Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Alchemijos pamokos: 10 būdų, kaip skaniai paruošti kavą

„Velnias slypi detalėse“ – mėgsta sakyti preciziškumu pasižymintys vokiečiai. Ir iš tiesų mažos detalės gali labai daug. Paprastas pavyzdys – mūsų rytinė kava, kuri tinkamai paruošta gali maloniai nuteikti visai dienai arba pora sekundžių perkaitinta išbėgti ant viryklės ir prarasti visą skonį.
Pupelės paskrudintos šviesiau, būtent tokio skrudinimo pupeles mėgsta japonai
Pupelės paskrudintos šviesiau, būtent tokio skrudinimo pupeles mėgsta japonai / G.Vilčinsko nuotr.

Gal todėl baristos – profesionalūs kavos ruošėjai dar vadinami alchemikais. Mat savo rankose žongliruodami įvairiais šaukšteliais, filtrais ir indeliais jie sukuria tikrus stebuklus. Sakoma, kad net ruošdamas kavą pagal tas pačias proporcijas, kiekvienas barista ją pagamina vis kitokio skonio, nes tai priklauso ir nuo jo nuotaikos!

Prieš atsistodamas prie baro, būsimas barista turi įgyti daug teorinių ir praktinių įgūdžių. Tai ne tik kavos ir vandens proporcijos bei pylimo būdas, kavos malimas ir vandens temperatūra, bet ir vandens filtrų, kavos malūnų ir aparatų priežiūra, reguliarus valymas ir mokėjimas juos reguliuoti.

Barista turi mokėti tobulai pagaminti pagrindinį gėrimą – espresso, nes nuo jo priklauso visų kitų gėrimų skonis. Antras neatsiejamas elementas nuo kavos gėrimų – tai pienas. Išmokti gerai išplakti pieną yra tikras mokslas ir tikrai ne visiems tai pavyksta idealiai.

G.Vilčinsko nuotr./Kol kava vėsta , ji stiprėja ir keičiasi jos skonis
G.Vilčinsko nuotr./Kol kava vėsta , ji stiprėja ir keičiasi jos skonis

„Skirtingi kavos ruošimo būdai mums tik patvirtina, kiek kava savyje slepia daug paslapčių. Kiekvienas kavos ruošimo būdas tarsi kalbina kavą vis skirtinga meilės kalba. O ji atsako vis kitokia skonių ir kvapų kalba. Didžiausias atradimas būna tada, kad geriate tos pačios rūšies kavą, paruoštą skirtingu būdu, o jos skonis ir kvapas skiriasi“, – pasakoja kavą skrudinančios Lietuvoje bendrovės „Kavos bankas“ vadovas Gražvydas Vilčinskas, kviesdamas paragauti net 10 būdų su kituose pasaulio kraštuose paplitusiais aparatais ruošiamos kavos.

123RF.com nuotr./Ibrik
123RF.com nuotr./Ibrik

Ibrik – stipri smulkiai malta kava. Šis ruošimo būdas paplito Artimuosiuose Rytuose apie XV a. Turkiškai kavai patiekti reikalingas indelis „Ibrik“, pagamintas iš žalvario arba dengtas variu. Indelis pagamintas su ilga rankena, kad būtų patogu ruošti kavą virš karšto smėlio ar anglių. Tokius indelius iki šiol gamina meistrai nuo Bosnijos iki Egipto. Šiuo būdu ruošiama kava turi būti smulkiai malta. Ruošimo ritualas ypatingas tuo, kad kantriai laukiama, kol kavos puta pakils 2–3 kartus ir tik tada ji patiekiama.

G.Vilčinsko nuotr./Syphon ruošimo būdas
G.Vilčinsko nuotr./Syphon ruošimo būdas

Syphon – stipri, švari kava su ypač ryškiu skoniu. Šio įrenginio pradininkas – Loeffo, kuris sukūrė vakuumį prietaisą ir jį užpatentavo Berlyne 1838 metais. Neilgai trukus prietaisas išpopuliarėjo, jį lydėjo įvairiausi patobulinimai prie kurių bene labiausiai prisidėjo škotų išradėjas Džeimsas Napieras ir prancūzaitė Madame Vassieux. Šiuo būdu paruošta kava pasižymi grynumu.

Aeropress – stipri lyg espresso kava. Stanfordo universiteto dėstytojas, elektros inžinierius, fizikas, išradėjas ir kavos mylėtojas Alanas Adleris 2004 metais kūrė ir tobulino aeropresą savo kukliame garaže San Francisko priemiestyje, Kalifornijos valstijoje, o 2005 metais jau pristatė plačiajai rinkai. Aeropresu kava paruošiama ne tik itin greitai ir paprastai t.y. per maždaug 30 sekundžių, tačiau oro pagalba išgaunamas švelnus, tolygus bei turtingas kavos skonis, stiprumu primenantis espresą.

123RF.com nuotr./Aeropress
123RF.com nuotr./Aeropress

Cold drip – saldoka šalta kava. Šis kavos ruošimo būdas išpopuliarėjo Japonijoje, kai jį pristatė olandų prekybininkai 1609 metais. Tai ritualinis kavos ruošimo būdas, kuris užtrunka nuo 4 iki 6 valandų. Šio ruošimo būdo esmė tokia: ledinis vanduo laša ant maltos kavos, viena sekunde vienas lasa, s tada pro ją siunkiasi ir išbėga į specialų indą.

Hario V60 – lengvas subalansuotas kavos skonis ir aromatas, gaunamas ruošiant kavą su japonišku keramikiniu filtriniu kavinuku, sukurtu pagal japonišką filosofiją – niekur ir niekada neskubėkit. „Hario V60“ išskirtinumas – jis turi vieną, o ne keletą skylučių dugne, priešingai nei dauguma filtrinių kavinukų. Todėl kava čia bėga kiek ilgiau ir lėčiau, atiduodama visus savo aliejus ir aromatus. Be to, ruošiant tokiu būdu, kava plikymo metu kvėpuoja.

Chemex – skaidri, švari, mažiau karti kava. CHEMEX kavos ruošimo sistema buvo sukurta chemiko, norint kiekvieną kartą paruošti tobulą puodelį kavos. Chemex metode svarbiausias dalykas yra tik pageidaujamų kavos dalelių frakcinis ekstragavimas, kurio metu kavos riebalai ir kartieji elementai lieka kavos tirščiuose, bet ne jūsų puodelyje.

123RF.com nuotr./Chemex
123RF.com nuotr./Chemex

Moka – stipri tiršta kava, ruošiama itališku „Moka“ kavinuku. 1933 m. italų inžinierius Alfonso Bialetti sukūrė „Moka“ kavinuką. Tai buvos sensacija kasdieniniame žmonių gyvenime – jie galėjo pasiruošti namuose kavą, kuri būtų panaši į tą, kuri patiekiama kavinėse.

„Moka“ kavinukas taip pat žinomas kaip „macchinetta“ („mažas aparatas“), jį rasite beveik kiekvieno italo namuose. Trijų dalių kavinuke kava ruošiama garų slegiamu vandeniu. Apatinė dalis yra skirta vandeniui, vidurinė dalis – maltai kavai, o viršutinėje dalyje gaunama kava.

G.Vilčinsko nuotr./Profesionalai ragauja kavą taip, kaip įpratę gerti dauguma lietuvių, plikytą puodelyje
G.Vilčinsko nuotr./Profesionalai ragauja kavą taip, kaip įpratę gerti dauguma lietuvių, plikytą puodelyje

Užpiltinė kava – labai populiarus kavos ruošimo būdas Lietuvoje. Beje, taip kavą ragauja profesionalūs degustuotojai. Geriant tokiu būdu paruoštą kavą jaučiamas pamažu besikeičiantis jos skonis dėl vėstančio vandens ir dėl ilgo kavos ir vandens santykio.

Fin – vietnamietiškas kavos ruošimo būdas su vietnamietiška kava. Ši kava dažniausiai daroma ant ledukų su saldžiu kondensuotu pienu, patiekiama šalta.

French press – jo atsiradimo istorija kildinama iš Prancūzijos, kai žmonės kavą, įdėję į sūrmaišį ir jį pritvirtinę prie pagaliuko, spausdavo į karšto vandens puodą. 1929 metais „French Press“ patentavo dizaineris iš Milano Attilio Calimani. Taip paruoštos kavos skonis labai primena užplikytą puoduke kavą, tik be tirščių.

G.Vilčinsko nuotr./Pirmoji „Green cafe“ kavinė Kaune ir pirmas Lietuvoje Brew baras su populiariausiais ruošimo būdais pasaulyje
G.Vilčinsko nuotr./Pirmoji „Green cafe“ kavinė Kaune ir pirmas Lietuvoje Brew baras su populiariausiais ruošimo būdais pasaulyje

„Klientai dažnai prašo papasakoti plačiau apie kavą. Jiems esame sukūrę kelis kavos mokymo variantus. Kažkam įdomus kavos kelias nuo daigelio, kaip jis auga ir atkeliavęs iki mūsų tampa skrudinta kava. Kitiems smalsu palyginti, kaip tos pačios rūšies kava gali skirtis skoniu priklausomai nuo to, kokiu būdu buvo ruošiama“, – sako G.Vilčinskas, patiems azartiškiausiems siūlydamas pažaisti žaidimą, kuriame ragaujant kavas reikia atspėti, kuri čia netinka.

Kavos bankas jau daug metų yra pagrindinis Lietuvos kavos ragavimo čempionato rėmėjas. Specialiai šiam renginiui skrudinama kava, vėliau parenkamos jos rūšys, kad būtų kuo sunkiau jas atskirti. Panašaus formato žaidimas organizuojamas ir „Green cafe“ kavinėse Kauno mieste.

KAVONĖS arba atspėk, kuriame puodelyje slepiasi „ne ta“ kava.

Kaip viskas vyksta?

  • Jums barista paruošia 3 kavos stoteles po 3 kavas.
  • 2 puodeliuose visose stotelėse yra ta pati kava, skiriasi tik viena iš jų.
  • Ragaujate su specialiu šaukštu ir turite atspėti, kuri kava „ne ta“.
  • Prie kavos puodelių yra surašyti numeriai. Paragaujate, parašote savo lapelyje skaičių ir einate prie kitos kavos stotelės.
  • Kai tik paliekate pirmą stotelę, startuoja jūsų draugas, po to – kitas ir t.t.
  • Kai visi draugai aplanko visas stoteles, barista kelia puodukus ir skelbia teisingus atsakymus.
  • Laimi tas, kuris atspėja visas kavas teisingai ir kurio laikas geriausias!
  • Tada sveikinate nugalėtoją ir jau ramiai geriate kavą. Barista jums papasakoja apie jūsų ragautą kavą, o „Green cafe“ nugalėtoją apdovanoja kavos prizu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas