Ar atskirtumėte pigų vyną nuo brangaus?

Ar iš tiesų brangesnis vynas skanesnis? Pasirodo, daugybė žmonių nė neatskiria, kokį vyną geria – brangų ar pigų.
Vynas
Vynas / 123RF.com nuotr.

Škotų psichologas Richardas Wisemanas atliko įdomų tyrimą. Atsitiktinai atrinkti savanoriai užrištomis akimis ragavo 578 raudonuosius ir baltuosius vynus, kurių butelio kaina svyravo nuo 3,49 iki 29,99 eurų.

53 proc. tiriamųjų atpažino brangesnius baltuosius vynus ir tik 47 proc. – brangesnius raudonuosius. Taigi, galima sakyti, kad šansas, jog eilinis žmogus atskirs brangesnio vyno skonį nuo pigesnio, 50 ir 50. Beveik toks pat kaip metant monetą laukti iškrintančio herbo ar skaičiaus.

Beje, šį eksperimentą galite pakartoti ir patys per kokį vakarėlį, pasiūlydami svečiams temą „Atspėkite, kuris vynas brangesnis“.

Įdomu ir tai, kad prieš kelerius metus vieno Škotijos universiteto psichologo Adriano Northo atliktas tyrimas įrodė, kad tinkamai parinkta muzika padeda geriau pajusti vyno skonį. Pavyzdžiui, iš Cabernet Sauvignon vynuogių pagamintas vynas geriausiai atsiskleidžia klausantis greitų klasikinių kūrinių arba roko, o Chardonnay vynas – skambant romantiškoms natoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų