Ar ragautumėt? Studentės kaunietės sukūrė šaltibarščių ledus

Vasaros simboliu tapę šaltibarščiai užburia ne tik savo spalva, bet ir skoniu. Šis patiekalas net šaltuoju metų laiku kviečia prisiminti vasarą. Atrodytų, jog tai klasikinis patiekalas, tačiau kone kiekvienuose namuose ar restorane yra savų šios šaltos sriubos variacijų. Kauno kolegijos studentės siūlo netikėtą alternatyvą – šaltibarščių ledus.
Šaltibarščių ledai
Šaltibarščių ledai / Kauno kolegijos nuotr.

Kauno kolegijos Maisto technologijos katedros studentės Aušra Dambrauskaitė, Laurita Donielaitė ir Rimvydė Šimkevičiūtė šaltibarščių ledais nustebino tarptautinio studentų konkurso „Maisto technologas“ komisiją ir pelnė pirmąją vietą, rašoma pranešime žiniasklaidai. Konkurso užduočiai pagaminti modernią tradicinio savos šalies patiekalo versiją studentės pasirinko lietuvių mėgstamus šaltibarščius.

Kauno kolegijos nuotr. /Gaminami šaltibarščių ledai
Kauno kolegijos nuotr. /Gaminami šaltibarščių ledai

„Iškart pagalvojus apie lietuvišką virtuvę prieš akis iškyla šaltibarščiai, kuriuos mėgsta visi. Visos buvome patenkintos idėja, kurią vystėme: galvojome ir apie želė, ir apie panakotą, bet galutinis sprendimas buvo ledai“, – pasakoja būsimos specialistės ir kartu priduria, kad idėją pasiskolino iš restorano „Monte Pacis“, o savos versijos receptūrą kūrė pačios.

Tradicija ir gurmaniškumas

Būsimoji maisto technologė R.Šimkevičiūtė atskleidžia, kad ledų skonis išlieka toks pat, kaip šaltibarščių – jaučiami visi pagrindiniai ingredientai (burokėlis, agurkas ir kt.). Nors ledai tapatinami su saldžiu desertu, kitokia šaltibarščių versija leis pajusti pakitusią įprastą sriubos tekstūrą, gaivą. „Manome, kad šaltibarščių ledai patiks žmonėms, kurie mėgsta gurmaniškus produktus, tačiau taip pat įtiktų tiems, kas mėgsta lengvą, paprastą tradicinį skonį“, – pabandyti pasigaminti ledus skatina studentės.

Šaltibarščių ledus galima komponuoti įvairiai: studentės juos rekomenduoja valgyti kaip desertą, pavyzdžiui, ledų vafliuose arba derinti su naminiais bulvių traškučiais ar bulvių piurė. Be to, ledai nėra itin kaloringi100 g produkte yra 72 kcal. „Šie ledai gaminami iš šaltibarščių kefyro, o papildomų riebalų nenaudojama“, – pasakoja R.Šimkevičiūtė .

Ingredientų nekeitė

Šaltibarščių ledams naudojami tokie pat ingredientai, kaip ir ruošiant tradicinius šaltibarščius: kefyras, agurkai, burokėliai, laiškiniai svogūnai.

Kauno kolegijos nuotr. /Šaltibarščių ledai
Kauno kolegijos nuotr. /Šaltibarščių ledai

Sutrynus burokėlius, agurkus, įpilamas kefyras ir viskas sumaišoma iki vientisos masės. Viskas pagardinama krapais, laiškiniais svogūnais, druska. Ledų gaminimo aparate šąlant masei, įdedama stabilizatoriaus ledų konsistencijai pagerinti. Ledų masė pilama į formas bei laikoma šaldiklyje, -18 oC temperatūroje.

Norint atrasti savą skonį, verta eksperimentuoti reguliuojant ingredientų kiekius.

Kauno kolegijos nuotr. /Šaltibarščių ledai
Kauno kolegijos nuotr. /Šaltibarščių ledai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis