Ant grotelių kepame žuvį ir jūros gėrybes: 3 egzotika dvelkiantys receptai

Daugeliui įprasta kepsninėse gaminti mėsą, tačiau net ir didžiausiems jos gerbėjams norisi išbandyti kitokius receptus. Pabodus gaminti tradicinį griliaus produktą – šašlyką, stebinti skonio receptorius į pagalbą skuba žuvis ir jūros gėrybės.
Ant grotelių kepta žuvis
Ant grotelių kepta žuvis / „Scanpix“ nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen teigia, kad tinkamai kepsninėje paruošta žuvis bei jūros gėrybės stebina tiek gurmanus, tiek ištikimiausius mėsos mylėtojus.

„Dalis žmonių nėra linkę itin daug eksperimentuoti, todėl renkasi laiko patikrintus gaminius, pavyzdžiui, lašišą, kuri yra populiari nepriklausomai nuo metų laiko. Tiems, kurie dar kepsninėje negamino šios žuvies, nedvejodama siūlyčiau ją išmėginti. Lašiša tam ypač tinka – yra riebi, pripildyta baltymais, vitaminais bei mineralais, kurie neišgaruoja viso kepimo metu,“ – pasakoja maisto ekspertė.

Pasakodama apie žuvį, A.Rasmussen išskiria ir kitas, ne ką mažiau populiarias jos rūšis, kurias galima iškepti ant grotelių.

„Lietuviai taip pat mėgsta upėtakį ir dažnai renkasi jį antroje vietoje po lašišos. Skumbrė ar karšis taip pat išlieka populiarūs. Šios žuvys riebios, todėl ypač tinka kepimui ant grotelių, kadangi riebumas apsaugo nuo atviro karščio kepimo metu ir tuomet žuvis ne taip greit išsausėja, o jos skonis išlieka sodrus,“ – atskleidžia maisto ekspertė.

Eksperimentai kepsninėje – krevetės ir aštuonkojis

A.Rasmussen teigimu, jūros gėrybių asortimento nederėtų riboti tik žuvimi. Norintiems išbandyti egzotiškesnius receptus, maisto ekspertė pataria pabandyti krevetes arba aštuonkojį.

„Dažnas gurmanas ruošia krevetes keptuvėje, o aštuonkojį verda puode, tad kodėl nepabandžius jų išsikepti ir ant grotelių? Tai ne tik skanus, bet ir greitai paruošiamas patiekalas. Be to, parinkus gardų receptą, rezultatas nustebins net ir pačius išrankiausius grilio entuziastus“, – tikina maisto ekspertė.

„Scanpix“ nuotr./Ant grotelių keptas aštuonkojis
„Scanpix“ nuotr./Ant grotelių keptas aštuonkojis

A.Rasmussen pabrėžia, kad norint išgauti geriausią patiekalo skonį, svarbu, kad jūros gėrybės visada būtų šviežios. Tiems, kurie jau nusprendė, kokias jūros gėrybes skanauti vakarienei, maisto ekspertė pateikia keletą receptų.

Ant grotelių keptas upėtakis su petražolėmis ir citrina

Ingredientai:

  • 300 g nuvalyto ir išdarinėto upėtakio;
  • 1 citrina;
  • 25 g sviesto;
  • alyvuogių aliejaus;
  • jūros druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • sauja smulkintų petražolių lapelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite kepsninę. Įpjaukite kiekvieną upėtakio pusę apie 10 kartų – kiekvienas įpjovimas turėtų būti maždaug pusės centimetro gylio. Taip paruoštą upėtakį įtrinkite alyvuogių aliejumi ir pagal skonį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais.

2. Perpjaukite citriną pusiau ir vieną jos pusę supjaustykite griežinėliais prieš tai nutarkavę žievelę. Smulkintus petražolės lapelius kartu su citrinos griežinėliais sukiškite į upėtakio įpjovimus.

3. Tuomet žuvį guldykite ant kepimo grotelių, ant viršaus užbarstykite tarkuotą citrinos žievelę ir išdėliokite gabaliukais supjaustytą sviestą.

4. Žuvį kepkite apie 6 minutes iš abiejų pusių, kol paviršius apskrus ir taps traškus.

5. Prieš patiekiant upėtakį ant viršaus užspauskite šviežių citrinos sulčių ir patiekite su šviežiomis salotomis.

„Scanpix“ nuotr./Ant grotelių kepti upėtakiai
„Scanpix“ nuotr./Ant grotelių kepti upėtakiai

Ant grotelių keptos saldžiarūgštės krevetės

Ingredientai:

  • 700 g lukštentų ir išvalytų stambių krevečių;
  • 50 g rudojo cukraus;
  • 60 ml baltojo vyno acto;
  • 60 g žaliosios citrinos sulčių;
  • 2 žaliosios citrinos;
  • 2 traiškytos česnako galvutės;
  • 1 valg. šaukšt. lupto ir tarkuoto imbiero;
  • šiek tiek šviežiai smulkinto baziliko lapelių;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus dvi žaliąsias citrinas, nedideliame dubenyje ir gerai išmaišykite.

2. Krevetes sudėkite į užspaudžiamą plastikinį maišelį ir į vidų supilkite paruoštą marinatą. Maišelį užspauskite ir gerai pakratykite. Palike šaldytuve apie 20 minučių.

3. Per tą laiką įkaitinkite kepsninę ir pradėkite krevetes verti ant medinio iešmelio, įterpdami žaliosios citrinos griežinėlius. Iešmelius sudėkite ant kepimo grotelių ir kepkite kelias minutes iš abiejų pusių.

„Scanpix“ nuotr./Ant grotelių keptos krevetės
„Scanpix“ nuotr./Ant grotelių keptos krevetės

Ant grotelių keptas aštuonkojis

Ingredientai:

  • 1 kg aštuonkojo;
  • 1 lauro lapelis;
  • 4 šakelės čiobrelio;
  • 20 pipiriniai kukurūzai;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • 1 pusiau padalinta česnako galvutė;
  • 3 citrinos;
  • 3 valg. šaukšt. aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus;
  • šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Aštuonkojį, čiobrelio šakeles, pipirinius kukurūzus, druską, česnaką, lauro lapelį ir vieną pusiau perpjautą citriną sudėkite į puodą bei viską užliekite vandeniu.

2. Puodą pastatykite ant vidutinės temperatūros ugnies ir užvirkite. Stebėkite, kad temperatūra nebūtų itin kaitri – vanduo turi virti lėtai. Po maždaug pusvalandžio arba valandos (priklausomai nuo aštuonkojo dydžio) patikrinkite ar aštuonkojis jau išviręs. Labai svarbu neleisti aštuonkojui perverti.

3. Nusunkite vandenį ir aštuonkojį sudėkite į atskirą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve nakčiai.

4. Nusprendę aštuonkojį kepti ant grotelių, padalinkite jį nedideliais gabalėliais, įtrinkite aliejumi ir pabarstykite druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

5. Kepkite tol, kol išorė paruduos, o vidus išliks sultingas.

6. Likusią citriną supjaustykite į 4 arba 6 dalis ir patiekite kartu su aštuonkojo gabalėliais.

„Scanpix“ nuotr./Ant grotelių keptas aštuonkojis
„Scanpix“ nuotr./Ant grotelių keptas aštuonkojis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis