1. Nešaldykite tam netinkančių gėrybių. Jei kilo klausimų, ar konkrečią daržovę, vaisių ar uogą galima šaldyti, dažniausiai atsakymas bus „taip, galima“, tačiau į šaldiklį tikrai neverta dėti pomidorų, šviežių agurkų, salierų stiebų, salotų lapų. Patikėkite, atšildžius nebus nei skonio, nei aromato, o ką jau kalbėti apie produkto tekstūrą.
2. Šaldykite apvirtas daržoves. Labai patogu ir greita iš atšildytų prieš tai jau pusiau paruoštų daržovių virti sriubas, troškinius, karius. Tad verta nedideliais gabaliukais supjaustyti ir labai trumpai (kad kiek suminkštėtų, bet dar išlaikytų traškumą) apvirti tokias daržoves, kaip morkos, žirneliai, šparaginės pupelės, brokoliai, žiediniai ir briuseliniai kopūstai, kukurūzai.
3. Į šaldiklį – dar geros kokybės gėrybės. Nors šaldyti galite įvairiausius kietus daržovių galiukus, kotus ir pan. (o vėliau panaudoti, tarkime, sultiniui virti), vis tik įjunkite sveiką protą ir begendančių, akivaizdžiai nebetinkamų naudoti gėrybių nešaldykite. Jos tik užims vietą, o atšildžius nepradžiugins.
4. Pasirūpinkite etiketėmis. Jei turite kelias šaldiklio lentynas, nesunku ten sukaupti daugybę dėžučių ir maišelių. O kad vėliau netektų sukti galvos, kas yra tas Neatpažintas Šaldytas Objektas, būtinai klijuokite etiketes. Kiekvienoje jų rašykite, kas gi čia užšaldyta ir kada.
5. Padažus ir žoleles šaldykite kubeliais. Jei turite itin daug žolelių ar prigaminote, pavyzdžiui, naminio pesto padažo, visa tai labai patogu užšaldyti formelėje, kuri naudojama ledukams. Žoleles labai smulkiai sukapokite, pridėkite jų į formos ertmes ir užpilkite atvėsintu virintu vandeniu.
6. Sudarykite turimų šaldytų gėrybių sąrašą. Yra žmonių, kurie didžiuojasi, jog virtuvėje tik improvizuoja, o planavimas ir sąrašai ne jiems. Kiekvienas daro, kaip jam patogiau, tačiau jei šaldote daug įvairių gėrybių, tikrai verta jas visas susirašyti, o vėliau išbraukti iš sąrašo tai, kas jau sunaudota. Taip matysite bendrą vaizdą, kuris gal kartais net paskatins pasigaminti vieną ar kitą patiekalą arba sustabdys nuo jau turimų daržovių ar uogų pirkimo.
7. Ant šaldomų uogų užberkite šiek tiek cukraus. Cukraus kai kas vengia tiesiog liguistai, žinoma, šaldytoms uogoms jis ir nebūtinas. Tačiau jei šis ingredientas jūsų negąsdina, ant skiltelėmis pjaustytų ar trintų uogų tikrai galite užberti kokį šaukštą. Atšildytos uogos bus ryškesnės spalvos ir aromato.