Ispaniškų šaltasriubių istorija
Vieni mano, kad trintą sriubą iš pasenusios duonos, česnakų, alyvuogių aliejaus, druskos ir acto gamino romėnai, kiti – kad arabai, gyvenę Al-Andalus regione. Tai buvo varguolių maistas. Tačiau ilgainiui jis paplito ir tapo Andalūzijos virtuvės dalimi. Ypač ši sriuba išpopuliarėjo Kordoboje, Sevilijoje ir Granadoje.
XVI a. prie šio neprašmatnaus patiekalo prisijungė iš Amerikos atkeliavę ponas pomidoras ir ponas pipiras. Taip baltoka sriuba įgavo raudoną atspalvį ir iki šiol sulaukia ovacijų – net tarptautiniu mastu.
Klasikinis gaspačas
Sriuba gaminama daužant česnakų skilteles, mirkytą pasenusią baltą duoną, alyvuogių aliejų ir druską. Toliau į šį mišinį keliauja labai prinokę pomidorai, agurkai, svogūnai, paprikos ir vyno actas. Toks daužymo metodas kartais taikomas ir šiandien, kai norima sriubai suteikti ypatingai autentišką skonį, o kartu išvengti sriubos paviršiuje susidarančių putų. Sutrintas gaspačas supilamas į neglazūruotą molinį indą ir dedamas į šaldytuvą, kad susistovėtų, o kai atvėsta, į jį įpilama šiek tiek vandens.
Modernusis gaspačas
Esu mačiusi gaspačą su avokadais, braškėmis, arbūzu, jūrų gėrybėmis. Andalūzai nesupranta, kodėl pajūrio restoranuose ši sriuba šalies svečiams siūloma skiesta ledo gabaliukais. Tačiau gaspačas tuo ir unikalus, kad kiekvienas regionas turi savo gaminimo būdą, o kiekvienas restoranas – savo unikalų receptą.
Vis dėlto užsispyręs andalūzas nepraleis progos pasakyti, kad geriausias gaspačas, kokį jis tik yra valgęs, be abejonės, buvo pagamintas jo mamos virtuvėje.
Kviečiu jus ir lietuviškoje virtuvėje pasigaminti tikrą gaspačą.
Gaspačas
Ingredientai (6 asm.):
(paruošimo laikas – 15 min. ir dar 1 val. susistovėjimui)
- 1 kg gerai sunokusių pomidorų;
- 1 itališka žalioji paprika;
- 1 agurkas;
- 2 skiltelės česnako;
- 50 ml alyvuogių aliejaus (Virgen Extra);
- 50 g vakarykštės duonos (baltos);
- 250 ml vandens;
- druskos (pagal skonį);
- 30 ml švelnaus vynuogių acto;
- prieskoninių žolelių.
Gaminimas:
1. Pašlakstome duoną vynuogių actu ir paliekame, kad įsigertų. Jei acto virtuvėje nenaudojate, suvilgykite duoną aliejumi.
2. Supjaustome visus nurodytus ingredientus, sudedame į indą. Į jį sumetame ir duoną, įpilame alyvuogių aliejaus, šalto vandens.
3. Masę sutriname trintuvu. Sriuba turi būti vienalytės tekstūros, kreminė.
4. Uždengiame indą dangčiu ir įdedame bent valandai į šaldytuvą, kad gerai atvėstų.
5. Garnyrui supjaustome agurką ir prieskonines žoleles.
Patiekimais:
Sriubą galima patiekti lėkštėje ir valgyti šaukštu arba ji gali būti patiekiama stiklinėje – kaip tirštas gėrimas.
Rekomendacijos ir variacijos:
- Naudokite slyvinius pomidorus arba tuos, kurie turi ploną odelę, nedaug sėklų, yra mėsingi ir yra nelabai rūgštūs.
- Pomidorus galima nulupti prieš trinant sriubą, arba odeles ir sėklas galima iškošti per tankų sietelį sriubą jau sutrynus.
- Gaminant šaltasriubes ypač didelis dėmesys skiriamas kokybiškiems produktams, ypač aliejui. Būtent jis subalansuoja sriubos skonį.
Rubriką „Andalūziška keptuvė“ pristato tinklaraštis Virgenextra.lt. Apie Ispanijos pietuose esantį Andalūzijos regioną, jo kultūrą, virtuvę, tradicijas, papročius ir ypač tyrą alyvuogių aliejų šiame puslapyje pasakoja Laima Druknerytė. Taip pat kasdieninių įkvėpimų iš Andalūzijos ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.