Ar mėginote laukinių stebuklų? Siūlo pasigaminti saldainių iš ajerų

Nors daug kas nustemba išgirdęs, kad iš ajerų šakniastiebių galima pasigaminti ajerų saldainių, žolininkė, kosmetikos gamintoja Kristina Šilinskienė Naktižiedė sako, kad toks skanėstas itin naudingas mūsų virškinimui. Nuo seno ajerų cukatos buvo gaminamos ir senosiose Lietuvos vaistinėse. Jei niekada nemėginote, Kristina kviečia pasigaminti ir paskanauti.
Netradicinis ajerų panaudojimas
Netradicinis ajerų panaudojimas / Kristinos Šilinskienės Naktižiedės nuotr.
K.Šilinskienės-Naktižiedės nuotr./Ajerų saldainiai
K.Šilinskienės-Naktižiedės nuotr./Ajerų saldainiai

Liaudies medicina ir tradicinių lietuviškų augalų vartojimu besidominti moteris yra įkūrusi grupę „Laukiniai stebuklai“, kurioje dalinasi patirtimi ir receptais.

Pasiteiravus, kur aptiko tokį autentišką ajerų cukatų receptą, Kristina pasakoja užuominų radusi dar profesorės, mokslų daktarės Eugenijos Šimkūnaitės surinktoje medžiagoje.

Anksčiau, anot jos, šios cukatos buvę senovės vaistinių produktas. Tiesa, svarbus momentas, jei apsisprendėte išmėginti ir pasigaminti, ajerus būtina gerai apvirti, o nuovirą nupilti. Pateikiame ir detalesnius žingsnius.

Kristinos Šilinskienės Naktižiedės nuotr. /Kristina Šilinskienė Naktižiedė
Kristinos Šilinskienės Naktižiedės nuotr. /Kristina Šilinskienė Naktižiedė

Ajerų saldainių gaminimas:

1. Ajerų šakniastiebius nuvalyti, nuskusti daržovių skustuku, supjaustyti 0,5-1 cm ilgio gabaliukais.

2. Užpilti juos vandeniu, kad apsemtų ir virti ant mažos ugnies 20 min nuo užvirimo! Būtina ajerų šakniastiebius nuvirti, jei juos vartosite maistui. Beje, nuovirą galima panaudoti naminio muilo gamybai.

3. Lygiomis dalimis imti cukraus ir vandens, išvirti sirupą, į sirupą sudėti nuvirtus ajerų šakniastiebių gabaliukus ir virti 20 min nuo užvirimo. Šitas etapas yra konservavimas cukrumi, jei cukraus nevartojate, galite jį praleisti ir nuvirtus ajerų šakniastiebius užsišaldyti arba sudžiovinti.

4. Ajerų saldainiukus džiovinti džiovyklėje, galima ir aukštoje temperatūroje, pvz., iki 70 laipsnių.

5. Tokie saldainiukai gali būti laikomi kambario temperatūroje, popieriaus maišelyje.

Vartojama po 1-2 saldainius po vakarienės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis