Nors Lietuvos svečiams prisistatome kaip tamsios duonos mėgėjų šalis, šiuolaikinis gyvenimo ritmas, sveikos mitybos tendencijos ir čia daro savas korekcijas.
Kaip sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, ilgalaikės duonos gaminių pardavimų tendencijos rodo, kad žmonių poreikiai ir skoniai keičiasi. Pasak jos, pavyzdžiui, per pastaruosius 5 metus sumuštinių duonos paklausa „Maximos“ parduotuvėse ūgtelėjo maždaug ketvirtadaliu (25 proc.). Juodos duonos, duonos su priedais ir šviesios duonos su priedais pardavimai išliko stabilūs, o šviesios duonos ir batonų pardavimai sumažėjo atitinkamai 22 ir 26 procentais. „Tiesa, vertinant absoliučiais skaičiais, daugiausia žmonės vis dar nuperka tradicinių batonų ir juodos duonos. Jų pardavimai nuosekliai auga“, – sako ji.
Stengiamės, kad kiekvienas rastų duonos su mėgstamais priedais, sekame maisto pasaulio tendencijas ir naujienas.
Duonos ir jos gaminių pasiūla parduotuvėse išties stebėtina, mėgstamiausią gaminį ras kiekvienas pirkėjas, prie to prisideda ir pats prekybos tinklas. „Šiemet išplėtėme mūsų kepyklose kepamos „Meistro kokybės“ ženklo duonos asortimentą, šiuo metu turime net 158 skirtingus pasirinkimus. Džiaugiamės, kad klientai vertina naujus kepinius. Mūsų parduotuvėse pirkėjai atranda grikių duoną, įvairias duonas iš speltų miltų, duoną su kukurūzų dribsniais, daigintais rugiais, saulėgrąžomis, kanapių sėklomis, linų sėmenimis. Stengiamės, kad kiekvienas rastų duonos su mėgstamais priedais, sekame maisto pasaulio tendencijas ir naujienas. Pastebime, kad klientai dažniau renkasi ir įvairias duonos lazdeles. Šiais metais nesūrių lazdelių pardavimai augo 17 proc., o dažniausias pasirinkimas buvo duonos lazdelės su sezamo sėklomis, taip pat šiemet sparčiai augo saldžių lazdelių ir svogūnų skonio duonos lazdelių pardavimai“, – pasakoja V.Drulienė.
Ir projekto #Palyginome herojė Gabrielė prieš įkurtuvių naujuose namuose vakarėlį į savo prekių krepšelį dėjo sumuštinių duonos, taip pat ir populiariųjų duonos lazdelių. Kita vertus, mergina pasakoja, jog tai nėra kasdieniai jos pasirinkimai, labiau proginiai, mat šiuo metu jos mėgstamiausia – juoda bemielė viso grūdo duona. Pasikalbėjome su Gabriele, kokie dar mėgstami produktai visada yra jos virtuvėje bei kaip jauna inžinierė organizuoja savo apsipirkimų rutiną.
– Gabriele, kiek dėmesio skiri maisto gaminimui?
– Esu aktyvi ir užsiėmusi, tad man patinka greitai pagaminami patiekalai, tiesą sakant, ilgai sukiotis virtuvėje neturiu nei laiko, nei noro. Tačiau tai nereiškia, kad valgau bet ką – man patinka jau išmėginti, pavykstantys ir patinkantys patiekalai. Žinoma, kartais išbandau ir ką nors naujo, tačiau ir tada gaminsiu iš man pažįstamų ir patinkančių produktų. Paisau ir patiekimo estetikos – man svarbu, kad maistas atrodytų gražiai, nesvarbu, kas jį ruošė, ar aš pati, ar esu vaišinama.
– Kiek dažnai keliauji apsipirkti, ar esi planuojanti pirkėja?
Labai nemėgstu, kai maistas namuose užsibūna, todėl ir perku tiek, kad suvartočiau per porą dienų.
– Gyvenu ir dirbu miesto centre, neturiu automobilio, todėl dažniausiai apsiperku pakeliui iš darbo, taip patogiau. Nesu ta pirkėja, kuri pirktų savaitei į priekį, apsiperku daugiausia porai dienų į priekį, tad galima sakyti, jog į parduotuvę užsuku dažnai. Labai nemėgstu, kai maistas namuose užsibūna, todėl ir perku tiek, kad suvartočiau per porą dienų. Tačiau nors ir neperku labai planingai, manau, darau tą praktiškai, pasvarstau, ko reikia, o ko nereikia, mėgstu pastudijuoti produktų sudėtį. Stengiuosi mažinti ar atsisakyti miltinių patiekalų, vartoti mažiau cukraus, nors šiaip esu saldumynų mėgėja, bet valdausi (šypsosi).
– Esi jauna, aktyvi moteris, kiek tave domina nauji produktai, juk jų parduotuvių lentynose pasirodo kas savaitę?
– Karštligiškai naujų produktų neieškau, kaip jau minėjau, esu praktiška ir racionali pirkėja. Pirmiausiai man svarbus produkto skonis, jei tinka jis, dar – sudėtis ir kaina, tuomet ir pirksiu. Tačiau, žinoma, kartais gundausi ir naujienomis.
– Ar atkreipi dėmesį į įvairias akcijas, nuolaidas?
– Taip, žinoma, akcijos svarbu. Aš nemėgstu išlaidauti, todėl jei žinau, kad mano mėgstamam produktui bus nuolaida, galiu ir specialiai dėl to, – žinoma, paplanavusi ir kitus pirkinius, – užsukti į parduotuvę. Aš manau, jog naudotis akcijomis yra tiesiog racionalu. Aišku, su sąlyga, jei perki tai, ko reikia.
– Į tavo prekių krepšelį keliavo ir arbūzas, ir citrina. Ar gausiai ir dažnai perki vaisius, kokie tavo mėgstamiausi?
– Pirmiausia iškart pagalvoju apie citriną, jų mano virtuvėje galėtų būti visada, labai mėgstu įsispausti į arbatą, kartais net visą (juokiasi). Labai mėgstu ir granatus, kai tik jų yra, būtinai nusiperku. Žiemos, matyt, kaip ir daugelis, nebeįsivaizduoju be mandarinų. Dabar pats persimonų laikas, perku ir juos, tik ieškau tokių, kurie jau parduotuvėje parduodami sunokę, vaisių nokinimu namuose nesu linkusi užsiimti.
– Minėjai, jog tavo virtuvėje visada galėtų būti citrinų, kokius dar „budinčius produktus“ išvardintum?
– Taip, citrinos – be abejonės, jos praverčia ir patiekalams, ir vandeniui paskaninti. Visada reikia turėti ir kiaušinių, nes iš jų tiek daug visko galima paruošti! Būtinai turi būti duonos, pastaruoju metu esu atradusi ir mielai renkuosi bemielę, viso grūdo. Mėgstu įvairias salotas, tad virtuvėje turi būti ir daržovių. Na ir privalo būti kas nors saldaus ar ne? (juokiasi). Paprastai renkuosi, kad tai būtų saldėsis be pridėtinio cukraus, tad dairausi į įvairius batonėlius, o jei dar jiems taikoma kokia akcija, būtinai griebiu!