Lėtina medžiagų apykaitą
Gydytoja dietologė Laura Romeraitė teigia, kad nesveiki užkandžiai – pirmas žingsnis link nutukimo. Nesveikuose užkandžiuose dažnai būna daug cukraus bei riebalų, o dėl šių priežasčių jie yra ne tik labai kaloringi, bet ir kenkia mūsų sveikatai: didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, virškinimo sistemos negalavimais, nutukimu.Lengvai pasisavinamas angliavandenis cukrus lemia gliukozės svyravimus kraujyje, dėl to lėtėja medžiagų apykaita. Jei cukrus pakeistas saldikliais, tokie užkandžiai dar ir didina apetitą.
Taip pat skaitykite: 5 dienų dieta: valgykite dažniau ir sverkite mažiau
Nesveikuose užkandžiuose būna daug sveikatai kenksmingų riebalų, dar vadinamų transriebalais, kurių organizmas „neatpažįsta“ ir nusėda ant kraujagyslių sienelių bei kitų organų. Taip pat juose dažnai būna daug sintetinių maisto priedų, kurie gali sukelti galvos skausmą, alergiją bei skrandžio ligas.
Džiovinti vaisiai – sotūs ir maistingi
Gydytoja dietologė L. Romeraitė rekomenduoja pirmenybę visuomet teikti šviežiems vaisiams, kuriuos lengva įsidėti į rankinę ar kuprinę, tačiau pasibaigus šiltajam metų sezonui, puiki išeitis ir džiovinti vaisiai. Tačiau būtina rinktis tokius džiovintus vaisius, kurie nebūtų apdoroti cheminiais komponentais.
Jie gera alternatyva, mėgstantiems saldumynus bei norintiems sotesnio užkandžio. Puikus pasirinkimas gali būti saujelė riešutų, grūdų batonėliai, netgi namuose ruoštas sumuštinis iš rupių miltų duonos su sūriu ar virta mėsa ir daržovėmis.
Taip pat skaitykite: Sužinokite, kodėl kartais norisi mėsos arba saldumynų
Džiovinti vaisiai ir riešutai gali būti geras pasirinkimas kelionėje ar darbe, kai nėra laiko ir vietos užkąsti. Tiek vieni, tiek kiti turi daug skaidulų, būtinų dirbančiam ar augančiam organizmui bei suteikiančių sotumo jausmą, reguliuojančių žarnyno veiklą, mažinančių cholesterolio kiekį organizme. Riešutuose daug baltymų, kurie taip pat suteikia sotumą, bei būtinųjų riebiųjų rūgščių ir vitaminų.
Norintiems sulieknėti, Laura Romeraitė pataria vieno užkandžio metu suvalgyti ne daugiau nei 50 g riešutų ar džiovintų vaisių ir tokį užkandį rinktis pirmoje dienos pusėje.
Visų riešutų kaloringumas panašus, džiovintus vaisius reikėtų rinktis nesaldintus. Nekaloringiausi – džiovinti obuoliai, abrikosai, slyvos, įvairios uogos.