Pasak prekybininkų, agurkų pardavimai piką pasiekia birželio ir liepos mėnesiais. Šiemet Lietuvą užklupę rekordiniai karščiai paskatino dar didesnę jų paklausą – agurkų nuperkama daugiau nei pernai tuo pačiu metu.
Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, agurkai – puikus užkandis norinti atsigaivinti karštą vasaros dieną.
„Dažniausiai karštą dieną jie valgomi vieni, taip pat tradiciškai juos galima gardinti medumi, valgyti su grietine arba dėti į šaltibarščius“, – teigia J.Sabaitienė.
Pasak jos, agurkus mėgsta ne tik lietuviai. Jie taip mėgstami, kad net turi savo dieną ir net ne vieną. Agurkai – itin dažnas ingredientas įvairiausių šalių virtuvėse. Pavyzdžiui, Azijoje ši daržovė dedama į įvairias salotas, taip pat ir lengvai marinuojama. Graikai agurkus naudoja tradicinėse graikiškose salotose bei tadziki padaže.
Artimųjų Rytų gyventojai šviežių agurkų lazdeles derina su tradicine savo humuso užtepėle. Slavų šalyse agurkai patiekiami su grietine arba yra rauginami.
Agurkai taip naudojami ir įvairiausių gėrimų: glotnučių, limonadų ar kokteilių gamyboje, be to, keliais agurko griežinėliais galima pagardinti ir vandenį – taip jis įgaus gaivaus ir šviežio skonio.
J.Sabatienė siūlo agurkų nepamiršti įtraukti ir į kasdienę savo mitybą ir dalijasi 3 puikiais receptais.
Agurkų, arbūzų ir fetos salotos
Ingredientai:
- 4 puodeliai kubeliais supjaustyto arbūzo;
- 2 puodeliai griežinėliais supjaustytų agurkų;
- didelė sauja supjaustyto fetos sūrio;
- 1 valg. šaukšt. kapotų mėtų;
- 1 valg. šaukšt. smulkinto baziliko;
- žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- šlakelis alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
Į didelį dubenį sudėkite arbūzą, agurką, fetą, baziliką ir mėtas. Viską apliekite šviežiai spaustomis laimo sultimis, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų ir gerai išmaišykite.
Agurkų limonadas
Ingredientai:
- 500 g agurkų;
- 7 citrinos;
- 5 arbat. šaukšt. agavų sirupo;
- 400 ml gazuoto vandens.
Gaminimas
1. Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite.
2. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais.
Lengvai parauginti, vasariški agurkai
Ingredientai:
- šviežių agurkų;
- saujelė krapų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- kelios skiltelės česnako.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai reikėtų agurkus išilgai supjaustyti. Tuomet susmulkinti česnaką ir šviežius krapus. Galiausiai viską sudėti į maišelį, įdėti druskos ir gerai sukratyti.
2. Agurkus su visu maišelių dėti į šaldytuvą ir valgyti po kelių valandų.