Ingredientai:
- 1/4 baltagūžio kopūsto;
- 1/4 savojinio kopūsto (arba keiskite keliais lapinio kopūsto (angl. kale) lapais, pašalintais kotais ir storomis gyslomis);
- 0,5 poro;
- 2 morkos;
- 0,5 stiklinės džiovintų pupelių (išmirkytų per naktį);
- 2 bulvės;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- sauja šviežių plokščialapių petražolių;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 l vandens (gali reikėti ir kiek daugiau).
Gaminimas:
1. Kopūstus supjaustykite plonomis juostelėmis. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite skridinėliais. Porą supjaustykite pusžiedžiais.
2. Išmirkytas pupeles suberkite į nedidelį puodą, užpilkite 500 ml šviežio šalto vandens, užvirkite ir virkite apie 20 min., kol pupelės taps minkštos. Joms išvirus nukaiskite puodą, tačiau skysčio neišpilkite.
3. Kitame puode, kuriame virsite sriubą, ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir sviestą, berkite porus ir morkas, pakepinkite 4–6 min., kol daržovės kiek suminkštės ir suglebs. Tada suberkite kopūstus, patroškinkite dar 2–3 min. Suberkite bulvių kubelius, supilkite vandenį, užvirkite, įberkite apie šaukštelį druskos, nemažą žiupsnį juodųjų pipirų. Uždenkite, dar kiek sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol bulvės, morkos ir kopūstai bus išvirę. Įberkite kelis šaukštus išvirtų pupelių iš kito puodo, daug petražolių ir nukaiskite puodą.
4. Likusias pupeles su visu skysčiu sutrinkite elektriniu trintuvu, o tada supilkite visą į bendrą puodą su sriuba. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
5. Tiekite su mėgstama duona, jei norite, įpylę šlaką alyvuogių aliejaus ir įdėję šaukštą grietinės. Skanaus!