Lauko kepsninėje kepant daržoves svarbu ne tik žinoti, kiek laiko jos turi kepti, tačiau ir pritaikyti turimą įrangą. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad svarbiausia naudoti tinkamo dydžio iešmus arba groteles.
„Vyšniniai pomidorai – idealus pasirinkimas kepimui ant grilio, tačiau net jei neturite grotelių arba tinkamo jiems iešmo, galite sulenkti maždaug 60 centimetrų ilgio storesnę foliją per pusę, palenkti į viršų jos kraštus ir suformuoti snapelį, kuris padės prilaikyti daržoves“, – pataria A.Rasmussen.
Jūsų dėmesiui – 4 įdomūs ant grilio keptų daržovių receptai:
Virš žarijų kepti daržovių iešmeliai
Šis receptas puikiai tiks vegetarams ir visiems mėgstantiems virš žarijų skrudintas daržoves. Be to, jas lengvai galima papildyti ar pakeisti kitomis.
Ingredientai:
- 800 g cukinijų;
- 800 g geltonųjų paprikų;
- 800 g raudonųjų paprikų;
- 200 ml alyvuogių aliejaus;
- 150 obuolių acto;
- 60 ml balzaminio acto;
- 50 ml sojų padažo;
- 4-5 skiltelės česnako;
- 2 arbat. šaukšt. paprikos miltelių ir prieskonių pagal skonį.
Gaminimas:
1. Atskirame inde paruoškite marinatą iš sumaišyto alyvuogių aliejaus, obuolių ir balzaminio acto.
2. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais ir sudėkite į plastikinį maišelį be skylučių. Tuomet įspauskite smulkiai supjaustytą česnaką, pabarstykite prieskoniais, supilkite sojų padažą ir pagamintą marinatą. Maišelį uždarykite ir gerai papurtykite, kad viskas jame susimaišytų. Palikite marinuotis 15 minučių.
3. Vėliau suverkite ant iešmelių ir virš žarijų kepkite apie 10 minučių.
Sveikas ir nekasdienis užkandis – keptas agurkas
Agurkai yra gaminami ir ruošiami įvairiais būdais, tačiau ant grotelių – ne taip dažnai. Manoma, kad dėl šiose daržovėse esančio didelio vandens kiekio, jos nėra tinkamos kepti grilyje, tačiau tai nėra tiesa. Šie 2 receptai – puikus to įrodymas.
Ingredientai:
- 10 nedidelių agurkų;
- 1/3 puodelio raudonojo vyno acto;
- 1/3 puodelio alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. maltų česnakų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Supjaustykite agurkus ketvirčiais. Atskirame dubenėlyje išmaišykite actą, alyvuogių aliejų, česnaką ir druską, įdėkite agurkus ir palikite marinuotis 10 – 15 minučių.
2. Vėliau agurkus dėkite ant grilio, tačiau būtinai ant vidutinio stiprumo kaitros. Kepkite apie 10 minučių ir nuolat stebėkite.
Taip pat galite pasigaminti skanių ir vasariškų agurkų laivelių su įdaru, pavyzdžiui, šviežia kukurūzų salsa.
Ingredientai:
- 1 puodelis šviežių kukurūzų;
- 1 puodelis virtų juodųjų pupelių;
- keli vyšniniai pomidorai;
- 2 skiltelės česnako;
- keli žiupsniai smulkiai pjaustytos kalendros;
- maltų kmynų;
- jūros druskos;
- ¼ puodelio žaliųjų citrinų sulčių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Patepkite agurkus alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pakepkite grilyje ant vidutinės ugnies apie 5 minutes kol gražiai paskrus.
2. Apkepintus agurkus supjaustykite perpus ir išskobkite vidų. Sumaišykite likusius ingredientus ir sudėkite į agurkų vidų.
Grilyje kepti svogūnai
Gražiai skiltelėmis ar griežinėliais supjaustyti svogūnai puikiai tinka įvairioms progoms, bet ar žinojote, kaip skaniai juos išsikepti grilyje? A. Rasmussen sako, kad svarbiausia pašalinti kiekvieno svogūno išorinį sluoksnį ir nukirpus viršų perpjauti jį į dvi dalis, kurias savo nuožiūra būtina padalinti į dar bent kelias. Kulinarė pataria, kaip išsikepti svogūnus, kuriuos galima valgyti vienus arba kaip garnyrą.
Ingredientai:
- Keli dideli raudonieji svogūnai;
- žiupsnelis žemės riešutų arba rapsų aliejaus;
- prieskonių.
Gaminimas:
1. Supjaustykite svogūną didesniais griežinėliais, apšlakstykite aliejumi ir iš abiejų pusių pagardinkite prieskoniais – druska ir pipirais pagal skonį.
2. Dėkite ant grilio ir kepkite iš abiejų pusių po 5 – 7 minutes, kol svogūnai suminkštės ir pradės karamelizuotis.