Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pastebi, jog varškėčiai tautiečių itin mėgstami ne tik dėl savo klasikinio skonio, bet ir maistinės vertės.
„Pagrindinis varškėčių ingredientas varškė yra naudingas žmogaus organizmui dėl joje esančių baltymų, riebalų, vitaminų bei mineralų. Varškėje ypač gausu kalcio bei fosforo – pastarosios medžiagos ypač svarbios vystantis bei išliekant tvirtiems kaulams. Kartu tai yra puiki baltymų alternatyva tiems, kurie nemėgsta mėsos ir atsisako ją valgyti“, – teigia B.Baratinskaitė.
Gaminant varškėčius vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę.
Maisto gamybos ekspertė pataria, kad gaminant varškėčius vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę. „Dažnu atveju varškė tinkama vartoti tiems, kurie netoleruoja laktozės. Tai visapusiškai naudingas ir sveikas pieno produktas. Belieka išsirinkti, kokiais varškėčiais norėsite pasimėgauti šiandien“, – sako specialistė ir dalijasi 3 varškėčių receptais, kurie nudžiugins ir mažus, ir didelius.
Klasikiniai virti varškėčiai
Ingredientai:
- 350 g varškės;
- 1 kiaušinis;
- 8 valg. šaukšt. miltų;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus (arba pagal skonį);
- 1 žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai dubenyje pertriname varškę, tuomet įmušame kiaušinį, įberiame cukraus, druskos ir viską išmaišome. Vėliau beriame miltus, vėl viską gerai išmaišome ir paminkome. Tešlos masė turėtų nelipti prie rankų, o jeigu limpa – įdėkite dar truputį miltų. Tiesa, miltų negalima padauginti, nes kitaip varškėčiai bus kieti.
2. Iš tešlos formuojame mažus rutulėlius, juos šiek tiek suplojame ir sudedame į verdantį vandenį. Verdame apie 7 minutes, kol rutuliukai iškyla į paviršių.
3. Patiekiame su grietine ir druska, kas mėgsta sūriai, o kas saldžiai – su grietine ir uogiene.
Burnoje tirpstantys varškėčiai su obuoliais
Ingredientai:
- 800 g varškės;
- 2 stiklinės miltų;
- 4 obuoliai (nedideli);
- 2 kiaušiniai;
- 6 valg. šaukšt. cukraus;
- 4 valg. šaukšt. kefyro;
- 1 arbat. šaukšt. sodos.
Gaminimas:
1. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir juos sutarkuojame.
2. Į dubenį sudedame varškę, tarkuotus obuolius, miltus, cukrų, kefyre nugesintą sodą, įmušame kiaušinius ir masę gerai išminkome.
3. Iš gautos varškinės tešlos formuojame storus paplotėlius ir dedame į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepame, kol varškėčiai gražiai apskrunda.
4. Patiekiame šiltus su grietine arba jogurtu, kaip labiausiai mėgstate.
Ypatingi žali varškėčiai
Ingredientai:
- 200 g varškės (geriau liesesnės);
- 1 kiaušinis
- 1 sauja špinatų (tinka ir dilgėlių lapeliai);
- 5 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 žiupsnelis malto muskato (galima ir nedėti);
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Špinatus nuplaukite, gerai nusausinkite bei smulkiai supjaustykite.
2. Varškę ištrinkite šakute su kiaušiniu, prieskoniais, kepimo milteliais ir miltais. Gauta masė turėtų būti gana lipni, bet neskysta, kad lengvai formuotųsi drėgnomis rankomis. Į varškės masę įmaišykite smulkintus špinatus ir gerai išmaišykite.
3. Varškėčius formuokite drėgnomis rankomis taip, kad būtų kiek plokštesni.
4. Kepkite ant vidutinės kaitros įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
5. Šiuos žalius varškėčius patartina pagardinti grietine ar graikišku jogurtu.