„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Ant šventinio stalo – naminis majonezas: nuo tradicinio iki veganiško

Velykos sunkiai įsivaizduojamos be kiaušinių, klasikinis jų gardintojas – majonezas. Tačiau ne tik kiaušinių – kokybiškas ir šviežias jis paskanins ir mišraines, ir įvairius sumuštinius. Gal pats metas pagaliau pasigaminti majonezo patiems?
Majonezas
Majonezas / Vida Press nuotr.
Majonezas iš putpelių kiaušinių
Receptas: Majonezas iš putpelių kiaušinių
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 35
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (putpelių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (aštrios)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius suplakite su garstyčiomis, cukrumi ir druska.
  2. Atsargiai įpilkite aliejų ir plakite iki vientisos masės.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Suskleisti
Majonezas
Receptas: Šviežias naminis majonezas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 94
Receptas
Ingredientai
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 200.00 ml (švelnaus skonio, pvz., rapsų ar saulėgrąžų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Garstyčių milteliai: 0.50 arbat. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š. (gali prireikti ir 2-ų)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Actas: 0.50 valg. š. (baltojo vyno ar obuolių)
Kaip gaminti
  • Yra keletas sėkmingo majonezo taisyklių, į kurias verta atsižvelgti, norint, kad viskas pavyktų tobulai. Pirmiausia, visi produktai turi būti kambario temperatūros. Patyrę virtuvės meistrai sako, kad šalti kiaušiniai dažniausiai yra pagrindinė nesutirštėjančio padažo priežastis.
  • Be to, majonezui gaminti reikia rinktis tik kokybišką rapsų ar saulėgrąžų aliejų. Alyvuogių aliejus, ypač intensyvesnio skonio, šiuo atveju tinka ne taip, nes padažui suteikia kartumo. Majonezą labai lengva persūdyti, tad druską patariama berti atsargiai, vis paragaujant. Ir tik aukštos kokybės.
  • Išsisukę šviežio majonezo galite paeksperimentuoti su skirtingais skoniais: įberti šviežių petražolių, krapų ar svogūnų laiškų, ar įspausti skiltelę česnako.

1. Į nemažą stiklinį dubenį įmuškite kiaušinio trynį, įberkite druskos, cukraus ir garstyčių miltelių.

2. Išspauskite citrinos sultis ir sumaišykite jas su actu.

3. Pusę rūgščiojo mišinio supilkite į indą su kiaušinio tryniu ir minutėlę viską intensyviai sukite rankiniu plakikliu, kol pasidarys vientisa masė.

4. Plona srovele pradėkite pilti aliejų ir nuolat sukite plakinį. Kai emulsijos apimtis padidės, aliejų galite įpilti vis daugiau ir daugiau.

5. Baigdami sukti supilkite likusį citrinos sulčių ir acto mišinį ir viską gerai išmaišykite.

6. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Jei norite švelnesnio skonio, galite įberti dar šiek tiek druskos. Sudėkite majonezą į sandarų indelį ir laikykite jį šaldytuve apie savaitę.

Suskleisti
Veganiškas majonezas
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.7 / 49
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos sultys: 1.50 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Saulėgrąžas užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite per naktį. Į kokteilių plaktuvą sudėkite saulėgrąžų sėklas ir kitus ingredientus, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Pradėję plakti, reguliuokite padažo konsistenciją vis įpildami vandens, kol pasieksite norimą tirštumą.

Šį majonezą maišykite prieš pat patiekdami ant stalo ir gardinkite juo mėgstamus patiekalus. 

Suskleisti
Veganiškas majonezas
Receptas: Linų sėmenų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.5 / 27
Receptas
Ingredientai
Linų sėmenys: 2.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š. (arba citrinos sulčių)
Garstyčios: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 0.50 puodelis (virinto)
Alyvuogių aliejus: 0.50 puodelis
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

Linų sėmenis sumalkite ir užpilkite karštu vandeniu. Visus ingredientus, išskyrus aliejų bei druską, sudėkite į indelį ir sumalkite, kol gausite tirštą, vientisą masę. Tuomet po truputį pilkite aliejų ir maišykite, o pabaigoje įberkite šiek tiek druskos. Šį majonezą galite pagardinti krapais.

Suskleisti
Saulėgrąžų majonezas
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st. (neskrudintų lukštentų sėklų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Saulėgrąžų sėklas kelias valandas pamirkykite, išskalaukite ir suberkite į elektrinį plaktuvą.
  2. Kartu suberkite česnaką, supilkite šviežiai išspaustas citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, Provanso žolelėmis, įpilkite vandens (tiek, kad apsemtų saulėgrąžas).
  3. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Šiuo majonezu skanu gardinti įvairias salotas.
Suskleisti
Veganiškas majonezas
Receptas: Veganiškas anakardžių riešutų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
2.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Anakardžių riešutai: 1.00 puodelis
Citrinos: 1.00 vnt. (nulupta ir supjaustyta, be sėklų)
Druska: 0.25 arbat. š.
Actas: 2.00 valg. š. (obuolių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Garstyčios: 0.50 valg. š.
Vanduo: 0.50 puodelis
Kaip gaminti

Riešutus užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite apie valandą. Tuomet nupilkite vandenį, sudėkite riešutus ir visus kitus ingredientus į elektrinį smulkintuvą ir malkite tol, kol pasieksite kreminę majonezo konsistenciją. Tai – labai greitai paruošiamas ir puikaus skonio veganiškas majonezas.

Suskleisti
Japoniško stiliaus majonezas
Receptas: Japoniškas majonezas
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 64
Receptas
Ingredientai
Balta sojų pupelių („miso“) pasta: 50.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (tryniai)
Actas: 5.00 ml (ryžių actas arba citrinos sultys)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Trynius išplakite su actu. Paskui, lėtai maišydamos, supilkite aliejų ir plakite iki vienalytės masės.
  2. Sudėkite sojų pupelių („miso“) pastą, pagardinkite druska ir pipirais.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs