Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant stalo – kiaulienos nugarinė: 3 puikūs receptai, kuriems neatsispirsite

Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi bei gardūs patiekalai?
Kiaulienos kepsnys su sūriu ir ananasais
Kiaulienos kepsnys su sūriu ir ananasais / Shutterstock nuotr.

Tam, kad įsisukus į rudeninių darbų sūkurį idėjų šeimos pietums ar vakarienei nepritrūktų, kulinarijos meistrai dalijasi net trimis receptais, kurių žvaigždė – kiaulienos nugarinė. Nesunkiai pagaminami, šildantys, skonių nestokojantys patiekalai pradžiugins tiek artimuosius, tiek netikėtai užsukusius svečius, rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.

Kiaulienos nugarinė – tai maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams pagaminti.

„Kiaulienos nugarinė vasarą neatsiejama nuo ant grilio gaminamų patiekalų, o atšalus orams, kai kulinariniai eksperimentai persikelia į virtuves, ją lengvai galima panaudoti įvairiems troškiniams, kepsniams ir kitiems vaizduotės padiktuotiems patiekalams. Be to, kiauliena yra organizmui naudingomis medžiagomis turtinga mėsa. Ir nors kartais baiminamasi jos riebumo, vartojant saikingai ir pasirinkus maistingus garnyrus bei padažus, tai gali būti puikus pagrindas šeimos pietums ar vakarienei“, – sako Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kiaulienos nugarinės troškinys

Kulinarijos meistrai dalijasi net trimis receptais su kiaulienos nugarine. Šie maistingi ir aromatingi patiekalai puikiai tiks planuojant šeimos valgiaraštį ar norint nustebinti į svečius užsukusius draugus.

Vienam tokių patiekalų – kiaulienos nugarinės troškiniui – pagaminti reikės:

  • 500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos;
  • 1 vnt. paprikos;
  • 2 vnt. vid. morkų;
  • 3 vnt. vid. bulvių;
  • 4 vnt. didelių pievagrybių;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 3 v. š. grietinės;
  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Kiaulienos nugarinę supjaustykite nedideliais gabalėliais, įtrinkite mėgstamus prieskonius ir palikite marinuotis 1 val. Kol mėsa marinuojasi, paruoškite daržoves – nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite mėsos dydžio gabalėliais.

Kiaulienai išsimarinavus, į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir kepkite. Mėsai apkepus, suberkite svogūnus ir kepkite kol šie įgaus rusvą atspalvį. Tuomet pasūdytame vandenyje lengvai apvirkite morkas. Į keptuvę su jau iškepusia kiauliena sudėkite visas daržoves, įpilkite maždaug stiklinę vandens, įdėkite kelis šaukštus grietinės, suberkite mėgstamus prieskonius ir viską gerai išmaišę palikite troškintis. Troškinkite mažiausiai 30 min. Patiekite dubenėliuose.

Kiaulienos nugarinės kepsneliai su ananasais

Patiekalui paruošti reikės:

  • 500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos;
  • 250 g šviežio arba konservuoto griežinėliais supjaustyto ananaso;
  • 150 g tarkuoto fermentinio ar kito pamėgto sūrio;
  • 1 vnt. česnako;
  • 1 v. š. „Dijon“ garstyčių;
  • druskos ir pipirų, kitų pamėgtų prieskonių (pagal skonį).

Gaminimas. Kiaulienos nugarinę supjaustykite vidutinio storio riekelėmis, įtrinkite garstyčiomis, traiškytu česnaku ir prieskoniais, leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Mėsos gabalėlius sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, ant jų dėkite po ananaso griežinėlį, užbarstykite šiek tiek sūrio.

Kepsnelius dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite 30–40 min. Kepsnelius galite patiekti su ryžiais ar kitomis pamėgtomis kruopomis, daržovėmis.

Kiaulienos nugarinė su daržovėmis

Jums reikės:

  • 1 kg atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos;
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 kg bulvių;
  • 3–4 česnako skiltelių;
  • 1 v. š. rūkytos paprikos ar kitų pamėgtų prieskonių;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija ar kepimo popieriumi. Dubenėlyje sumaišykite traiškytas česnako skilteles, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Įtrinkite šį mišinį į kiaulienos nugarinę. Leiskite šiek tiek pasimarinuoti.

Atskirame inde nuluptas ir jei reikia supjaustytas bulves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite 2 v. š. alyvuogių aliejaus, įdėkite į ją kiaulienos nugarinę ir pakepkite abi puses po 2–3 min.

Perkelkite kiaulienos nugarinę ir paruoštas bulves į skardą, kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., kol mėsa iškeps, o bulvės apskrus ir taps minkštos. Išėmę patiekalą iš orkaitės palikite jį šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite kiaulienos nugarinę griežinėliais ir patiekite su daržovėmis. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant