Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ant stalo karaliauja salotos

Salotos tinka visais gyvenimo atvejais. Jos greitai numalšina alkį, kai nėra laiko prisėsti prie pietų stalo. Patiekalas suteikia pasirinkimo laisvę ir tinka visiems – žuvies, mėsos mėgėjams ir vegetarams. Daržovės užpiltos sočiu padažu – gera išeitis norint subalansuoti sveiką mitybą ir sočią vakarienę. Salotos puiki ir stalo puošmena – estetiškai pateiktos tinka net ir išrankiausiems svečiams.
Salotos
Salotos / 123RF.com nuotr.

Burokėlių salotos su silke

123RF.com nuotr./Burokėlių salotos su silke
123RF.com nuotr./Burokėlių salotos su silke

Burokėliai tampa madingi, pergalingai sugrįžta net ir į prašmatnius restoranus, gerų virėjų rankose tampa kulinariniais šedevrais. O jei dar pridėsime kelis gabalėlius silkės, mėgausimės salotomis, tapusiomis tikra žiemos klasika.

Salotoms reikės:

  • 3 sūdytų silkių,
  • 1 galvutės svogūno,
  • 3 vidutinio dydžio su lupenomis virtų bulvių,
  • 2 virtų arba marinuotų burokėlių,
  • 2 virtų su lupenomis morkų,
  • 3 marinuotų agurkų,
  • 1 obuolio,
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
  • žiupsnelio džiovintų krapų.

Užpilui reikės:

  • 4 valg. š. „Obelių“ naminio majonezo.

Gaminimas:

Silkes nulupkite, išimkite kaulus, gerai nuplaukite ir supjaustykite skersiniais griežinėliais. Nuluptą svogūną smulkiai sukapokite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite ataušusias bulves ir morkas. Burokėlius, agurkus ir nuluptą obuolį irgi supjaustykite kubeliais. Viską sumaišykite, sudėkite į salotinę, apibarstykite pipirais ir tarp delnų sutrintais krapais. Salotinę uždenkite ir palaikykite apie 30 minučių, kad įsigertų produktai ir persimaišytų skoniai. Supilkite majonezą ir valgykite su sviestu aptepta duona.

Valdorfo salotos

123RF.com nuotr./Valdorfo salotos
123RF.com nuotr./Valdorfo salotos

Jei norisi ryškesnio skonio, kuriame dominuotų subtilus saliero aromatas, rinkitės Valdorfo salotas. Salieras praturtins jūsų dienos meniu mineralinėmis medžiagomis. Ši daržovė labai naudinga vyresnio amžiaus žmonėms. Nors šiam Niujorko viešbučio restorane atrastam receptui jau šimtas metų, salotos nepraranda populiarumo. Pridėjus keletą gabalėlių vištienos šios puikios salotos gali pakeisti ir pagrindinį pietų patiekalą.

Salotoms reikės:

  • 1 obuolio,
  • 1 saliero stiebo,
  • ½ st. besėklių vynuogių,
  • ⅓ st. graikinių riešutų,
  • žiupsnelio druskos,
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
  • gūžės ledkalnio arba gražgarsčių salotų.

Užpilui reikės:

  • 2 arb. š. „Obelių“ naminio majonezo,
  • ⅓ citrinos sulčių.

Gaminimas:

Kubeliais supjaustykite obuolius, smulkiais pusžiedžiais – salierus. Svarbu pasirinkti vidinius saliero stiebus, kurie neturi plaušų. Dubenėlyje sumaišykite majonezą, citrinos sultis, druską ir pipirus ir užpilkite ant daržovių. Graikinius riešutus sukapokite peiliu. Vynuoges perpjaukite pusiau. Viską permaišykite, kad majonezas tolygiai pasiskirstytų.

Bulvių salotos

123RF.com nuotr./Bulvių salotos
123RF.com nuotr./Bulvių salotos

Tai tradicinės vokiškos salotos, kurios tinka tuomet, kai norisi sotaus patiekalo. Jas paruošti labai paprasta, tereikia kelių ingredientų. Salotose dominuoja šviežiai virtos bulvės, kuriose daug vitaminų ir mineralinių bei kitų mūsų organizmui naudingų medžiagų.

Reikės:

  • 4 vidutinio dydžio su lupenomis virtų bulvių,
  • 2 kietai virtų kiaušinių,
  • 2-3 marinuotų agurkų,
  • žiupsnelio pipirų.

Užpilui reikės:

  • 4 valg. š. „Obelių“ naminio majonezo,
  • šviežių svogūno laiškų.

Gaminimas:

Bulves su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje su keliais pipirų žirneliais ir lauro lapeliais, kurie pagerins daržovių skonį. Vandenį nupilkite ir palaukite, kol bulvės visiškai atvės, tuomet supjaustykite nedideliais gabaliukais. Marinuotos agurkus supjaustykite plonomis riekelėmis. Kiaušinius sukapokite. Viską sumaišykite su majonezu ir apibarstykite svogūno laiškais arba šviežiais krapais.

Avokado salotos

123RF.com nuotr./Avokado salotos
123RF.com nuotr./Avokado salotos

Avokadas – ne tik daug riebalų turintis, sotumo jausmą suteikiantis vaisius, bet ir baltymų, mineralinių medžiagų bei pagrindinių vitaminų saugykla. Valgydami šias salotos būsite sveiki ir gražūs, nes avokaduose esantys vitaminai puoselėja odą ir plaukus. Drėgnas, kreminis avokado minkštimas salotoms suteikia subtilaus skonio.

Reikės:

  • 1 avokado,
  • 2 kietai virtų kiaušinių,
  • 70 g sūdytos ar rūkytos lašišos,
  • 1 skiltelės česnako,
  • pagal skonį druskos,
  • žiupsnelio pipirų.

Užpilui:

  • 1,5 valg. š. „Obelių“ naminio majonezo.

Gaminimas:

Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Perpjaukite pusiau avokadą, šaukštu išgremžkite minkštimą ir supjaustykite. Taip pat supjaustykite lašišą. Išspauskite česnaką ir sumaišykite su druska ir pipirais. Viską sumaišykite su majonezu.

Pikantiškos salotos

123RF.com nuotr./Pikantiškos salotos
123RF.com nuotr./Pikantiškos salotos

Sveikos mitybos specialistai vėl ragina valgyti daugiau kiaušinių. Ir jie tikrai to verti, praturtinantys organizmą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir mikroelementais. Česnakų gabalėliai papildo pikantišku skoniu, o užteptos ant duonos gabalėlio salotos atstoja puikiausią užkandį ar sumuštinį.

Salotoms reikės:

  • 4 kiaušinių,
  • 100 g fermentinio sūrio,
  • 2 skiltelių česnako,
  • žiupsnelio druskos,
  • žiupsnelio pipirų,
  • kelių lapelių petražolės.

Užpilui reikės:

  • 2 valg. š. „Obelių“ naminio majonezo.

Gaminimas:

Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir smulkiai sukapokite, česnaką išspauskite, fermentinį sūrį sutarkuokite burokine tarka. Viską sumaišykite, paskaninkite druska ir pipirais. Užpilkite majonezu, permaišykite, papuoškite šviežiomis petražolėmis. Skanu valgyti užtepus ant duonos skrebučio. Skanaus!

Salotos „Mimoza“

123RF.com nuotr./Salotos „Mimoza“
123RF.com nuotr./Salotos „Mimoza“

Šios salotoms puikiai tinka tuno mėgėjams. Tunuose yra omega–3 ir omega–6 riebalų rūgščių, kurios sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tunas ne tik sveika, bet ir skanu, ypač dera salotinėje kartu su kiaušiniais ir daržovėmis. Patiektos gražioje salotinėje spalvingi ir skanūs sluoksniai tikrai žadina apetitą.

Salotoms reikės:

  • 5 kietai virtų kiaušinių,
  • 1 raudono svogūno,
  • 380 g tuno savo sultyse,
  • 2 virtų morkų,
  • 4 virtų bulvių,
  • žiupsnelio pipirų,
  • žiupsnelio druskos,
  • kelių šakelių krapų.

Užpilui reikės:

  • 5 valg. š. „Obelių“ naminio majonezo,
  • 5 valg. š. graikiško jogurto.

Gaminimas:

Kietai išvirtus ir atvėsintus kiaušinius nulupkite, baltymus atskirkite nuo trynių. Vieną kiaušinį perpjaukite pusiau ir palikite papuošimui. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Bulves sutarkuokite burokine tarka. Tuną nukoškite, susmulkinkite ir sumaišykite su vienu šaukštu majonezo. Sumaišykite likusį majonezą ir jogurtą. Į salotinę sluoksniuokite visus ingredientus. Pirmiausia sudėkite tarkuotas bulves, ant viršaus užpilkite plonu sluoksniu majonezo ir jogurto mišiniu. Sudėkite tuno sluoksnį, ant viršaus suberkite svogūno ir vėl užpilkite padažu. Toliau berkite susmulkintą kiaušinio trynį, supilkite likusį majonezo ir jogurto mišinį. Paskutinis sluoksnis – smulkiai supjaustytas kiaušinio baltymas. Salotas papuoškite kiaušinio pusele ir šakele krapų.

Šventinės salotos

123RF.com nuotr./Šventinės salotos
123RF.com nuotr./Šventinės salotos

Šios salotos – artėjančių švenčių repeticija. Skirtingų spalvų daržovių sluoksniai atrodo gundančiai gražiai, o ir valgyti tikras malonumas.

Reikės:

  • 0,5 Pekino salotos,
  • 1 indelio juodųjų alyvuogių,
  • 1 indelio marinuotų pievagrybių,
  • 2 pomidorų,
  • 1 raudonos paprikos,
  • 1 indelio konservuotų pupelių,
  • 2 kietai virtų kiaušinių,
  • 100 g kietojo sūrio,
  • 100 g virtos vištos krūtinėlės,
  • 1 indelio kukurūzų,
  • petražolių, krapų ar kitų žalumynų papuošimui.

Užpilui:

  • 5 valg. š. „Obelių“ naminio majonezo.

Gaminimas:

Pekino salotas, pomidorus smulkiai supjaustykite, pusiau perpjaukite alyvuoges, sukapokite kiaušinius, vištieną supjaustykite siauromis juostelėmis, sūrį sutarkuokite. Nupilkite skystį nuo kukurūzų, pupelių ir žirnelių. Daržovės ir mėsą sudėkite į salotinę sluoksniais: salotos, alyvuogės, pomidorai, pievagrybiai, žirneliai, kiaušiniai, sūris, paprika, kukurūzai. Ant viršaus uždėkite keletą šaukštų majonezo ir papuoškite žalumynais. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos