Taigi pikantiški prieskoniai ne tik pagardina patiekalą ir padeda atsiskleisti jo skoniui, bet saikingai vartojami daro puikią įtaką mūsų savijautai. O jaustis sveikai, maloniai ir aktyviai norime kiekvienas, ar ne?
Greičiausiai žinote, kad aitrioji paprika – tai vienas iš labiausiai liežuvį deginančių prieskonių, tačiau ar susimąstėte, kad joje gausu askorbino rūgšties? Kitaip tariant, gerai mums žinomo vitamino C, kuris stiprina kraujagyslių sieneles, saugo imunitetą nuo virusų, padeda išlaikyti jaunystę bei skaisčią ir spindinčią veido odą. Pridėkime dar vitaminą A, beta karoteną ir gausime puikų medžiagų kompleksą, už kurias mūsų organizmas bus labai dėkingas.
Iš Indijos, Meksikos, Japonijos, Afrikos atkeliavusi aitrioji paprika spėjo užburti visą pasaulį; ja dažniausiai gardinami tokie patiekalai, kaip troškiniai, sriubos, salotos, užtepėlės, desertai, padažai ir t. t. Farmacinės kompanijos šių prieskonių ekstraktus įtraukia į tepalų nuo skausmo sudėtį, o grožio industrija naudoja anticeliulitiniams ar lieknėjimo stebuklams.
Kapsaicinas – tai paprikose esanti, medžiaga, nuo kurios kiekio priklauso jos aštrumas. Jis padeda gydyti nervines ligas, nerimą, taip pat puikiai tinka ir nuo skausmo, pavyzdžiui, kurį sukelia artritas. Kapsaicinas naudingas virškinimo sistemai, kadangi greitina medžiagų apykaitą, gelbsti ir nuo vidurių užkietėjimo.
Su saiku vartojama aitrioji paprika pagerina apetitą, teigiamai veikia kepenų darbą, netgi stimuliuoja smegenų veiklą. O štai jeigu kamuoja peršalimo ligos, varvanti nosis ar nemiga – žiupsnelis šio gėrio tikrai nepakenks! Teigiamai aitrioji paprika veikia ir bronchinę astmą, aterosklerozę, epilepsiją, hepatitą, užkerta kelią onkologiniams susirgimams.
Reguliariai skanaudami aitriosios paprikos, pajusite, kad staiga pagerėjo nuotaika – dėl to kalti enodorfinai, kurių gamybą ir suaktyvina šis stebuklingas prieskonis. Be to, lengviau susidorosite su stresinėmis situacijomis, pagerės kraujotaka, normalizuosis kraujospūdis, sustiprės imunitetas.
Aitrioji paprika pasižymi ir antimikrobiniu poveikiu, saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, vadinasi, atlieka antioksidanto vaidmenį.
Kadangi aitriojoje paprikoje yra tokių mineralų, kaip kalio, kalcio, magnio ir geležies, verta paminėti, kad ji puikiai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą bei mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Būtina žinoti ir tai, kad dėl deginančių savo savybių aitrioji paprika daugelyje kultūrų vertinama kaip puikus afrodiziakas, taigi būtinai išmėginkite. Šio prieskonio neturėtų vengti ir jūsų išrinktasis. Kodėl? Pasirodo, kad paprikos didina potenciją.
P. S. Būkite atsakingi ir nepersistenkite mėgaudamiesi aitriosios paprikos skoniu, kadangi ir paties saiko turi būti su saiku. Jeigu skundžiatės rimtomis skrandžio ligomis, verčiau rinkitės švelnesnius prieskonius. Taip pat saugokitės, kad aitriosios paprikos nepatektų į akis, ant atviros žaizdos.