume

Egzistuoja daugybė receptų, ką su briuseliniais kopūstais galima daryti, tačiau, kaip dažnai būna, verta pradėti nuo genialių savo paprastumu receptų. Išbandykite orkaitėje keptus briuselinius kopūstus. Jums tereikia juos paruošti – nuskabyti išorinius lapelius, supjaustyti perpus ar ketvirčiais (jei didesni), užpilti kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, pabarstyti druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir švelniai šiais priedais kopūstėlius apvolioti. Tuomet vienu sluoksniu berkite į kepimo skardą ir kepkite iki 200 įkaitintoje orkaitėje apie 25–35 min. (stebėkite, nes kiekviena orkaitė skirtinga ir kepimo laikas gali įvairuoti).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas