1. Miltus, druską ir kepimo miltelius išsijokite ir sumaišykite su cukrumi.
2. Įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, kad nebeliktų sausos masės. Supilkite pieną ir aliejų. Tešla neturi būti skysta, todėl jei reikia, galima pridėti dar šiek tiek miltų.
3. Sudėkite braziliškus riešutus, irisus, spanguoles. Atrodo keistas derinys, bet tikrai skanu!
4. Kepimo skardą ištepkite sviestu. Pabarstykite skrudintais žemės riešutų gabaliukais ir užpilkite tešlą.
5. Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 50 min.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Tešlai skirtą sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, prieskonius.
3. Į miltų mišinį supilkite atvėsusį tirpintą sviestą, pieną, įmuškite kiaušinius, sudėkite bruknių uogienę ir gerai išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite į paruoštą tešlą ir lengvai išmaišykite.
4. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje ant apatinės lentynos valandą. Palikite formoje 20 minučių aušti, tada išimkite.
5. Glajui kiaušinio baltymą šluotele išplakite su išsijotu milteliniu cukrumi. Įpilkite citrinų sulčių ir plakite, kol masė sutirštės ir pasidarys blizgi. Ja apipilkite atvėsusį keksą. Viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, bruknėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
Kalėdinis keksas |
- Ištirpinkite šokoladą, sviestą ir kavą metaliniame inde virš garų vonelės. Atvėsinkite.
- Įmuškite kiaušinį ir išplakite su mikseriu, įdėkite cukrų ir išplakite iki vientisos masės.
- Sudėkite išsijotus miltus, kakavą ir kepimo miltelius, viską išmaišykite, supilkite pieną ir dar kartą gerai išmaišykite, masė išeina gana tiršta, ją sudėkite į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą kekso skardą ir kepkite 40-45 min 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
- Keksą ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Gaminame glazūrą: pakaitinkite grietinėlę, ir sviestą, kol pradės burbuliuoti, gauta mase užpilkite labai smulkiai susmulkintą šokoladą (aš smulkinau blenderiu, galima tarkuoti) ir paliekite maždaug minutei, tada išmaišykite ir atvėsinkite.
- Glazūra būna pakankamai tiršta, todėl lengva pritvirtinti papuošimus: kapotus riešutus, kokosą, cukatas ir kt.
- Keksas drėgnas, tirpstantis burnoje ir greitai bei lengvai pagaminamas, skanaus!
Receptą atsiuntė Gytė
- Kiaušinius plakite su cukrumi, kol taps vientisa gelsva mase.
- Į cukraus ir kiaušinių plakinį po truputį supilkite aliejų, sudėkite grietinę, suberkite apelsino žievelę ir supilkite apelsinų sultis.
- Viską gerai išmaišykite, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į kepimo formą (jei reikia, prieš tai išteptą sviestu) ir keksą kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~50–55 min.
* Iš tokio kiekio išeina gana didelis keksas (dėl to ir kepti tenka taip ilgai), tad jei norite, galite daryti mažesnį, tiesiog naudokite pusę visų produktų kiekio ir, žinoma, nepamirškite, kad kepti reikės trumpiau.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Spanguoles sudedame į nedidelį puodą, užpilame 100 ml limonado ir 2 minutes verdame. Nukošiame skystį ir atidedame.
- Margariną išsukame su cukrumi, vanile, smulkiai nutarkuotomis citrinų žievelėmis. Po vieną įplakame kiaušinius ir kelis šaukštus likerio. Po truputį įmaišome miltus, kepimo miltelius ir sodą. Įplakame likusį limonadą, įmaišome apvirtas spanguoles.
- Tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą kekso skardelę. Kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie valandą.
- Cukraus pudrą sumaišome su spanguolių sultimis ir apglaistome jau atvėsusį keksą.
1. Sviestą su cukrumi išplakite maišytuvu ar kombainiu iki purios balkšvos masės. Tai trunka 2–3 minutes. Pradėkite plakti lėčiausiu greičiu, o kai cukrus su sviestu susimaišys – padidinkite greitį.
2. Po vieną įmuškite kiaušinius. Kiekvieną kartą įdėjus kiaušinį, masę išplakite. Galiausiai turite gauti purią masę.
3. Įmaišykite razinas.
4. Miltus suberkite per 3 kartus. Kiekvieną kartą gerai išmaišykite.
5. Tešlą supilkite į kepimo skardą (200x110x75 mm), išklotą kepimo popieriumi.
6. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. – įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką jis turi būti sausas.
7. Keksą išimkite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių pravėsti. Tuomet išimkite iš kepimo formos ir leiskite visiškai atvėsti.
1. Elektriniame smulkintuve kartu su apelsinų likeriu susmulkinkite migdolus, lazdyno riešutus ir apelsinų cukatas.
2. Rudąjį cukrų kartu su sviestu išsukite iki purios masės, suberkite migdolų miltus ir gerai išmaišykite. Tada maišant po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite pieną. Viską išmaišykite iki vientisos masės.
3. Atskirame dubenyje kepimo miltelius sumaišykite su miltais. Tada suberkite į sviestinę masę ir vėl viską gerai išmaišykite. Suberkite ir riešutų bei cukatų trupinius, išmaišykite iki vientisos masės.
4. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve mažiausiai dvylikai valandų.
5. Prieš kepimą palaikykite kambario temperatūroje gerą valandą.
6. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Sudėkite tešlą, įspauskite keletą apelsinų cukatų griežinėlių ir kepkite iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.
7. Iškepusį atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra.
1. Išlydykite sviestą bei kokosų aliejų, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Virš indo su karštu vandeniu pašildykite medų, kad suskystėtų ir supilkite jį į išlydytą sviestą su kokosų aliejumi. Viską gerai išmaišykite.
2. Atskirame inde sumaišykite birius produktus: miltus, aguonas ir kepimo miltelius.
3. Tuomet į skystą masę įmuškite kiaušinį, išmaišykite, įberkite miltų, išmaišykite ir vėl įmuškite kiaušinį, įmaišykite miltus. Kai tešla bus išmaišyta, pabaigai įtarkuokite citrinos ar mandarino žievelės.
4. Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
5. Iškepusį keksą ir atvėsusį keksą papuošimui apibarstykite cukraus pudra.
1.Riešutus nuplaukite, gerai nusausinkite, paskrudinkite sausoje keptuvėje. Kambario temperatūros sviestą iki vientisumo išsukite su milteliniu cukrumi, tada suberkite tirpią kavą, kakavos miltelius ir įberkite žiupsnelį druskos.
2. Po vieną įmuškite kiaušinius, sukrėskite jogurtą ir viską gerai išmaišykite.Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius, skrudintus riešutus. Tešlą gerai išsukite, kad neliktų gumuliukų.
3.Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą kekso formą. Kepkite apie valandą iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
4. Keksą ištraukite iš orkaitės, atvėsinkite ir išimkite iš formos. Užpilui skirtas citrinos sultis ir vandenį sumaišykite su milteliniu cukrumi. Gautu padažu apliekite keksą.
1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi. Baltymus išplakite iki standžių putų.
2. Į trynius supilkite aliejų, paplakite, tada berkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
3. Riešutus paskrudinkite orkaitėje ir padalinkite perpus. Pusę pasilikite pabarstyti ant kekso viršaus.
4. Į tešlą sudėkite dalį riešutų, sukrėskite baltymus ir išmaišykite.
5. Kepimo formą ištepkite sviestu (galima ir aliejumi).
6. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį supilkite į kepimo formą, kitą dalį sumaišykite su kakava ir supilkite ant viršaus.
7. Viršų pabarstykite likusiais riešutais. Kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių karščio orkaitėje.
8. Kai iškeps, palaukite, kol atvės ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė