Jei ilsitės ir pramogaujate prie upės ar ežero ir žvejyba buvo sėkminga, pirmiausia teks užsiimti žuvies išdorojimu. Štai visas procesas žingsnis po žingsnio:
1. Jums reikės nedidelio aštraus peilio žuvies darinėjimui, švaraus vandens, kuriuo nuplausite žuvį ir stabilaus lygaus paviršiaus.
2. Pirmiausia perliekite žuvį švariu vandeniu, dėkite ant stabilaus paviršiaus ir nuskuskite žvynus – yra žmonių, kuriems patogiau tą daryti ne peiliu, bet šaukštu (!), tad jei peilis neatlieka savo darbo, išbandykite šį įrankį. Tvirtai prilaikykite žuvį ir darbuokitės skusdami žvynus prieš jų augimo kryptį.
3. Surinkite žvynus į maišelį (jei išbarstysite aplinkui, vėliau „mėgausitės“ jų aromatu), o žuvį vėl perliekite švariu vandeniu. Jei ruošite žuvį be odos, dabar teks ją nulupti – smeikite peilį po oda ir braukdami juo išilgai žuvies kūno, atsargiai, tačiau tvirtai atskirkite odą nuo mėsos.
4. Po dar vieno žuvies nuskalavimo, pašalinkite jos galvą, pjaudami kiek žemiau žiaunų. Nuvarvinkite kraują, o tada galutinai išdarinėkite: smeikite peilį į pilvą ties „kaklu“ ir pjaukite per visą ilgį link uodegos – atverkite žuvį ir pašalinkite visus vidaus organus. Vėl nuskalaukite ir šie tiek nusausinkite. Žuvis paruošta kepti, virti ar troškinti.
Ant žarijų kepta žuvis folijos vokeliuose
Pasiruoškite dvigubus storesnės folijos kvadratus ir patepkite jų vidinę pusę augaliniu aliejumi. Į kiekvieno jų centrą dėkite pasirinkto dydžio išdarinėtos žuvies gabaliuką ar gabaliukus, užberkite truputį druskos ir pipirų. Jei tik turite, labai tinka ir keli griežinėliai citrinos, šakelė šviežių petražolių, sutraiškyta skiltelė česnako. Sandariai užlankstykite folijos lapus, kad gautumėte voką ir dėkite ant dar rusenančių žarijų. Kepkite po 5 min. kiekvieną pusę, patikrinkite, ar žuvis visiškai iškepusi.
Į lapus suvyniota kepta žuvis
Senas, autentiškas būdas kepti žuvį dar iš tų laikų, kai apie aliuminio foliją niekas negirdėjo, suvynioti ją į lapus. Taip kepama išdarinėta, tačiau visa žuvis su palikta oda (tik nuskutus žvynus). Tiks klevo, ąžuolo, lazdyno lapai, žuvį galite barstyti druska, pipirais, o tada ant lygaus paviršiaus paruoškite lapų klojinį, dėkite žuvį, vyniokite ją lapais, kuriuos sutvirtinsite žuvį tankiai apvynioję vandenyje išmirkytu storu siūlu. Dėkite taip paruoštą žuvį ant karštų žarijų ir kepkite ir abiejų pusių po 4–5 min.
Žuvis keptuvėje ant laužo
Ant laužo galite įsirengti ir improvizuotą viryklę – jums tereikia poros panašaus aukščio akmenų, ant kurių galėtumėte uždėti keptuvę, kad ši stabiliai laikytųsi.
Pirmiausia pasiruoškite, ką kepsite. Pavyzdžiui, į tvirtą plastikinį maišelį galite pilti šiek tiek aliejaus, berti druskos, pipirų, dėti pasmulkintų žolelių, o tada sudėti žuvies filė gabalėlius. Švelniai pavartykite maišelį, kad žuvis „apsiveltų“ priedais, o tada dėkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus. Kepkite, kol žuvis bus paruošta, kartais pamaišydami. Be jokios abejonės, žuvį galite paskaninti įvairiausiais turimais priedais – daržovių gabaliukais, žalumynais ir pan.