Kaip namuose paruošti agurkais kvepiančias stintas?

Kad stinta, tai tokia žuvelė, kuri kvepia agurkais ir vasarį sutraukia į Palangą tūkstančius, žino daugelis. Bet kaip ją paruošti, jei nutarėte kilogramą kitą nusipirkti (ar, tarkim, gavote dovanų)? Žuvytė maža ir paprastutė, tad daug darbo nebus, tačiau šį tą žinoti verta.
Pikantiškos keptos stintos
Pikantiškos keptos stintos / Shutterstock nuotr.
Temos: 3 Žuvis Stinta Maistas

Priminsime, kad pajūryje kasmetinė šventė „Palangos stinta“ šiais metais vyks vasario 7-9 dienomis, šiai progai žvejai jau ruošiasi ir dalį sugaunamų stintų užšaldo. Laimė, ne visas, tad dalis jų pasiekia Klaipėdos ir kitų miestų parduotuves bei turgavietes.

  • Mažutes stintas galima kepti ir išdorotas, ir nedorotas, su visomis galvomis. Jei žuveles dorosite – išimsite vidurius, nupjausite galvą, tik ikrus sugrąžinsite atgal, – darbo teks nemažai, tačiau iškepta žuvis bus skanesnė, nors ir kiek sausesnė. Žuvelės, keptos su visomis galvomis, bus kiek riebesnės, tačiau vos kartesnės, nes to kartumo suteiks pati galva, žiaunos.
  • Paprasčiausias būdas, kaip paruošti stintas – kiek nusausintas apvolioti miltuose su trupučiu druskos ir kepti įkaitintame aliejuje vos kelias minutes, užteks kiekvienai pusei skirti po 1,5 min. Iškepusias dėkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius. Beje, galite bandyti prieš kepant šias žuvis apvolioti ir manų kruopose, iškepusios jos bus pasidengusios traškesne grūdėta plutele.
  • Keptas stintas galima valgyti ir šiltas, ir atvėsusias – kai kam vėsios jos dar skanesnės. Jei turite noro ir fantazijos, galite patiekti keptas stintas su a) naminiu majonezu; b) jogurto-krapų-smulkiai pjaustytų marinuotų agurkėlių padažu ar c) jogurtu, sumaišytu su trupučiu krienų.
  • Kitas būdas be kepimo, stintas marinuoti. Pirmiausia jas reikia išvirti, vėlgi pakaks vos kelių minučių. O tada galimi du marinavimo būdai. Pirmasis: užpylus žuveles kokybišku aliejumi kokiame plačiakakliame stiklainyje palaikyti savaitę. Antrasis: paruošti marinatą iš vandens, acto, pipirų, krapų stiebų, svogūnų ir cukraus, atvėsinti ir užpylus marinatu žuveles palaikyti 4-5 dienas. Tikri žuvies mėgėjai, be abejo, turi savų marinatų receptų, su šeimos skoniui atitaikytomis ingredientų proporcijomis.

Stintas palankiai vertina ir dietologai. Jose daug mineralų ir mikroelementų (geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo ir kt.). 100 g stintų yra 15,5 g baltymų, 4,5 g riebalų, 0 g angliavandenių ir tik 102 kcal.

JŪSŲ DĖMESIUI – DAR KELI STINTŲ RECEPTAI:

Stintos tešloje
Receptas: Stintos tešloje
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 33
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Miltai: 1.00 st.
Krapai: 50.00 g
Stintos: 14.00 vnt. (didelės)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Stintas nuplaukite, išvalykite vidurius ir į kiekvieną įdėkite po šakelę šviežių krapų (jeigu neturite, galite keisti bet kokiomis mėgstamomis žolelėmis). Pasūdykite, pabarstykite maltais juodaisiais pipirais.

2. Išplakite kiaušinį. Apvoliokite stintą kiaušinio plakinyje, paskui miltuose. Pakartokite.

3. Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies, kol stintos įgaus aukso spalvą. Skanaukite su daržovėmis, ryžiais, bulvėmis.

Plačiau skaitykite: Stintos „ant bangos“. Ruoškime ir ragaukime!

Suskleisti
Marinuotos stintos
Receptas: Marinuotos stintos
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 37
Receptas
Ingredientai
Stintos: 1.00 kg
Morkos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Miltai: 200.00 g
Druska: 1.00 valg. š. (pagal skonį žuviai pasūdyti ir 1 valg. š. marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti, pagal skonį)
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Cukrus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 5.00 valg. š. (marinatui)
Pipirai: 5.00 vnt. (grūdeliai - marinatui)
Laurų lapai: 3.00 vnt. (marinatui)
Gvazdikėliai: 3.00 vnt. (marinatui)
Kaip gaminti

1. Žuvis nuplaukite, išvalykite, šiek tiek pasūdykite, apibarstykite pipirais, apvoliokite miltuose ir apkepkite iš abiejų pusių keptuvėje įkaitintame aliejuje.

2. Į išplikytus stiklainius sudėkite žiedeliais pjaustytus svogūnus ir morkas bei apkeptas stintas.

3. Vandenį užvirinkite, suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą. Pakaitinkite ir karštą marinatą supilkite į stiklainius su daržovėmis ir apkeptomis stintomis.

Po paros jau galite skanauti. Gero apetito!

Plačiau skaitykite: Stintos „ant bangos“. Ruoškime ir ragaukime!

Suskleisti
Stintos su grietinėlės padažu
Receptas: Stintos su grietinėle
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Stintos: 10.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį žuviai pasūdyti ir 1 arbat. š. padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti, pagal skonį)
Grietinėlė: 3.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Petražolės: 10.00 g (padažui)
Svogūnai: 30.00 g (padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Stintas nuplaukite, išvalykite, pagardinkite pipirais, druska, apkepkite keptuvėje.

2. Česnaką, petražoles ir svogūną susmulkinkite ir apkepkite svieste. Miltus sumaišykite su nedideliu kiekiu šalto vandens ir supilkite į keptuvę. Pakaitinkite.

3. Kai padažas sutirštės, supilkite grietinėlę, šiek tiek pasūdykite, pamaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Apšlakstykite citrinos sultimis.

4. Valgykite stintas su grietinėlės padažu ir apkeptomis bulvytėmis.

Plačiau skaitykite: Stintos „ant bangos“. Ruoškime ir ragaukime!

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos