Jei reikėtų trumpai apibūdinti andalūzišką patiekalą migas, sakyčiau, kad tai sudrėkinti baltos duonos trupiniai, apkepti alyvuogių aliejuje su čoriso dešra ir šonine, pagardinti sezoniniais vaisiais bei daržovėmis.
Migas šiek tiek primena tradicinį lietuvišką žirnių su spirgučiais patiekalą. Tačiau migas garnyras – apelsinai, vynuogės, morkos – šiam patiekalui suteikia netikėtą skonį.
Šiais laikais migas patiekiamas ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip tapa, valgomas bet kuriuo dienos metu.
Šis tradicinis ispanų virtuvės patiekalas anksčiau buvo valgomas pusryčių metu. Kad nereiktų išmesti vakarykštės likusios duonos, ji buvo sumaniai panaudojama. Šiais laikais migas patiekiamas ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip tapa, valgomas bet kuriuo dienos metu.
Kadangi migas populiarus visoje Ispanijoje, atsižvelgiant į regioną, galima rasti daug jo paruošimo būdų: su mėsa ir žuvimi, skirtingomis sezoninėmis daržovėmis ar vaisiais. Migas ruošiamas net kaip desertinis patiekalas – su pienu ir šokoladu.
Šįsyk su virtuvės šefe Charo Charmona iš „Arte de Cozina“ restorano, esančio Antekeros mieste, ruošiame andalūzišką migas. Patiekalą gardiname purpurine morka, mandarinu ir granato sėklomis. Charo sako, kad jos ruošiamo patiekalo įdomiausias ingredientas yra purpurinė morka. Anot jos, tai Andalūzijos daržovė ir šios unikalios spalvos morka Charo labai patinka.
Duonos trupiniai migas pagal Charo Charmona
Ingredientai (4 porcijoms):
(paruošimo laikas: 50 min.)
- kepaliukas vakarykštės kvietinės baltos duonos;
- apie 150 ml mėsos sultinio;
- itin tyro alyvuogių aliejaus;
- 1 česnako galva;
- pagal pomėgį: čoriso (chorizo) dešros, šviežios šoninės, kraujinės dešros arba riebesnės mėsos supjaustytos kubeliais (iki 100 g vienai porcijai);
- garnyrui: sezoniniai vaisiai arba daržovės, keptas kiaušinis.
Gaminimas:
1. Supjaustome duoną labai plonomis riekelėmis arba pirštais susmulkiname į mažus gabalėlius.
2. Apipilame duoną šiltu sultiniu. Trumpai pamirkome, pamaigome ranka. Duona turi tik sudrėkti, bet neišmirkti.
3. Į keptuvę gausiai įpilame alyvuogių aliejaus. Jam įkaitus, įmetame nenuluptą česnaką ir kubeliais supjaustytus čoriso dešros ir šviežios šoninės gabalėlius.
4. Dešrai ir šoninei apkepus, ant viršaus į keptuvę supilame duoną. Viską gerai sumaišome, kad duona sugertų česnako, čoriso ir šoninės aromatą.
5. Masę kepame ant silpnos ugnies apie 30 minučių, nuolat maišant, kol išgaruos sultinys ir trupiniai ims skrusti. Migas ruošimo paslaptis – maišyti masę nesustojant, kad sumirkyta duona, ją kaitinant, išgarintų sultinį ir vėl pavirstų trupiniais.
6. Patiekiame šį skanų patiekalą kartu su mandarinų, purpurinių morkų ir granatų sėklų garnyru. Ant viršaus galima uždėti keptą kiaušinį.
7. Migas patiekalas dažniausiai valgomas šaukštu.
Rekomendacijos ir variacijos:
- Duona. Patiekalui ruošti tinka didesnio tankio duona.
- Itin tyras alyvuogių aliejus. Mes naudojome Hojiblanca rūšies aliejų. Jo į keptuvę pilkite gausiai, kad duonos trupiniai apskrustų.
- Mėsa. Patiekalui galima naudoti bet kokios rūšies dešrą ir mėsą. Andalūzijoje migas tradiciškai patiekiama su čoriso dešra, kraujiniais vėdarais ar net lašiniais.
- Žuvis. Vietoje mėsos į migas dedama keptos sardinės, menkės gabalėliai, galima dėti ir keptos lašišos kubelius.
- Daržovės garnyrui. Tinka marinuotos paprikos, salotos, žalios pupelės, ridikai, agurkai, laiškiniai česnakai.
- Vaisiai garnyrui. Apelsinai, mandarinai, granatai, vynuogės ir net razinos.
- Prieskoniai. Pagal skonį galima naudoti sutrintus kmynus, čiobrelius, raudonėlį.
Rubriką „Andalūziška keptuvė“ pristato tinklaraštis Virgenextra.lt. Apie Ispanijos pietuose esantį Andalūzijos regioną, jo kultūrą, virtuvę, tradicijas, papročius ir ypač tyrą alyvuogių aliejų šiame puslapyje pasakoja Laima Druknerytė. Taip pat kasdieninių įkvėpimų iš Andalūzijos ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.