Kaip pasakoja Jolita Bakšaitė, Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, kadangi Dzūkijos kraštas kviečių nuo seno stokojo, čia žmonių pilvus pasodindavo įvairūs patiekalai iš grikių. Dėl to prigijo toks pasakymas: „Jei ne grikiai ir ne lyšiai, dzūkų bernai būt apiplyšę“ (lyšiai čia reiškia lęšius).
Vienas iš patiekalų, kuriems paruošti dzūkai naudojo ir iki šiol tebenaudoja miltus iš grikių, yra grikinė babka – į pyragą ar keksą panašus kepinys. Anot J.Bakšaitės, šis skanumynas būna įvairių rūšių – tiek visiškai paprastas, tiek pasaldintas (pavyzdžiui, aplietas šokoladu), tiek sūresnis.
„Grikinės babkos būdavo daugiausia gaminamos paprastos – tiesiog grikiai, cukraus būdavo dedama mažai. Jeigu kas norėdavo tokios geresnės, prabangesnės, tai jau įsidėdavo šiek tiek cukraus. Bet dzūkai būdavo biedni, tai mažai jo dėdavo.
Būdavo, kad jeigu norėdavo labiau pasistiprinti, dėdavo spirgučius, darydavo tokią sūrią, kad vyrai užkąstų po darbų, grįžę pasiilsėti“, – atskleidžia Lazdijų turizmo informacinio centro atstovė.
Pasak jos, gėrimams, kuriais užgerdami skanaudavo grikinės babkos, dzūkai išrankūs nebuvo – „su kuo turėdavo, su tuo ir valgydavo“. Pavyzdžiui, į vandenį įsimesdavo mėtos lapelių, įsispausdavo obuolių sulčių arba pasidarydavo kmynų arbatos.
Šį kartą, besilankydami Metelių regioniniame parke, gavome progą paragauti vietos šeimininkių paruoštos saldžiosios grikinės babkos versijos, o ja mėgavomės su puodeliu kavos.
Žemiau pateikiame šio dzūkiško gardėsio receptą, jog tokią malonią patirtį galėtumėte susikurti ir sau namuose.
Jums reikės:
- 0,5 l kefyro;
- 500 g grietinės;
- 400 g sviesto;
- 6 kiaušinių;
- 4 puodelių grikių miltų;
- 2 arbatinių šaukštelių sodos;
- 2 puodelių cukraus.
Kaip gaminti:
- Supilkite ištirpintą sviestą ant cukraus ir maišykite, kol masė taps vienalytė.
- Leiskite masei šiek tiek pravėsti.
- Į pravėsusią masę supilkite grietinę ir gerai išmaišykite.
- Sodą nugesinkite kefyre ir supilkite į masę. Vėl gerai išmaišykite.
- Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių.
- Trynius sudėkite į tešlos masę ir maišykite.
- Po truputį berkite miltus ir nuolat maišykite.
- Išplakite kiaušinių baltymus iki standumo.
- Atsargiai įmaišykite baltymus į tešlos masę.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180–200 laipsnių, apie 40 minučių.
- Iškeptą grikinę babką papuoškite savo nuožiūra.
Jeigu kada užsuksite į Lazdijų rajoną, kviečiame grikinės babkos paskanauti ir kavinėje „Eldija“, įsikūrusioje Šeštokų kaime.