Marinuotu sūriu galite nustebinti netikėtai užsukusius svečius. Jis puikiai tinka kaip lengvas savaitgalio užkandis. Jį galite patiekti lėkštėje su sezoniniais vaisiais ir marmeladu arba suverti ant iešmelių. Jis gali suspindėti kaip pagrindinis ingredientas vasariškose salotose.
Sūrio marinavimui tinka visų tipų sūriai, net pelėsiniai!
Sūrio marinavimui tinka visų tipų sūriai, net pelėsiniai! O jei nepabijosite sumaišyti skirtingas sūrių rūšis, sukursite visiškai netikėtą ir unikalų skonių ansamblį.
Štai jums keli populiariausi sūrių ir jų marinatų deriniai:
Brandinti arba pusiau brandinti avies pieno sūriai turi švarų, gerai apibrėžtą skonį, tvirtą intensyvumą ir tekstūrą. Kad suteiktų dar daugiau charakterio, šios rūšies sūriams marinuoti labai gerai tinka itin tyras (Virgen Extra) aliejus, sumaišytas su aštrias prieskoniais: rūkyta malta paprika, česnako skiltelėmis, šviežiu pjaustytu čili pipiriuku ar maltu kajeno pipiru.
Mišrus avies + karvės sūris arba karvės sūrai. Šiuos švelnesnius sūrius dažnai mėgsta visa šeima, tad juos rekomenduojama marinuoti švelniai – į ypač tyrą (Virgen Extra) alyvuogių aliejų įmaišant tik keletą ingredientų, tokių kaip baziliko lapeliai, keli gabalėliai saulėje džiovintų pomidorų, tarkuotų triufelių.
Ožkos sūriai. Šie kreminės tekstūros ir šiek tiek rūgštoko skonio sūriai labai gerai sutaria su tomis aromatinėmis žolelėmis, kurios suintensyvina jų aromatą ir suteikia jiems papildomą stiprų skonį. Tam idealiai tinka ypač tyras (Virgen Extra) alyvuogių aliejus, sumaišytas su čiobreliais ar rozmarinu.
Marinuoto sūrio receptas
(paruošimo laikas: 10 min./marinavimo laikas: 2 savaitės)
Ingredientai:
- pasirinkto sūrio ir prie jo derančių kvapniųjų žolelių bei prieskonių (skaitykite tekste aukščiau);
- ypač tyro alyvuogių aliejaus (labai tinka Hojiblanca rūšis);
- taip pat reikia sandaraus indo užsukamu dangteliu.
Gaminimas:
1. Nuo sūrio pašaliname pluteles ir supjaustome kąsnio dydžio kubeliais. Sūrį sudedame į indą.
2. Sumaišome aromatines žoleles ir prieskonius su ypač tyru (Virgen Extra) alyvuogių aliejumi.
3. Sklidinai užpilame sūrį šiuo mišiniu, užsukame dangtelį.
4. Indą paliekame dvi savaites vėsioje ir sausoje vietoje, kad aliejus ir prieskoniai prasiskverbtų į sūrį. Tinkamiausia laikymo temperatūra apie 20 °C. Jokiu būdu nelaikykite marinuojamo sūrio šaldytuve!
Rekomendacijos ir variacijos:
- Vietoje sandaraus indo užsukamu dangteliu sūrį galite vaakumuoti.
- Kąsnio dydžio kubeliai marinuojasi greičiau, gerai užpildo vietą marinavimo inde, o ištraukus iš jo, sūrį galima iš karto patiekti ant stalo. Jei kils noras įmerkti visą sūrio gabalą į aliejų – nėra jokios problemos, iki šiol Ispanijoje taip marinuojami įvairūs sūriai, tam pasitelkiant net molines puodynes.
- Nors sūris panardinamas į aliejų, jis toliau bręsta, todėl tampa vis intensyvesnis ir skanesnis. Tad dvi savaitės marinavimo – visai ne riba.
Rubriką „Andalūziška keptuvė“ pristato tinklaraštis Virgenextra.lt. Apie Ispanijos pietuose esantį Andalūzijos regioną, jo kultūrą, virtuvę, tradicijas, papročius ir ypač tyrą alyvuogių aliejų šiame puslapyje pasakoja Laima Druknerytė. Taip pat kasdieninių įkvėpimų iš Andalūzijos ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.