Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar reikia plauti vištieną prieš ruošiant maistą? Augintojų rekomendacijos

Veikiausiai daugelis (ir ne kartą) yra girdėję kone klasikinį patarimą, jog vištieną prieš gaminant iš jos bet kokį patiekalą būtina nuplauti. Vištas auginančios ir produkciją iš jų ruošiančios įmonės atstovas žeria patarimų, kodėl plauti šios mėsos tikrai nereikia ir net nerekomenduojama.
Viščiukas
Viščiukas / Fotolia nuotr.

Paprastai esame primygtinai raginami prieš ruošiant maistą nuplauti daugelį produktų, dažniausiai šis patarimas yra visiškai racionalus ir pagrįstas. „Turime plauti vaisius, daržoves, uogas. Gal todėl buvo nuspręsta, kad tą patį reikia daryti ir su vištiena. Nors gali kilti minčių, kad ji yra nepakankamai higieniška, tačiau toks nerimas – nepagrįstas. Prekybos centruose parduodama vištiena yra patikrinta atsakingų institucijų, prekyboje pasirodo supakuota į vakuumą, todėl yra itin higieniška ir saugi vartoti“, – pranešime žiniasklaidai teigia įmonės „Kekava“ valdybos narys Saulius Petkevičius.

Vištienos su antibiotikais pavojai

Nors vištienos plovimas yra nereikalingas darbas, ypač nerekomenduojama plauti vištos, augintos gydant ją antibiotikais: „Tokia vištiena turi ne tik gerųjų, organizmui naudingų, bet ir antibiotikams atsparių bakterijų. Plaunant šią mėsą, atspariosios bakterijos pasklinda tiek po kriauklę, tiek visoje virtuvėje. Tokiu būdu jos dauginasi, todėl mūsų aplinkoje atsiranda pavojingų, antibiotikams atsparių mikroorganizmų“, – teigia S.Petkevičius.

Anot eksperto, norint išvengti tokios rizikos, vertėtų rinktis vištieną be antibiotikų. Rūpestingai auginant mėsai skirtus paukščius, lesinant juos kokybišku maistu, užtikrinant jiems galimybę judėti ir pakankamai miegoti bei sudarant higieniškas sąlygas, jie užauga sveiki ir papildomai jų gydyti nereikia.

Įtaka ir aplinkai

S.Petkevičius teigia, kad gydant paukščius antibiotikais, jiems atsparių mikroorganizmų atsiranda visoje ekosistemoje: „Per paukščių išmatas nuo antibiotikų mutavusios bakterijos patenka į žemę, iš jos – į vandenis, po to – į augalus, grūdines kultūras. Tada – per maistą į mūsų organizmą. Taigi, antibiotikų vartojimo paukštininkystėje grandinė yra ilga“.

Vis dėlto, perkant sveikai užaugintą vištieną, galima sustabdyti antibiotikų vartojimo kelią. Taigi pirkėjai, besirenkantys geromis sąlygomis augintą vištieną, sąmoningai prisideda prie rūpinimosi aplinka ir ateities kartomis.

Jei jau išsirinkote vištienos gabaliuką, siūlome ir keletą iš šios mėsos pagaminamų patiekalų:

Vištienos sriuba
Receptas: Greita ir soti vištienos sriuba su kuskusu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 58
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 0.50 vnt. (kaimiško, supjaustyto gabalais)
Morkos: 3.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Kuskusas: 1.00 st. (vidutinio stambumo)
Kvapnieji pipirai: 3.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š.
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių, geriau plokščialapių)
Kaip gaminti

1. Vištieną dėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu (1,5–2 l), įmeskite pipirų žirnelius, įberkite druskos, užvirinkite, nugraibykite susidariusias putas ir sumažinę ugnį pavirkite 15–20 min.

2. Tuo metu morkas supjaustykite ilgais, bet ne pernelyg plonais šiaudeliais, porus (išskyrus viršutinę žaliąją dalį) – šiaudeliais arba pusžiedžiais.

3. Pirmiausia į puodą su vištiena sumeskite morkas, joms pavirus apie 10 min. – porus. Viską dar virkite apie 7–10 min. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Baigiant virti įberkite smulkiai kapotų petražolių ir nukelkite puodą nuo ugnies, tegul taip pastovi apie 10 min.

4. Tuo metu, kai sriuba jau baigia virti ir ilsisi išvirusi, kuskusą suberkite į dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad jo dar būtų per pirštą nuo kuskuso viršaus, įberkite žiupsnį druskos, dėkite mažą gabaliuką sviesto ir uždenkite. Po 7 min. atidenkite ir gerai išpurenkite išbrinkusį kuskusą šakute.

5. Į sriubos lėkštes dėkite po kelis šaukštus kuskuso, pilkite sriubos ir priplėšykite vištienos gabaliukų.

Suskleisti
Generolo Tso vištiena
Receptas: Kiniška generolo Tso vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 69
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 350.00 g (krūtinėlių arba blauzdelių mėsos)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (džiovinti)
Aliejus: 5.00 valg. š. (3 šaukštai mėsos skrudinimui ir 2 marinatui)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (smulkinto šviežio)
Česnakai: 2.00 arbat. š. (smulkinto)
Sezamų aliejus: 2.00 arbat. š.
Svogūnų laiškai: 2.00 valg. š. (smulkintų, patiekimui)
Ryžiai: 200.00 g (virtų, patiekimui)
Sojos padažas: 4.50 arbat. š. (1 šaukštelis tamsaus (perpus marinatui ir padažui), 3,5 šaukštelio šviesaus (2 marinarui ir 1,5 padažui))
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (marinarui)
Krakmolas: 2.50 arbat. š. (2 marinatui ir 0,5 padažui)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š. (išmaišytos su 1 šaukštu vandens; padažui)
Ryžių actas: 1.00 valg. š. (padažui)
Vištienos sultinys: 3.00 valg. š. (arba vandens; padažui)
Kaip gaminti

Štai šis, mano pateikiamas Generolo Tso vištienos variantas, iš Fuchsios Dunlop knygos „Every Grain of Rice“. Autorė tvirtina, kad patiekalą išmoko gaminti iš vieno kinų šefo restorane Taipėjuje.

Jei gaminsite tiksliai pagal instrukcijas, gausite tipišką (tikrą!) kinišką patiekalą – vištienos gabalėlius turtingame lipniame rūgštokame padaže, lygiai taip, kaip patiekalus gamina Kinijoje. Tačiau jei norite lietuviškai-kiniškos versijos, patariu į padažą įdėti bent 1 šaukštelį cukraus, kad būtų tas geidžiamas saldžiarūgštis efektas (prie kurio mes visi pratę)...

1. Vištieną supjaustykite mažais gabalėliais (geriausia plonomis pailgomis apie 3–4 cm ilgio juostelėmis). Dubenėlyje sumaišykite marinatui skirtus ingredientus, sudėkite supjaustytus vištienos gabalėlius, rankomis įmasažuokite į juos marinatą ir atidėkite į šalį, kol darysite kitus darbus (galite palikti marinuotis vištieną keletui valandų arba per naktį – laikykite šaldytuve).

2. Sumaišykite visus padažo ingredientus ir atidėkite į šalį.

3. Gilioje keptuvėje arba wok keptuvėje (arba gruzdintuvėje) įkaitinkite aliejų. Karštame aliejuje apskrudinkite vištienos gabalėlius, kol šie taps traškūs. Atidėkite į šalį ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.

4. Baigus skrudinti mėsą, išpilkite aliejų, jei reikia, nusausinkite wok keptuvę. Įpilkite dar pora šaukštų aliejaus, sumeskite čili pipirus (jei norite, kad būtų mažiau aštru, pašalinkite čili pipirų sėklas – jos duoda daugiausia aštrumo), ir labai trumpai apskrudinkite (tik žiūrėkite, kad čili nesudegtų). Suberkite imbierus ir česnakus, dar pakepinkite keletą sekundžių, kol pasklis aromatas.

5. Supilkite padažą ir maišydami virinkite, kol padažas sutirštės. Pabaigoje sudėkite apkepintą vištieną ir viską maišydami pakepinkite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų padažu. Pabaigoje pašlakstykite sezamų aliejumi.

6. Patiekite iškart, pabarstę žaliais svogūnų laiškais, su virtais ryžiais.

 

Suskleisti
Vištienos gabalėliai
Receptas: Vištiena klevų sirupo ir garstyčių padaže
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Garstyčios: 3.00 valg. š.
Klevų sirupas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 150.00 g (maltų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių)
Kaip gaminti

1. Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais.

2. Sumaišykite garstyčias, klevų sirupą, aliejų, šviežius čiobrelius, pipirus ir druską. Į šį marinatą dėkite supjaustytus vištienos gabalėlius ir įdėkite į šaldytuvą maždaug valandai (galima palikti ir nakčiai).

3. Iš marinato išimtus vištienos gabalėlius apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite, kol gražiai apskrus.

Suskleisti
Vištienos ir šakninių daržovių troškinys
Receptas: Vištienos ir šakninių daržovių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 63
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (be odos ir kaulų)
Pomidorai: 400.00 ml (konservuotų; arba pomidorų tyrės)
Pupelės: 400.00 ml (konservuotų)
Pastarnokas: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 0.50 vnt. (nedidelio gumbo)
Pievagrybiai: 100.00 g
Svogūnai: 0.50 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Vanduo: 2.00 puodelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Prieskonių mišinys Allspice: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 0.50 arbat. š. (džiovintų)
Čiobreliai: 2.00 arbat. š. (džiovintų troškinimui ir šviežių patiekimui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (šviežių; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite šaknines daržoves kubeliais ir skiltelėmis. Vištieną taip pat supjaustykite mažais gabalėliais. Vidutinio dydžio puode įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, suberkite susmulkintą svogūną, česnaką, papriką, šiek tiek pakepinkite, o tada sudėkite visus likusius ingredientus, išskyrus grybus ir šviežias žoleles.

2. Užvirinkite ir leiskite burbuliuoti ant nedidelės ugnies 35 min. Sudėkite į troškinį supjaustytus grybus ir dar pavirkite 10–15 min., arba kol skysčio liks labai nedaug, o vištiena taps minkšta.

3. Patiekite papuošę šviežiomis žolelėmis.

Suskleisti
Medžiotojų vištienos troškinys
Receptas: Itališkas medžiotojų vištienos troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g
Sviestas: 20.00 g
Vištiena: 600.00 g (blauzdelių be sąnario)
Konservuoti pomidorai: 400.00 g (smulkintų)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Salierų stiebai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (vištienai)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė)
Kaip gaminti

1. Daržoves nuskuskite, nulupkite ir supjaustykite stambesniais gabaliukais.

2. Troškintuve įkaitinkite aliejų, įmeskite neluptą česnako skiltelę ir trumpai pakepinkite, kad paskleistų kvapą.

3. Troškintuve ant didelės kaitros apskrudinkite vištienos blauzdeles iš visų pusių ir gausiai pašlakstykite balzaminiu actu.

4. Suberkite daržoves ir maišant pakepinkite. Tada supilkite smulkintų konservuotų pomidorų tyrę, sumažinkite kaitrą, įpilkite porą samčių verdančio vandens, įberkite vištienos prieskonių ir druskos. Viską gerai išmaišykite, uždenkite troškintuvą dangčiu ir troškinkite ant silpnos kaitros apie 40 minučių.

5. Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius, nukoškite ir sumaišykite su sviestu.

6. Patiekite vištienos troškinį su ryžiais, apibarstykite šviežiu rozmarinu.

Suskleisti
„Coq au vin“
Receptas: Vištienos troškinys „coq au vin“ pagal Paulį Bocuse'ą
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt. (geriau kaimiškas, augintas laisvėje)
Miltai: 2.00 valg. š.
Konjakas: 125.00 ml
Vynas: 500.00 ml (raudonojo)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Petražolės: 1.00 sauja
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Čiobreliai: 7.00 vnt. (šakelės)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 5.00 vnt. (šiek tiek pagrūsti)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (arba sviesto)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite viščiuką gabalais ir leiskite pasimarinuoti vyne ir žolelėse apie parą.

2. Ištraukite vištieną iš marinato, nusausinkite ir apkepkite plačiame storadugniame puode, kol odelė taps traški, auksinė. Supilkite konjaką ir nugarinkite jį.

3. Įberkite šiek tiek miltų, pajudinkite vištieną, kad ji jais šiek tiek apsivoliotų, ir išjunkite ugnį. Palikite trumpam puodą ramybėje, o tuo metu paruoškite daržoves.

4. Nulupkite morką ir svogūną, česnako skiltelių nelupkite, tik apžiūrėkite, kad nebūtų kokių nešvarumų, ir juos nuvalykite. Keptuvėje įkaitinkite truputį sviesto ar taukų ir apkepinkite daržoves, kol pakvips.

5. Į puodą su vištiena suberkite apkepintas daržoves, supilkite vyną ir užvirinkite. Tada sumažinkite karštį, pridenkite puodą dangčiu ir troškinkite apie 40 min., retkarčiais viską pamaišydami.

6. Prieš patiekiant leiskite uždengtam puodui su troškiniu pastovėti 10–15 min.

Suskleisti
Vištiena su česnakais
Receptas: Su česnakais troškintos vištos šlaunelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.6 / 29
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 6.00 vnt. (šlaunelės)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (šviežiai maltų)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Česnakai: 3.00 vnt. (galvos)
Vermutas: 60.00 ml (sauso)
Kaip gaminti

Prie taip paprastai paruoštos vištienos šlaunelių visada tinka morkų salotos su česnaku. O to padažo iš aliejaus ir vermuto jokiais būdais neišpilkite, o sunaudokite – kartu su grikiais, pasta ar salotomis. Jei liks česnakų, juos galite sutraiškyti ir sumaišyti su tuo padažu.

1. Nusausinkite šlauneles vienkartiniu rankšluosčiu. Užpilkite šiek tiek aliejaus ir suberkite visus prieskonius. Šlauneles gerai ištrinkite.

2. Sudėkite į kepimo indą, suberkite česnako skilteles (jų nulupti nereikia), supilkite likusį aliejų ir sausą vermutą.

3. Indą uždenkite folija ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie pusantros valandos, arba kol šlaunelės iškeps.

4. Iškepus leiskite šiek tiek „pailsėti“. Paskrudinkite mėgstamos duonos ir ant jos išspauskite česnakus.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs