Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, tai nedideli vaisiai, išvaizda primenantys vynuoges ar agrastus, o skoniu savo giminaičius – kivius. Visgi, aktinidijos – minkštesnės ir saldesnės už kivius.
Skanios ir vienos, ir desertuose, ir su mėsa
Šių vaisių gimtinė – Rytų Sibiras, Japonija, Kinija, Pietų ir Šiaurės Korėja bei Kurilų salos. Tačiau kivių uogos gausiai auginamos ir Kanadoje, Amerikoje, Čilėje, Naujoje Zelandijoje ir Europoje. Per metus pasaulyje užauginama daugiau nei milijonas tonų kivių uogų. Pasak J.Sabaitienės, kaip ir visi vaisiai, šios uogos yra ne tik skanios, bet ir gausios maistinėmis medžiagomis.
Kivių uogos yra saldžios, o jų skonis turi pasiflorų, ananasų, braškių užuominų.
Kivių uogos – puikus užkandis. Jos dažnai valgomos vienos, tačiau yra plačiai naudojamos ir kulinarijoje. Kivių uogos savo skoniu panašios į kivius – tai yra saldūs vaisiai. Jų skonis turi pasiflorų, ananasų, braškių užuominų. Kivių uogų minkštimas yra ryškiai žalios spalvos, o jo vidus užpildytas daugybe mažų juodų sėklyčių. Skirtingai nuo kivių, kurie pasižymi stora, pūkuota oda – šie vaisiai turi žalią, lygią odelę, kurios prieš valgant nulupti nereikia.
Kivių uogos dedamos į uogienes, džemus, jomis gardinamos salotos, salsos, įvairiausi vaisių kokteiliai. Šios gėrybės naudojamos ir ruošiant pyragus, bandeles, ledus bei sorbetus gamyboje. Jos puikiai dera su apelsinais, medumi ir šokoladu. Tačiau aktinidijos tinka ne tik prie įvairiausių saldėsių, bet ir prie pikantiškų patiekalų: jas valgyti mėgstama su jūros gėrybėmis, tokiomis kaip krevetės, šukutės ar balta žuvis. Jos taip pat tinka ir prie kiaulienos, jautienos, elnienos ir vištienos patiekalų. Iš jų gaminami įvairiausi pikantiški padažai, jos dažnai kepamos kepsninėje ir naudojamos, kaip garnyras.
J.Sabaitienė siūlo išbandyti ir porą receptų su kivių uogomis.
Salsa su kivių uogomis
Ingredientai:
- 10 kivių uogų, perpjautų perpus;
- 10 vynuoginių pomidoriukų, perpjautų perpus;;
- saujelė supjaustytų šviežių kalendrų;
- 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų pastos;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite visus ingredientus, patiekite su ant grotelių kepta žuvimi arba vištiena.
Vaisių salotos su kivių uogomis
Ingredientai:
- 16 kivių uogų, perpjautų perpus;
- 1 nuluptas ir supjaustytas bananas;
- 1/2 mažos nuluptos ir kubeliais supjaustytos papajos;
- 2 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite kivius, bananą ir papają. Nedideliame indelyje sumaišykite medų ir citrinų sultis. Gautu padažu apšlakstykite vaisius. Šias salotas galima valgyti vienas arba maišyti jas su natūraliu jogurtu.