Andalūzijos virtuvė: gaspačo pusseserė – šalta apelsinų sriuba

Šalta sriuba iš apelsinų? Kodėl gi ne! Gardi ir vėsi oranžinės spalvos tyrė, dar kitaip vadinama „porra de naranja“ yra populiariojo gaspačo (isp. gazpacho) pusseserė. Vieni mano, kad trintą sriubą iš vakarykštės baltos duonos, česnakų, alyvuogių aliejaus, druskos ir acto ėmė gaminti romėnai, kiti – kad arabai, gyvenę Al-Andalus regione. Ilgainiui šios sriubos variacijos, skirtingais pavadinimais paplito regione ir tapo Andalūzijos virtuvės dalimi.
Andalūziška šalta apelsinų sriuba
Andalūziška šalta apelsinų sriuba / Laimos Druknerytės nuotr.

Karštą vasaros dieną ši apelsinsriubė neapsunkins skrandžio, suteiks sotumo jausmą, o kartu ir maloniai atgaivins. Sriuba tikrai įdomi ir nepažįstama lietuviškiems skonio receptoriams. Pauosčius ją tikiesi, jog bus saldu. Tačiau vos tik paragavus, klampi sriuba nustebina savo unikaliu skoniu: apelsinai šiai sriubai suteikia ne tik ypatingą spalvą, bet ir malonų rūgštumą bei gaivumą.

Laimos Druknerytės nuotr./Andalūziška šalta apelsinų sriuba
Laimos Druknerytės nuotr./Andalūziška šalta apelsinų sriuba

Apelsinsriubę galima valgyti kaip sriubą, gerti kaip kokteilį, taip pat ją galima derinti kaip padažą šaltiems patiekalams. Šią sriubą gaminame kartu su virtuvės šefe Charo Charmona, jos šeimos restorane, o receptu dalijamės su jumis, jis išties paprastas:

Andalūziška apelsinsriubė (Porra de Naranja)
(gaminimo laikas: 30 min., „pailsėjimo laikas“: 2 val.)

Ingredientai (4 asm.):

  • 500 ml natūraliai spaustų šviežių apelsinų sulčių;
  • 500 g susmulkintos vakarykštės baltos duonos (tankios tekstūros);
  • 150 ml. ypač tyro (Virgen Extra) alyvuogių aliejus (rekomenduojame Hojeblanca rūšį);
  • 1 skiltelė česnako;
  • sauja smulkintų migdolų be luobelės.
Laimos Druknerytės nuotr./Šaltos apelsinų sriubos ingredientai
Laimos Druknerytės nuotr./Šaltos apelsinų sriubos ingredientai

Gaminimas:

1. Apelsinų sultis užpilame ant susmulkintos vakarykštės baltos duonos. Pamaigome ir šiek tiek palaukiame, kad jos susigertų į duoną.

2. Po 10 min. į šią masę įpilame alyvuogių aliejaus, įdedame česnako skiltelę.

3. Viską supilame į plaktuvą išplakame iki vientisos masės. Masė turi būti tiršta, klampi.

4. Paliekame šaldytuve porai valandų atšalti ir susistovėti.

5. Sriubą patiekiame į stalą pagardintą smulkintais migdolais ir pašlakstytą alyvuogių aliejumi.

Laimos Druknerytės nuotr./Andalūziška šalta apelsinų sriuba
Laimos Druknerytės nuotr./Andalūziška šalta apelsinų sriuba

Rubriką „Andalūziška keptuvė“ pristato tinklaraštis Virgenextra.lt. Apie Ispanijos pietuose esantį Andalūzijos regioną, jo kultūrą, virtuvę, tradicijas, papročius ir ypač tyrą alyvuogių aliejų šiame puslapyje pasakoja Laima Druknerytė. Taip pat kasdieninių įkvėpimų iš Andalūzijos ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis