Kaip primena pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, žuvį reikėtų valgyti reguliariai, nes tai kokybiškas baltymų šaltinis, ji lengvai virškinama ir prisideda prie geros savijautos. Taip pat žuvyje yra vitaminų A, E ir D bei omega-3 rūgščių, kurios prisideda prie tinkamos imuninės sistemos veiklos ir padeda išvengti uždegiminių procesų.
„Žuvies rekomenduojama valgyti kelis kartus per savaitę po 150 gramų. O šiltąjį sezoną ją tinka ruošti ant žarijų, tuomet naudojama mažai riebalų, apsieinama be tešlos ar panašių priedų, o ir žuvies skonis išlieka geresnis“, – teigia V.Juodkazienė.
Kiek laiko kepti ir kuo skaninti?
Anot maisto ekspertės, ant grotelių ypač patogu kepti visą žuvį, pavyzdžiui, doradą. Ją paruošti nesudėtinga, ji greit iškepa ir išlaiko savo naudingąsias savybes. Pasak V.Juodkazienės, ant grilio kepta dorada bus išskirtinio dūmo skonio.
Kepsninėje patogiausia kepti visą žuvį su galva ir uodega.
Ekspertė pataria pirmiausia įkaitinti grilį iki optimalios temperatūros. Ji turi būti ne per karšta, nes žuvis greitai apdegs, bet ir ne pernelyg vėsi – taip kyla rizika, kad žuvies reikiamai neiškepsite. Kepsninėje patogiausia kepti visą žuvį su galva ir uodega. Tai padės ją išlaikyti tvirtą, tai gali padėti žuviai ir pernelyg neišdžiūti, likti sultingai.
Kepant doradą reikėtų saikingai naudoti ir prieskonius, kad jie neužgožtų švelnaus žuvies skonio. Geriausia žuvį pabarstyti druska ir citrinpipiriais, o iškepusią – apšlakstyti citrinų sultimis. Taip pat galima į žuvies vidų įdėti citrinų griežinėlių. Šviežios žolelės ir česnako skiltelės taip pat tinka. Čiobreliai, rozmarinai, petražolės puikiai dera su doradomis.
Maisto ekspertė sako, kad ruošiant žuvį kepti ant grilio, prieš kepant patariama patepti plonu aliejaus sluoksniu – jis užtikrins, kad žuvis nelips prie grotelių. Taip pat žuvį galima ir pamarinuoti, marinatas suteiks ypatingo poskonio. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio: vidutinio dydžio doradą reikėtų kepti apie 10–15 minučių ant kiekvienos pusės.
V.Juodkazienė dalijasi ir dviem dorados ant grilio receptais.
Su agurkais marinuota dorada
Ingredientai:
- 2 dorados;
- 1 citrina;
- 2 trumpavaisiai agurkai;
- 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. sezamo sėklų;
- 2 valg. šaukšt. jūros dumblių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Nupjaukite dorados nugaros peleką, tada žuvį nuplaukite ir nusausinkite. Įdėkite doradą į gilų indą. Apšlakstykite citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus mišiniu, sudėkite jūros dumblius, sezamo sėklas ir mažais kubeliais supjaustytus agurkus (truputį marinato atsidėkite). Palikite marinuotis maždaug 30 minučių kambario temperatūroje.
2. Iš marinato ištrauktą doradą dėkite ant įkaitintų grotelių ir kepkite apie 15 min. iš kiekvienos pusės.
3. Ant iškepusios žuvies uždėkite marinato ir patiekite su ryžiais ar daržovėmis.
Ant grilio kepta dorada su šalavijais
Ingredientai:
- 2 dorados;
- 2 citrinos;
- 8 šalavijų lapeliai;
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Nuplautą ir nusausintą doradą įpjaukite peiliu kas 1,5 cm iš abiejų pusių.
2. Supjaustykite citrinas storais griežinėliais, susmulkinkite šalavijų lapus. Įspauskite citrinos skilteles į dorados pjūvius, kad citrinos žievė išsikištų. Likusią citriną su šalavijų lapais sukimškite į dorados vidų. Įtrinkite druska ir pipirais.
3. Kepkite ant įkaitintų grotelių apie 15 min. iš kiekvienos pusės.
4. Tinka patiekti su ant griliaus keptomis daržovėmis.