Kaip teigia Pasaulinės sveikatos organizacijos ekspertai, sveikas žmogus, gyvenantis vidutinio klimato zonoje, turėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos per dieną. Mes šį kiekį dažniausiai viršijame, o tada didesnis krūvis tenka širdžiai, mėgstantys sūriai pavalgyti dažniau kenčia nuo hipertonijos, artrito, kepenų ligų, sutrinka kalcio apykaita.
Nesiūlome druskos demonizuoti ir visai jos atsisakyti, tačiau kartais ji gali būti derinama su kitais prieskoniais ir naudojama kiek mažesniais kiekiais. Taigi, kas galėtų tapti jos palydovais ar pakaitalais?
1. Prieskoniai ir džiovintos prieskoninės žolelės
Druska paryškina patiekalo skonį, tačiau tą patį gali padaryti ir prieskoniai ar žolelės. Pabandykite dalį druskos ar net visą jos kiekį pakeisti ciberžole, maltu kuminu, tokiomis ryškaus aromato džiovintomis žolelėmis, kaip smulkiai sutrinti čiobreliai, rozmarinai, bazilikas.
2. Sojos padažas
Jei švelnus sūrumas patiekaluose jums būtinas, naudokite šlakelį kokybiško sojos padažo, kuris gaminamas iš fermentuotų sojos pupelių ir yra natūraliai sūrus.
3. Citrinos sultys
Mūsų skonio receptoriai tikri išdaigininkai – jei druską pakeisite rūgščiu skoniu, pavyzdžiui, šaukšteliu kitu šviežiai spaustų citrinų sulčių, receptoriai sūrumo net nepasiges. Šį triuką galite išbandyti, pavyzdžiui, ruošdami salotas.
4. Mineralinis vanduo
Kai verdate ryžius ar daržoves, galite naudoti gazuotą mineralinį vandenį, kuriame natūraliai yra druskos. Jis suteiks produktams reikiamo sūrumo, tačiau neleis jų persūdyti. Mineralinis vanduo taip pat naudojamas ir mėsai marinuoti, blynų tešlai ruošti.
5. „Nori“ jūržolės
Džiovintų „nori“ jūržolių lapai įprastai naudojami ruošiant sušius, tačiau jais galite skaninti ir salotas, nesaldžias košes, sumuštinius. Pavyzdžiui, ant trapučio dėkite kelias riekeles avokado, sutrinkite jas, o tada pabarstykite nori jūržolės gabaliukais – papildomos druskos nebereikės.
6. Balzaminis actas
Balzaminis actas pasižymi charakteringu skoniu ir taip pat gali tapti druskos alternatyva salotų padažuose ar marinuojant mėsą, ruošiantis kepti daržoves.
7. Imbieras
Pikantiškasis imbieras – ir šviežias, ir jo milteliai – gerai pakeičia druską salotose, jei nebijote eksperimentų, galite paskaninti juo kepamą žuvį, šiek tiek įberti į sriubas.