Latviai taip pat lenkia lietuvius – namuose vakarienę kone kasdien gaminantys sako 74 proc. gyventojų. Tokias tendencijas atskleidė „Nestlé“ užsakymų atliktas Baltijos šalių gyventojų mitybos ir maisto ruošimo įpročių tyrimas.
Be to, vakarienę gamindami namuose, tiek lietuviai, tiek latviai ir estai jai išleidžia kone perpus mažiau.
Absoliuti dauguma gyventojų mieliau gamina ir valgo namuose. Be to, tai padeda jiems ir sutaupyti
„Kavinių ir restoranų kultūra Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse populiarėja, vis daugiau gyventojų socializuojasi dienos metu ar vakare su draugais susitikdami kartu pavalgyti. Tyrimu norėjome pasižiūrėti, kokią reikšmę gyventojų kasdieniuose maitinimosi įpročiuose išlaikęs namuose gamintas maistas. Daug kalbama apie tai, kad jis sveikesnis, tačiau ar lietuviai ir mūsų kaimynai tai vertina? Tyrimas parodė, kad taip – absoliuti dauguma gyventojų mieliau gamina ir valgo namuose. Be to, tai padeda jiems ir sutaupyti“, – tyrimo rezultatus apibendrina „Nestlé Baltics“ korporatyvinių reikalų vadovė Ariana Rastauskaitė.
Rečiausiai namuose gamina pietus
Pusryčiai – dar vienas dienos valgis, kurį gyventojai dažniau renkasi gaminti ir valgyti namuose. Juos kasdien ar 4–6 kartus per savaitę namuose ruošia 6 iš 10 lietuvių. 74 proc. gyventojų paprastai pusryčiauja, dažniausiai – namuose (94 proc.).
Pietų stengiasi nepraleisti 9 iš 10 apklaustųjų, tačiau dažniau juos valgo ne namuose (57 proc.). Patys pietus namuose lietuviai taip pat gamina kur kas rečiau nei pusryčius ar vakarienę. Kasdien ar 4-6 kartus per savaitę pietus namuose gamina 45 proc. gyventojų, dar trečdalis pietus namuose gamina 2–3 kartus per savaitę.
Vakarienę lietuviai ne tik dažniausiai gamina namuose, bet čia ją ir valgo (98 proc.). Tie, kurie vakarieniauja ne namuose, dažniausiai renkasi restoraną arba vakarieniauja darbe.
Latvių ir estų maisto ruošimo namuose įpročiai panašūs. Jie kiek dažniau namuose ruošia pusryčius, tačiau rečiau pietus.
Gaminti namuose – pigiau
Maisto ruošimas namuose – taupesnis būdas pavalgyti. Tyrimas parodė, kad vidutiniškai 4 asmenų lietuvių šeima produktams, skirtiems paruošti pietus ar vakarienę, išleidžia 11-13 Eur, t.y. apie 3 Eur vienam žmogui. Brangiausiai už produktus 4 asmenų vakarienei moka estai – apie 17 Eur, latviai – apie 12 Eur.
Tie, kurie vakarieniauja ne namuose, vidutiniškai už vieno asmens vakarienę nurodė mokantys 6,4 Eur. Estai vidutiniškai už vakarienę moka 8,1 Eur, latviai mažiausiai – 2,6 Eur. Priešingai nei lietuviai ir estai, kurių dauguma vakarieniai renkasi restoraną, didesnė dalis latvių nurodė vakarieniaujantys darbo vietoje. Pietūs ne namuose pigiausiai atsieina lietuviams – vidutiniškai 3,6 Eur (estams 5 Eur, latviams 4,2 Eur).
„Akivaizdu, kad namuose gamintas maistas ne tik sveikesnis, tačiau ir kainuoja pigiau. Tyrimas parodė, kad gamindami maistą patys, lietuviai labiausiai vertina šviežius ir natūralius produktus, taip pat siekia, kad mityboje netrūktų daržovių“, – sako A.Rastauskaitė.
Vakarienei susirenka visa šeima
Tyrimas taip pat atskleidė, kad pagaminti vakarienę lietuviams vidutiniškai užtrunka 39 minutes (latviams – 46 min., estams – 48 min.). Paklausti apie lūkesčius maisto gamybos ir valgymo procesui, dauguma respondentų teigė, kad šis laikas yra skirtas šeimai ir bendravimui, tad vakarienės paruošimas neturėtų reikalauti didelių pastangų.
Reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą „Nielsen“ atliko 2015 m. vasarį. Apklausta po 1000 respondentų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.