Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9-iuose miestuose prasidėjo Austrių festivalis: bus ir „burgerių“, ir picų, ir tartarų su austrėmis

Lapkritį Lietuvoje būtų galima pervadinti austrių mėnesiu – tą siūlo jau ketvirtą kartą šiemet vykstančio Austrių festivalio organizatoriai. Virtuvės šefai iš daugiau kaip 60 restoranų ir barų lapkričio 22–25 dienomis kviečia paragauti įvairiausių patiekalų iš austrių net devyniuose Lietuvos miestuose, o viename sostinės prekybos centrų įsikūrusiame austrių turgelyje galima rinktis net iš 15 skirtingų rūšių moliuskų.
Festivalio atidarymo vakaras
Festivalio atidarymo vakaras / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Austrių festivalis – tai šventė visiems – ir jūros gėrybių mėgėjams-gurmanams, ir smalsuoliams, kurie nėra ragavę šių moliuskų, nes galbūt neturėjo progos arba tiesiog nedrįso, – pranešime žiniasklaidai cituojama renginio sumanytoja ir organizatorė Indrė Leikauskė. – Austrės yra nepaprastai įvairus delikatesas, jų esama daugybės rūšių, o paruošimo būdų įvairovė – neišsemiama.“

Organizatorė pasakoja, kad festivalis nepaprastai išaugo – prieš ketverius metus pirmą kartą vykusioje austrių šventėje dalyvavo 5 Vilniaus restoranai, o šiemet austrių patiekalų ragauti kviečia šefai net iš 9 Lietuvos miestų: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Palangos, Panevėžio, Utenos, Šiaulių, Anykščių ir Druskininkų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Festivalio atidarymo vakaras
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Festivalio atidarymo vakaras

„Prie festivalio prisijungė net 60 barų ir restoranų, o pavėlavusieji jungiasi iki paskutinės minutės, – sako I.Leikauskė. – Kiekvienas iš jų pasiūlys ką nors unikalaus, pagal savo konceptą, patieks austres ir klasikiniuose, ir netikėtuose deriniuose.“

Visą festivalio dalyvių sąrašą galite rasti ČIA

Lietuvos šefai siūlys ragauti austrių su stipriaisiais gėrimais, su grybais, įvairiais sūriais, alyvuogių aliejumi, maišys austres į jautienos tartarą, keps picas, mėsainius ir įvairius kitus patiekalus. Pernykščiame festivalyje buvo gaminami netgi ledai su austrėmis!

Organizatoriai planuoja, kad per keturias festivalio dienas lietuviai ir šalies svečiai suvalgys 35 000 austrių.

Norintieji parsinešti austrių namo ar paeksperimentuoti savo pačių virtuvėje kviečiami apsilankyti austrių turgelyje, kuris veiks prekybos centro „Panorama“ gourmet zonoje. Čia bus pardavinėjama net 15 rūšių austrių, kurių paprastai sunku rasti Lietuvoje.

Organizatoriai planuoja, kad per keturias festivalio dienas lietuviai ir šalies svečiai suvalgys 35 000 austrių.

„Pastebime, kad keičiasi žmonių požiūris į austrę. Jie daug drąsiau ragauja ir bando įvairius derinius. Pamenu tokį vaizdą iš pernai metų: dvi garbaus amžiaus ponios užeina į turgų, užsisako arbatos ir po austrę, o suvalgiusios ima emocingai dalintis įspūdžiais. „Žinai, visai nebjauru“, sako viena. Miriau iš juoko tai išgirdusi“, – prisimena I.Leikauskė.

Ji akcentuoja, kad austrės toli gražu nėra vien elito maistas – senais laikais jas valgydavo ir turtingieji, ir vargšai.

„Kodėl visi taip mėgo ir mėgsta austres? Galbūt todėl, kad jų šimtai rūšių ir pačių įvairiausių skonių. Priklausomai nuo to, kur jos auginamos, austrės gali būti saldžios arba karčios, jų sūrumas taip pat labai varijuoja. Žodžiu, tai visa skonio paletė“, – teigia I.Leikauskė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Festivalio atidarymo vakaras
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Festivalio atidarymo vakaras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs