Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 priedai, kurie patiekaluose padės sumažinti druskos kiekį ar visai ją pakeis

Maistas, kurį vienas žmogus įvardys kaip subalansuoto skonio ar net vos persūdytą, kitam bus prėskas. Viskas priklauso nuo mūsų įpročių, o dietologai dar pridurtų, kad prie druskos įprantame – valgome vis sūriau ir sūriau.
Šefas beria druską
Šefas beria druską / Vida Press nuotr.

Kaip teigia Pasaulinės sveikatos organizacijos ekspertai, sveikas žmogus, gyvenantis vidutinio klimato zonoje, turėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos per dieną. Mes šį kiekį dažniausiai viršijame, o tada didesnis krūvis tenka širdžiai, mėgstantys sūriai pavalgyti dažniau kenčia nuo hipertonijos, artrito, kepenų ligų, sutrinka kalcio apykaita.

Nesiūlome druskos demonizuoti ir visai jos atsisakyti, tačiau kartais ji gali būti derinama su kitais prieskoniais ir naudojama kiek mažesniais kiekiais. Taigi, kas galėtų tapti jos palydovais ar pakaitalais?

1. Prieskoniai ir džiovintos prieskoninės žolelės

Druska paryškina patiekalo skonį, tačiau tą patį gali padaryti ir prieskoniai ar žolelės. Pabandykite dalį druskos ar net visą jos kiekį pakeisti ciberžole, maltu kuminu, tokiomis ryškaus aromato džiovintomis žolelėmis, kaip smulkiai sutrinti čiobreliai, rozmarinai, bazilikas.

2. Sojos padažas

Jei švelnus sūrumas patiekaluose jums būtinas, naudokite šlakelį kokybiško sojos padažo, kuris gaminamas iš fermentuotų sojos pupelių ir yra natūraliai sūrus.

3. Citrinos sultys

Mūsų skonio receptoriai tikri išdaigininkai – jei druską pakeisite rūgščiu skoniu, pavyzdžiui, šaukšteliu kitu šviežiai spaustų citrinų sulčių, receptoriai sūrumo net nepasiges. Šį triuką galite išbandyti, pavyzdžiui, ruošdami salotas.

„Scanpix“ nuotr./Citrina
„Scanpix“ nuotr.

4. Mineralinis vanduo

Kai verdate ryžius ar daržoves, galite naudoti gazuotą mineralinį vandenį, kuriame natūraliai yra druskos. Jis suteiks produktams reikiamo sūrumo, tačiau neleis jų persūdyti. Mineralinis vanduo taip pat naudojamas ir mėsai marinuoti, blynų tešlai ruošti.

5. „Nori“ jūržolės

Džiovintų „nori“ jūržolių lapai įprastai naudojami ruošiant sušius, tačiau jais galite skaninti ir salotas, nesaldžias košes, sumuštinius. Pavyzdžiui, ant trapučio dėkite kelias riekeles avokado, sutrinkite jas, o tada pabarstykite nori jūržolės gabaliukais – papildomos druskos nebereikės.

6. Balzaminis actas

Balzaminis actas pasižymi charakteringu skoniu ir taip pat gali tapti druskos alternatyva salotų padažuose ar marinuojant mėsą, ruošiantis kepti daržoves.

„Scanpix“ nuotr./Actas
„Scanpix“ nuotr.

7. Imbieras

Pikantiškasis imbieras – ir šviežias, ir jo milteliai – gerai pakeičia druską salotose, jei nebijote eksperimentų, galite paskaninti juo kepamą žuvį, šiek tiek įberti į sriubas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais