- Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis.
- Majonezą sumaišykite su garstyčiomis. Aptepkite abi batono puses.
- Ant apatinės batono dalies išdėliokite griežinėliais pjaustytą mocarelą.
- Ant mocarelos išdėliokite kumpio riekeles.
- Ant kumpio paskleiskite saujelę šviežių gražgarsčių, o ant jų išdėliokite griežinėliais pjaustytą pomidorą.
- Pabarstykite pomidorą žiupsneliu druskos ir maltais juodaisiais pipirais.
- Užvožkite antrąją batono dalį ir šiek tiek paspauskite delnais. Skanaus!
- IŠKEPKITE OMLETĄ. Kiaušinius, pieną ir miltus šluotele išplakite iki vientisos masės.
- Svogūną susmulkinkite, česnaką sukapokite labai mažais gabalėliais, o špinatus nuplaukite ir sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūną ir pakepinkite, kol gabalėliai taps skaidrūs. Suberkite česnaką ir pamaišydami kaitinkite dar minutę. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Švarioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Supilkite kiaušinių plakinį, ant jo tolygiai paskleiskite kepintas daržoves ir špinatus. Apibarstykite druska ir pipirais. Kai matysite, kad kiaušiniai ima tvirtėti, atsargiai mentele apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės, kol taip pat gražiai apskrus. Iškepusį omletą supjaustykite gabalėliais.
- PARUOŠKITE SUMUŠTINĮ. Duonos riekeles paskrudinkite skrudintuve ar orkaitėje. Atvėsinkite ir aptepkite tepamu sūreliu. Ant vienos iš riekelių paskleiskite rukolos salotas, ant šių dėkite supjaustyto omleto gabalėlius. Ant omleto išdėliokote pomidorų griežinėlius ir užvožkite antra skrudinta duonos riekele. Lengvai paspauskite delnais.
- Patiekite sumuštinį iš karto arba suvyniokite į kepimo popierių ir įsidėkite į darbo pietų dėžutę. Skanaus!
1. Morką nuskuskite, supjaustykite plonomis juostelėmis. Agurką nuplaukite ir supjaustykite šiaudeliais.
2. Ožkų sūrį išsukite su jogurtu ir aptepkite trapučius. Papuoškite morkos juostelėmis ir agurko šiaudeliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Vaflius gausiai aptepkite lydytu sūreliu, ant viršaus uždėkite po keletą juostelių sūdytos lašišos.
2. Papuoškite 2–3 marinuotais kapariais, pašlakstykite citrinų sultimis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Rikotą sudėkite į dubenį, įspauskite česnako, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.
2. Pomidorus supjaustykite storais griežinėliais, pabarstykite druska.
3. Sūriu aptepkite trapučius, ant viršaus uždėkite po griežinėlį pomidoro.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Varškės sūrelį išsukite su krienais, smulkiai sukapotomis petražolėmis. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Paruošta mase storu sluoksniu aptepkite iš duonos išpjautus skritulius.
2. Ant viršaus uždėkite po griežinėlį kumpio, pipirais pabarstytą pomidoro puselę, baziliko lapelį.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Duoną supjaustykite storomis riekėmis, aptepkite sviestu.
2. Ant viršaus uždėkite po suvyniotą ploną griežinėlį karštai rūkyto kumpio ir ridikėlių daigų.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Varškės kremą padalykite į du dubenėlius. Į vieną įberkite kapotų petražolių ir gerai išmaišykite.
2. Į kitą dubenėlį su varškės kremu suberkite susmulkintą papriką, įdėkite pomidorų padažo ir gerai išmaišykite.
3. Duonos riekes 5 minutes skrudinkite orkaitėje, atvėsinkite. Pusę kiekio aptepkite vienos rūšies varškės mase, likusią dalį – kitos.
4. Sausainių formele riekėse su vienos spalvos aptepu išspauskite po žvaigždutę ir įsprauskite į riekes su kitos spalvos aptepu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Duoną supjaustykite riekelėmis, pabarstykite parmezanu ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių (kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus).
2. Pomidorus supjaustykite į dvi ar keturias dalis, sumaišykite su salotomis, apšlakstykite citrinų sultimis, aliejumi, pagardinkite pipirais ir druska.
3. Iškeptas duoneles aptepkite „Pesto“ padažu ir uždėkite po šaukštą pomidorų salotų.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Duoną užtepkite sviestu, uždėkite gabalėlį lašišos. Ant baziliko lapelio uždėkite vandenyje virtą kiaušinio trynį. (Norint jį išvirti, reikia kiaušinio trynį atsargiai atskirti nuo baltymo, įmesti į verdantį vandenį ir virti iki norimo kietumo.)
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Duonos riekeles aptepkite sviestu, uždėkite sūrio, pomidoro griežinėlį, apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais, papuoškite svogūnų žiedais.
2. Kepkite sumuštinius iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol išsilydys sūris.
1. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įpilkite šlakelį aliejaus, sudėkite viščiukų krūtinėles, apibarstykite druska, pipirais, raudonėliais ir apkepkite iš abiejų pusių, kol mėsa gražiai apskrus. Padėkite krūtinėles ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Kai mėsa atvės, supjaustykite plonomis riekelėmis.
2. Nuplaukite špinatus, pomidorus supjaustykite griežinėliais.
3. Duonos riekelę patepkite sviestu, dėkite pomidorų, špinatų, vištienos, užtrupinkite fetos sūrio, uždėkite sviestu apteptą duonos riekelę, paspauskite sumuštinį, kad suliptų. Trumpai apkepkite suvožtinius sumuštinių keptuvėje.
1. Pirmiausia paruoškite citrininį sviestą: kambario temperatūros minkštą sviestą išsukite su nutarkuotomis citrinų žievelėmis ir citrinos sultimis.
2. Po vieną duonos riekelės pusę apskrudinkite sausoje keptuvėje ir, kai šiek tiek pravės, aptepkite paruoštu sviestu.
3. Spanguoles nuplaukite po karštu vandeniu, užpilkite apelsinų sultimis ir palikite, kad išbrinktų.
4. Varškės sūrį sutrupinkite šakute, sumaišykite su grietine ir gerai nuvarvintomis mirkytomis spanguolėmis (kelias palikite papuošti).
5. Ant dviejų duonos riekelių tepkite po kelis šaukštus varškės su spanguolėmis, tada klokite po kumpio griežinėlį ir užvožkite kita duonos riekele taip, kad skrudinta pusė būtų viduje.
6. Paruošus sumuštinius perpjaukite trikampėliais ir iškepkite skrudintuvėje arba orkaitėje. Tiekite su gražgarsčių lapeliais ir likusiomis spanguolėmis.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
1. Šlaunelių mėsą paskleiskite ugniai atspariame inde ir gerokai paspauskite. Paviršių aptepkite garstyčių ir medaus mišiniu (porą šaukštų palikite sumuštiniams papuošti). 180°C karštumo orkaitėje kepkite 12–15 min. (įpjovus iš mėsos turi tekėti skaidrus skystis, be kraujo priemaišų).
2. Mangą nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką, o minkštimą supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūnėlius smulkiai supjaustykite.
3. Bandeles perpjaukite išilgai pusiau ir truputį paskrudinkite. Viršutines bandelių puses aptepkite likusiomis garstyčiomis. Ant apatinių puselių uždėkite po salotos lapą, kelis mangų griežinėlius, užberkite svogūnėlių. Uždėkite po karštą šlaunelę, užvožkite viršutinę bandelės pusę ir iš karto patiekite.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.
2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.
3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.
Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
1. Vidines duonos riekelių puseles paskrudinkite sausoje keptuvėje ir gerai atvėsinkite.
2. Sūrius sutarkuokite stambia trintuve.
3. Kumpį supjaustykite griežinėliais.
4. Svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
5. Ant atvėsintų duonos riekelių tepkite pomidorų padažo, išdėliokite svogūnų griežinėlius, po lygiai pakleiskite tarkuotų sūrių.
6. Ant viršaus dėkite kumpio griežinėlių.
7. Paruoštus sumuštinius išdėliokite riebalais pateptoje kepimo skardoje ir apie 10–12 min. (iki sūris išsilydys) kepkite karštoje orkaitėje.
8. Tiekite apibarsčiusi kapotais žalumynais.
Kulinaro patarimas: tokius sumuštinius galite gardinti smulkintomis alyvuogėmis, saulėje džiovintais pomidorais.
- Baltos duonos riekeles, kurios bus išorinės sumuštinio pusės, plonai aptepkite sviestu.
- Duonos riekelių vidines puses aptepkite majonezu, sumaišytu su garstyčiomis ir rozmarinu.
- Dvi duonos riekeles atidėkite į šalį, o ant kitų dviejų susluoksniuokite likusius produktus: ant majonezu apteptų riekelių dėkite sūrio riekeles taip, kad sūris padengtų visą riekelės paviršių.
- Ant sūrio dėkite griežinėlį kalakutienos kumpio. Svogūną susmulkinkite mažais kubeliais, kiaulienos šoninę – taip pat. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, suberkite cukrų ir sudėkite kiaulienos šoninės gabalėlius.
- Kepinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kartais pamaišydami, kol svogūnai taps visiškai minkšti ir auksinės spalvos. Paruoštus svogūnus plonai paskleiskte ant kalakutienos kumpio.
- Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Paskleiskite jas ant svogūnų. Mocarelos sūrį suplėšykite (arba supjaustykite riekelėmis) ir apibarstykite pomidorus.
- Ant mocarelos dėkite riekelę fermentinio sūrio. Ant viršaus uždėkite likusias duonos riekeles (sviestu aptepta pusė turi būti išorėje) ir lengvai paspauskite.
- Iškepkite sumuštinius orkaitėje, įkaitintoje keptuvėje arba elektrinėje specialioje sumuštinių keptuvėje.
- Kepkite, kol sūris išsilydys, o sumuštinių išorė gražiai apskrus. Sumuštiniams iškepus, šiek tiek juos praskleiskite ir pagardinkite saujele šviežių gražgarsčių.
- Perpjaukite per pusę ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
- Paruoškite karamelizuotus svogūnus. Svogūną ir mėlynąjį svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, porą supjaustykite griežinėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūnus, porus ir du šaukštus cukraus.
- Kartais pamaišydami kepkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių, kol svogūnai visiškai suminkštės, taps karamelizuoti.
- Iškeptus svogūnus atidėkite į šalį.
- Paruoškite vištieną. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, sojos padažą, medų, pomidorų padažą, druską ir pipirus.
- Vištienos krūtinėlės puseles šiek tiek pamuškite. Dėkite į indelį su padažu, uždarykite ir palikite šaldytuve marinuotis apie valandą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Vištos krūtinėlės puseles išdėliokite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol vištiena bus minkšta, iškepusi ir gražiai apskrudusi.
- Vištieną išimkite iš orkaitės ir supjaustykite pailgais gabalėliais.
- Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, pomidorų pastą, medų ir garstyčias iki vientisos masės.
- Paruoškite sumuštinius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Pailgas sumuštinių bandeles įpjaukite išilgai ir trumpai paskrudinkite orkaitėje, kol taps šiltos.
- Bandelių vidinę pusę ištepkite paruoštu padažu. Išdėliokite keptos vištienos gabalėlius ir paskleiskite karamelizuotus svogūnus.
- Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Apibarstykite žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir žiupsniu džiovintų itališkų žolelių.
- Išdėliokite paruoštas bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
- Sumuštinius patiekite iš karto, dar šiltus. Skanaus!
- Burokėlį sutarkuokite, apšlakstykite citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Duonos riekes perpjaukite perpus, kad taptų trikampio formos.
- Ant duonos trikampėlio tepkite šauktą varškės sūrelio, uždėkite tarkuotų burokėlių, avokado gabalėlių, kelias gražgarstes ir saulėgrąžų daigus. Ant viršaus dėkite kitą duonos trikampėlį ir šiek tiek paspauskite, kad sumuštinis taptų tvirtesnis.
- Puikus pasirinkimas vakarienei ar dietiniams pietums. Jei norite, kad sumuštinis būtų dar sveikesnis, rinkitės viso grūdo bemielę duoną.
- Nuplaukite ir nusausinkite špinatus. Į keptuvę įdėkite šaukštelį sviesto, jam išsilydžius sudėkite špinatus, įberkite druskos ir pipirų. Pakepinkite porą minučių, kol špinatai sukris ir suminkštės. Atidėkite juos į šalį.
- Kiaušinius sudėkite į dubenėlį, šiek tiek išplakite su žiupsneliu druskos ir pipirų.
- Įkaitinkite sausą keptuvę. Perpjaukite išilgai prancūziškus ragelius ir šiek tiek apskrudinkite/pašildykite.
- Į įkaitintą keptuvę įdėkite šaukštelį sviesto, jam išsilydžius, supilkite kiaušinio plakinį ir iš lėto mentele stumdykite/maišykite kiaušinį, kol jis iškeps ir sušoks į atskirus gabalėlius.
- Ant skrudinto ragelio dėkite pasirinktą mėsą, kepintus špinatus ir keptą kiaušinį. Ant viršaus uždėkite kitą ragelio pusę.
Fantazija, ką įdėti į vidų – gali būti begalinė. Ypač jei turite įvairiausių priedų ar savaitės likučių šaldytuve.