9 patarimai, kaip padidinti produktų naudingumą ir įsisavinimą

Nusipirkti tai, kas sveika ir maistinga, – dar ne viskas. Tam tikros ypatybės ruošiant maistą gali jums išties praversti. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad bulves geriausia virti neskustas? Taip jose liks kur kas daugiau mums reikalingų medžiagų. Jau nekalbame apie tai, kad pasikeis ir jų skonis.
Moteris virtuvėje
Moteris virtuvėje / Fotolia nuotr.

Štai dar keli patarimai, kurie padės iš maisto produktų išspausti visas naudingiausias savybes. 

Širdis širdelė – jai reikia karštų pomidorų

Šildant pomidorus, kuriuose gausu antioksidanto likopeno, vyksta cheminė reakcija, todėl naudingosios medžiagas organizmą pasiekia kur kas greičiau. Verta paminėti, kad jau minėtas likopenas itin naudingas mūsų širdžiai! Kaip paruošti? Labai paprasta – supjaustykite pomidorus į keturias dalis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, paskaninkite druska, pipirais ar žolelėmis ir dėkite į orkaitę 15–20 minučių.

Leiskite česnakui „pakvėpuoti“

Česnakuose yra medžiagų, kurios puikiai kovoja su vėžiu ir stiprina imunitetą, tačiau dėl aukštos temperatūros jos sunaikinamos. Mokslininkai iš Pensilvanijos universiteto sako, kad smulkintą česnaką reikia palikti 10–15 minučių pastovėti ir tik po to vartoti ar dėti į kitus patiekalus. Pasirodo, per tą laiką česnakas išskiria medžiagas, kurios neutralizuoja neigiamą aukštos temperatūros efektą. Tiesa, dar geriau valgyti šviežią, neapdorotą česnaką, jeigu trokštate savo sveikatai viso, ko geriausio.

Fotolia nuotr./Česnakai
Fotolia nuotr./Česnakai

Taip pat skaitykite: Virtuvės triukas – česnaką nulupsite vos per kelias sekundes

Kaip gauti daugiau geležies?

Dietologė ir mitybos specialistė Cynthia Sass sako, jog tam, kad gautume daugiau geležies, reikia maisto produktus, kuriuose gausu šio mikroelemento, valgyti kartu su produktais, kurie yra rūgštūs.

„Organizmui įsisavinti geležį iš mėsos ganėtinai lengva, tačiau iš grūdinių, ankštinių ar daržovių kur kas sunkiau“, – tikina mitybos specialistė. Ji siūlo, tarkime, salotas su špinatais paskaninti mangais, ankštinius valgyti su pomidorais, avižų košę su braškėmis ir panašiai.
 
Daugiau riebalų – daugiau vitaminų

Derindami avokadus, riešutus, alyvuogių aliejų ir kitus produktus, turinčius naudingųjų riebalų, kartu su raudonomis, žaliomis, oranžinėmis ir geltonomis daržovėmis ar vaisiais, jūs lengviau įsisavinsite tokius vitaminus kaip A, E ir K.

Pastarieji vitaminai tiesiog būtini akių sveikatai, stiprina imunitetą, saugo nuo insulto ir osteoporozės. „Riebalai šiuo atveju atlieka transporto vaidmenį“, – aiškina Cynthia Sass.  Beje, tokia pati strategija galioja karoteinodams, kurie suteikia morkomis ir pomidorams ryškią spalvą.

Štai Ohajo universitete atlikti tyrimai atskleidžia įdomų faktą: vyrai ir moterys, kurie valgė „Salsa“ padažą su avokadų gabaliukais, įsisavino net 4,4 karto daugiau likopeno ir 2,6 karto beta karoteno nei tie, kurie tokį padažą valgė vieną.

Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais
Fotolia nuotr./Sumuštiniai su avokadais

Taip pat skaitykite: Jei kasdien valgytumėte avokadų, kaip tai paveiktų jūsų sveikatą
 
Vištienos sultinys ir citrina padės kaulams

Štai jeigu ruošiate vištienos sultinį, galite jį paskaninti citrinų sultimis ar pomidorais. Harvardo universiteto tyrimo duomenimis, parūgštintas sultinys, verdamas iš vištienos su kauliukais, net 64 proc. padidina kalcio kiekį, taip pat ir įsisavinimą.
 
Marinuotos mėsos nauda

Aukšta temperatūra, reikalinga tam, kad mėsa kaip reikiant paskrustų ant keptuvo ar grotelių, turi ir neigiamą poveikį. Tikinama, jog kepimo metu išsiskiria kancerogeninės medžiagos, vadinamos heterocikliniais aminais. Štai Lawrence‘o Livermore‘o nacionalinėje laboratorijoje atlikti tyrimai atskleidžia, kad keturias valandas marinuotoje vištienos krūtinėlėje (marinatas gaminamas imant rudąjį cukrų, alyvuogių aliejų, actą, česnaką, citrinų sultis, garstyčias, druską) ir keptoje ant grotelių 20 minučių buvo aptikta net 99 proc. mažiau heterociklinių aminų nei toje mėsoje, kuri buvo kepta nemarinuota.

Taip pat skaitykite: 12 požymių, kad geriate per mažai vandens
 
Pjaustykite kuo stambiau

Kai jūs pjaustote daržoves ir vaisius, stenkitės nepersistengti, t. y. geriausia juos pjaustyti stambesniais gabalais. Taip yra dėl to, kad mažos dalelės greičiau pasiduoda šviesai ir deguoniui bei praranda naudingąsias medžiagas.

Fotolia nuotr./Virtuvėje
Fotolia nuotr./Virtuvėje

Neišmeskite vitaminų kartu su odele

Taupykite laiką ir jėgas, o svarbiausia vitaminus, kurie jūsų tyko ant vaisių ir daržovių odelės, pavyzdžiui, obuolių, baklažanų ir pan. Specialistai sako, kad odelė – tai natūralus barjeras, neleidžiantis vitaminams pabėgti, juolab, kad dauguma jų būna pačioje odelėje, iškart po ja, vaisiaus ar daržovės minkštime. Štai saldžiųjų bulvių odelėje gausu ląstelienos, cukinijos – liuteino, citrusinių vaisių – limoneno, kuris net 34 proc. sumažina odos vėžio riziką.

Daugiau žalumynų – daugiau antioksidantų

Žiupsnis ar sauja šviežių žolelių, kurias dedate į salotas, net du kartus mažina vėžio riziką. Bent jau taip teigia italų mokslininkai. Palyginti įprastas salotas ir tas, kuriose buvo melisos bei mairūno, pastarosios triumfavo net 200 proc. (tiek jose buvo daugiau antioksidantų). Imbieras ir kmynai tai pat salotas pavers kur kas naudingesnėmis mūsų organizmui. Išbandykite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų