Dar XIX a. prasidėjęs baltosios mišrainės kelias ant lietuvių stalo – tikrai sėkmingas. Šiandien dažnas švenčių neįsivaizduojame be šios „mišrainių karalienės“. Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad tradicinė baltoji mišrainė gaminama iš virtų bulvių, morkų, marinuotų ar raugintų agurkų, kiaušinių, konservuotų žirnelių ir majonezo.
„Lietuviai – sočiai per šventes mėgstanti pavalgyti tauta, todėl nenuostabu, kad ant šventinio stalo netrūksta patiekalų, kurie yra maistingi, kaloringi, tačiau kartu ir pikantiški. Dauguma šeimininkių per Velykas gamina naminę baltą mišrainę ar krabų lazdelių salotas, tačiau jei norisi kažko skanaus ir dar neragauto – šiuos patiekalus galima paįvairinti vos keliais naujais ingredientais ir pasigaminti naują mišrainę“, – sako A.Rasmussen ir dalijasi šventinių mišrainių receptais.
Greitai pagaminama baltoji mišrainė su avokadu
Ingredientai:
- 7 virtos bulvės;
- 3 morkos;
- 3 marinuoti arba rauginti agurkai;
- 1 gerai prinokęs avokadas;
- 2 virti kiaušiniai;
- 100 g konservuotų žirnelių;
- 4 valg. šaukšt. majonezo;
- prieskonių pagal skonį.
Gaminimas:
Virtas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus ir avokadą supjaustykite, sudėkite žirnelius ir norimus prieskonius bei viską išmaišykite su majonezu.
Vištienos mišrainė su kiaušiniais
Ingredientai:
- 300 g rūkytos arba virtos vištienos;
- 250 g konservuotų kukurūzų;
- 3 kietai virti kiaušiniai;
- šiek tiek majonezo arba graikiško jogurto;
- garstyčių, pipirų, citrinos sulčių (visų – pagal skonį).
Gaminimas:
1. Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Vištieną taip pat supjaustykite kubeliais.
2. Kukurūzus nuvarvinkite ir visus ingredientus sumaišykite su majonezu arba graikišku jogurtu.
3. Pagardinkite pipirais ir prieš patiekdami išspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
Ryžių mišrainė su rūkyta žuvimi
Ingredientai:
- 500 g karštai rūkytos skumbrės;
- 450 g virtų ryžių;
- 200 g konservuotų kukurūzų;
- 1 ilgavaisis agurkas;
- pusė svogūno;
- 4 valg. šaukš. majonezo;
- šiek tiek druskos.
Gaminimas:
1. Rūkytą žuvį atskirkite nuo ašakų ir susmulkinkite. Agurką supjaustykite kubeliais, o svogūną – kuo smulkiau.
2. Į didelį dubenį suberkite išvirtus ir atvėsintus ryžius, sudėkite žuvį, agurką, svogūną ir kukurūzus. Pagal skonį pagardinkite druska ir kitais prieskoniais.
3. Į gautą mišrainę sukrėskite majonezą ir gerai išmaišykite.
Velykinė mišrainė su kumpiu ir pievagrybiais
Ingredientai:
- 200 g rūkyto kumpio;
- 200 g marinuotų pievagrybių;
- 200 g mėgstamo fermentinio sūrio;
- 1 ilgavaisis agurkas;
- šiek tiek majonezo arba graikiško jogurto;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Sutarkuokite fermentinį sūrį, o kumpį ir agurką supjaustykite plonomis juostelėmis. Marinuotus pievagrybius gerai nukoškite ir šiek tiek pasmulkinkite.
2. Viską sumaišykite su majonezu, tačiau jei norite lengvesnio mišrainės varianto – rinkitės graikišką jogurtą.
3. Mišrainę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų.